Almanya'nin ihracati küresel ekonomideki durgunlukla gerilemeye devam ettiBahattin Gönültas- Ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis ihracat, agustosta yaklasik 130 milyar avroya geriledi

Almanya'nin ihracati küresel ekonomideki durgunlukla gerilemeye devam ettiBahattin Gönültas- Ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis ihracat, agustosta yaklasik 130 milyar avroya geriledi

BERLIN (AA) - Almanya'nin ihracati, küresel ekonomideki durgunlugun etkisiyle agustosta aylik yüzde 1,2 azalarak, düsüsünü bu ay da sürdürdü.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), ülkenin agustos ayina iliskin dis ticaret verilerini açikladi. Buna göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis ihracat, agustosta bir önceki aya kiyasla yüzde 0,4 düsüs beklentisine karsin yüzde 1,2 azalarak 127,9 milyar avro oldu.

Agustosta ithalat ise yüzde 0,4 azalarak 111,4 milyar avroya geriledi.

Böylece Almanya'nin mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis dis ticaret fazlasi 16,6 milyar avro olarak gerçeklesti. Agustos 2022'de söz konusu fazla 2 milyar avro olarak kayitlara geçmisti.

Agustos 2022’ye göre ihracat yüzde 5,8, ithalat da yüzde 16,8 geriledi.

Almanya'da agustos ayi ihracatinin 48,8 milyar avrosu Avrupa Birligi (AB) ülkelerine yapildi. Ülke ithalatinin 40,2 milyar avroluk bölümü de AB'den geldi.

Temmuz ayina göre AB ülkelerine yapilan ihracat yüzde 2,6 düserken, bu ülkelerden yapilan ithalat yüzde 3,2 artti.

Destatis verilerine göre, Almanya'nin, en önemli ticaret ortagi Çin'e ihracati, temmuz ayina kiyasla yüzde 1,2 artarak 8,4 milyar avro oldu. Söz konusu dönemde Almanya’nin diger önemli ticaret ortagi ABD’ye ihracati yüzde 1,3 düserek 13,3 milyar avroya, Rusya’ya ihracati ise agustosta yüzde 0,5 azalarak 700 milyon avroya indi. Rusya’dan ithalat ise yüzde 23,4 gerileyerek 200 milyon avroya düstü.

Bu arada, ülkenin ocak-agustos döneminde ihracati geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 1,7 artarak 1 trilyon 50 milyar avro oldu.

Analistlere göre, "Made in Germany" mallarina yönelik dis talebin zayiflamasi nedeniyle Almanya’nin yilin ikinci yarisinda yeniden resesyona girme riski artiyor.

ING Küresel Makro Arastirma Baskani ve Almanya Basekonomisti Carsten Brzeski, konuya iliskin degerlendirmesinde, "Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte resesyona girme olasiligi hala yüksek. Ticaret, artik Alman ekonomisinin eskiden oldugu gibi güçlü ve dirençli bir büyüme itici gücü degil, daha çok bir engeldir." ifadelerini kullandi.

Alman ekonomisi, geçen yilin son çeyreginde yüzde 0,4 ve yilin ilk çeyreginde yüzde 0,1 küçülürken, yilin ikinci çeyreginde büyüme gösterememisti.

Son yillarda yasanan Kovid-19 salgini, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savasi gibi çok sayidaki kriz, Alman ekonomisinin zayif yönlerini su yüzüne çikarirken, Çin basta olmak üzere birçok ülkenin Almanya'dan ithal ettigi mallari giderek daha fazla üretebilmesi ve yüksek enflasyonla artan faizler, Alman ekonomisinin büyümesini daha da zorlastiriyor.

Yavaslayan küresel büyüme, sanayi üretimdeki düsüs, tüketicilerin yükselen enflasyonla bas etme çabasi da Alman ekonomisini olumsuz etkileyen unsurlardan.