Kurumlar için kriz zamanlarinda dogru yönetim tavsiyeleriHatice Senses Kurukiz- Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Halkla Iliskiler ve Tanitim Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Pinar Aslan:- "Kurumlar ya da sirketler için kriz anlarinda dogru bilgi aktarilmasi ve seffafligin dikkate alinmasi büyük önem tasimaktadir. Strateji belirlemek kriz yönetimini kolaylastirir ve bu süreçte en önemli paydas kurum çalisanlaridir"
ISTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Halkla Iliskiler ve Tanitim Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Pinar Aslan, kurumlar ya da sirketler için kriz anlarinda dogru bilginin aktarilmasi ve seffafligin dikkate alinmasinin büyük önem tasidigini vurgulayarak, strateji belirlemenin kriz yönetimini kolaylastirdigina ve bu süreçte en önemli paydasin kurum çalisanlari olduguna dikkati çekti.
Üniversiteden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Doç. Dr. Pinar Aslan, kurumlarda kriz durumlarini degerlendirerek, kriz süreçlerinin nasil yönetilmesi gerektigi ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
Krizlerin olaganüstü durumlar olarak degerlendirildigini ve kurumlarin normal isleyisinin aksamasina neden oldugunu vurgulayan Aslan, kriz sebeplerinin öngörülebilir ve öngörülemez olarak ikiye ayrildigini, öngörülebilir kriz sebeplerini saptayan bir kurumun, proaktif kriz yönetimi anlayisini benimseyerek bu olasi krizleri engelleyebildigini, öte yandan, her kurumun öngörülemez krizler yasama ihtimalinin de oldugunu aktardi.
Doç. Dr. Aslan, kriz durumunda yapilmasi gerekenler listesinin ilk sirasinda seffafligin yer almasi gerektigini belirterek, kriz anlarinin dogrunun daha da önem kazandigi zamanlar oldugunu anlatti.
Itibar yönetimi çerçevesinde düsünüldügünde de kriz anlarinda dogruyu söylemeyi seçerek itibara da olumlu katki yapildigini, bu sayede en azindan minimum hasarla krizden çikmanin mümkün oldugunun unutulmamasi gerektigini ifade eden Aslan, "Kurumlar ya da sirketler için kriz anlarinda dogru bilgi aktarilmasi ve seffafligin dikkate alinmasi büyük önem tasimaktadir. Strateji belirlemek kriz yönetimini kolaylastirir ve bu süreçte en önemli paydas kurum çalisanlaridir." degerlendirmesinde bulundu.
- "Strateji belirlemeden kriz yönetimini baslatmak hata"
Doç. Dr. Pinar Aslan, kriz durumunda izlenmesi gereken adimlarin sirasiyla strateji belirlenmesi, hizli aksiyon alinmasi, ön arastirma yapilmasi, iç iletisim sürecine öncelik verilmesi ve hedef kitlenin bilgilendirilmesi seklinde olmasi gerektigine deginerek, sözlerine söyle devam etti:
"Strateji belirlemeden kriz yönetimi sürecini baslatmak sik yapilan bir hatadir. Birçok kurum, kriz aninda hazirliksiz yakalanmanin verdigi endiseyle düsünmeden harekete geçiyor ve bu da krizin daha da büyümesine neden oluyor. Strateji belirlemek krizi yönetmeyi kolaylastiriyor. Kriz aninda ne oldugunu anlamaya, dogru bilgiye ulasmaya çalisan kurumun samimiyetle 'Biz de ne oldugunu anlamaya çalisiyoruz ve arastiriyoruz' temali bir mesaj vermesi bile yeterli olacaktir. Bunun yaninda hizla eyleme geçilmesi önemlidir."
Aslan, kurumlarin yaptigi bir diger hatanin da krizin varligini kabul etmemek ve eyleme geçme konusunda geç davranmak olduguna dikkati çekerek, bu nedenle krizin varligini kabul eden bir kurumun belirledigi strateji çerçevesinde hizla eyleme geçmesinin, krizin gidisatini degistirecek bir durum oldugunu kaydetti.
Kriz anlarinda dikkat edilmesi gereken en önemli paydasin kurum çalisanlari oldugunun da altini çizen Doç. Dr. Pinar Aslan, "Kriz anlari iç iletisimin stratejik bir önem kazandigi zamanlardir. Çalisanlarin herkesten önce bilgilendirilmesi krizin kontrol altina alinabilmesini kolaylastiracaktir. Günümüzde yasanan krizleri düsündügümüzde özellikle de sosyal medyaya sizan videolarda çalisanlarin olasi payi unutulmamasi gerekiyor. Dogru bilgilendirilmis, çalistigi kuruma güvenen bir çalisan kurumun elçisi olarak önemli bir temsiliyet saglar ve kriz yönetimi sürecine arti deger katar." ifadelerini kullandi.
Doç. Dr. Pinar Aslan, kriz durumunda bir diger önemli asamanin hedef kitlenin bilgilendirilmesi oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:
"Seffaflik, süreklilik ve samimiyet hedef kitlenin bilgilendirilmesi sürecinde asla unutulmamasi gereken konulardir. Krizler her kurumun karsilasabilecegi olaganüstü durumlardir ve kurumlarin kaderini degistiren krizin kendisi degil, kriz yönetimi sürecidir. Özellikle hedef kitlenin erisim sagladigi tüm kanallardan bilgilendirilmesi büyük önem tasiyor. Iç ve dis hedef kitlesiyle güvene dayali ve seffaf bir iliski kurmayi basarmis bir kurum kriz anlarindan minimum hasarla çikabilecekken itibar yönetimini de basariyla devam ettirme firsati yakalayacaktir."