Bakan Bilgin, deprem bölgesi için asgari ücret düzenlemesine yönelik açiklama: Ergün Haktaniyan- "Isveren sigorta priminin dogrudan dogruya devlet tarafindan karsilanarak isverenin verdigi payin isçi maasina, isin ücretine eklenmesi. Bu çalismamizi son asamaya getirdik"
MALATYA (AA) - Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, deprem bölgesindeki is gücü kaybinin önlenmesi için isveren sigorta priminin devlet tarafindan karsilanarak isverenin verdigi payin isçi maasina, isin ücretine eklenmesi yönündeki çalismayi son asamaya getirdiklerini bildirdi.
Malatya'daki temaslari kapsaminda 1. OSB'de bir cam fabrikasinda sanayicilerle bulusan Bakan Bilgin, burada sanayicilerin, üretimin artirilmasina ve isçilerin durumuna yönelik taleplerini dinledi.
Bakan Bilgin, yaptigi konusmada, depremlerin sanayi kuruluslarina da tahribat verdigini, yeni sorunlarin ortaya çiktigini, depremin acilarini hafifletmenin yolunun ise dayanismadan geçtigini söyledi.
Üretimin baslamasinin hayati da normallestirecegini söyleyen Bilgin, söyle konustu:
"Ilk asamadaki sorun, is gücü kaybi. Yani çalisan insanlarin, is gücümüzün baska sehirlere gitmesi ve üretimin ihtiyaç duydugu emegi organize edememesi. Bu konuda bizim zaten bir hazirligimiz var, onu çesitli vesilelerle duyurdum. Çalisanlarinizin aldigi asgari ücretin üstünde onlara bir destek vermek. Bu, isveren sigorta priminin dogrudan dogruya devlet tarafindan karsilanarak isverenin verdigi payin isçi maasina, isin ücretine eklenmesi. Bu çalismamizi son asamaya getirdik. Ilgili kuruluslarla, Maliyeyle, diger kurumlarla bitirdikten sonra kamuoyuyla paylasacagiz."
Kisa çalisma ödeneginin de devreye sokulduguna deginen Bilgin, bunun is organize etme kabiliyetinin ve bölgeden emegin uzaklasmasinin önüne geçilmesinde katkisinin bulundugunu dile getirdi.
Bakan Bilgin, EYT'den dolayi emekli olan isçilerin tekrar çalismasinin önünü açtiklarini, kidem tazminatlari için de önemli destekler verildigini kaydetti.
Bilgin, sunlari kaydetti:
"Sanayiden gelen, gelecek her türlü talebi bizim yasal mevzuatimizin sinirlari içerisinde karsilamaya haziriz. Sanayi harekete geçmeden Türkiye harekete geçemez. Türkiye sanayi ile büyüyor. Son açiklanan sanayi rakamlari da büyümenin devam ettigini ve sanayiye dayali büyümenin devam ettigini gösteriyor. Bizim iki çikis yolumuz var; biri sanayinin büyümesi. Ekonomiyi sürükleyecek, diger sektörleri sürükleyecek bir etki yaratmasi. Ikinci yolumuz da ihracat. Hadi üçüncüsünden bahsedeyim. O da turizm. Bu iki sey olmadan turizm tek basina sorunlari çözemez. Bunun için isbirligi yaparak, dayanisma içerisinde depremin sorunlari da dahil bütün sorunlari çözecegimizi belirtmek isterim."