Almanya ve Fransa'nin ortak muharebe tanki projesi tehdit altindaBahattin Gönültas
BERLIN (AA) - Almanya ve Fransa'nin ortak muharebe tanki gelistirme projesinin "basarisizlikla" karsi karsiya oldugu bildirildi.
Berlin ve Paris arasinda enerji konularindaki farkliliklar ve "Avrupa'nin güvenlik politikasinda ABD'den ne ölçüde bagimsiz hale gelmesi gerektigi" sorusu Almanya ve Fransa arasinda anlasmazliklara neden olurken, Avrupa'nin, ABD-Çin merkezli sirketlerle rekabet edememesi Avrupa kamuoyunda uzun süredir tartisiliyordu.
Alman basininin önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt'in haberinde, Avrupa'nin ABD'ye bagimliligini azaltmak için Almanya ve Fransa'nin ortak projesi kapsaminda üretilmesi planlanan yeni nesil savas uçagi ve muharebe tanki projelerinin, anlasmazliklar ve gecikmelerle karsi karsiya bulundugu belirtildi.
Haberde, Berlin ve Paris'in 2017'de, toplam 100 milyar avroya mal olacagi tahmin edilen Gelecegin Savas Uçagi Muharebe Sistemi'nin (Scaf) gelistirilmesi, Alman Leopard 2 ve Fransiz Leclerc'in yerine geçecek bir Fransiz-Alman tanki (Ana Kara Muharebe Sistemi-MGCS) üzerinde çalismak konusunda anlastigi hatirlatildi.
Her iki projede de ilgili sirketlerin birbirleriyle rekabet etmesi ve hükümetlerin farkli stratejiler izlemesi nedeniyle basindan beri sorunlar oldugu aktarilan haberde, Fransa'nin silah sanayisini yogun bir sekilde tesvik ederken, Almanya'nin geleneksel olarak bu sektöre mesafeli durdugu vurgulandi.
Haberde, 6 yil önce baslatilan Alman Leopard 2 ve Fransiz Leclerc'in yerine geçecek tank projesinin basarisinin simdi giderek daha fazla sorgulanir hale geldigine isaret edilerek, Alman tarafinin söz konusu ortak tank projesi için Rheinmetall ve Krauss-Maffei Wegmann (KMW) silah sirketlerini, Fransiz tarafinin ise tank üreticisi Nexter'i seçtigi bildirildi.
KMW ve Nexter'in birleserek yeni holding sirketi KNDS'yi olusturmasi, Almanya'da tank gelistirme sözlesmesinin çogunluk kontrolünün Fransizlarin eline geçebilecegi endiselerine yol açarken, Paris ve Berlin, ancak uzun müzakerelerden sonra isin paylasimi konusunda anlasabilmisti.
- Iyi niyetli sözler sahaya yansimadi
Almanya Savunma Bakani Boris Pistorius, 10 Temmuz'da baskent Berlin'de Fransa Savunma Bakani Sebastien Lecornu ile bir araya gelmisti. Iki bakan, görüsmenin ardindan Almanya ve Fransa'nin ortak projesi kapsaminda üretilmesi planlanan muharebe tanki konusunda degerlendirmelerde bulunmustu.
"Bütün felaket tellallarina ve söylentilere ragmen bu ortak projeyi devam ettirmek istiyoruz" diyen Almanya Savunma Bakani Pistorius, Fransa-Almanya dostlugunun "essiz" oldugunu ifade etmisti.
Pistorius, Fransa ile ortak muharebe tanki gelistirme konusunda diplomatik asamayi geride biraktiklarini belirterek, Fransa Savunma Bakani Lecornu ile 10 Temmuz'da somut çalismalara baslamak istediklerine iliskin net bir mesaj vermeyi amaçladiklarini kaydetmisti.
Fransa Savunma Bakani Lecornu da her 2 ülkenin genelkurmay baskaninin yeni tankin yeteneklerini belirlemek için bu yilin 4. çeyregine kadar görevlendirildiklerini açiklamisti.
Eylül veya en geç 4. çeyrekte Fransa'da söz konusu tank projesine iliskin toplanti yapacaklarini aktaran Lecornu, bu takvimi, Basbakan Olaf Scholz ve Cumhurbaskani Emmanuel Macron'a tank projesine iliskin öneriler sunabilmek için olusturduklarini vurgulamisti.
Söz konusu iyi niyetli sözler, silahlanma projesiyle ilgili sorunlar konusunda hiçbir seyi degistirmedi. Fransiz hükümetine göre, tanklarin 2035 yilindan itibaren ordularda kullanilmasi gerekirken, proje çok yavas ilerliyor.
Paris, Leclerc tanklarinin modasi geçmis olmasi nedeniyle Berlin'den daha fazla baski altinda bulunuyor. Berlin ise Leopard 2'leri A8 versiyonu ile modernize etmekle mesgul oluyor.
Leopard'in mevcut versiyonuyla bile dünyanin en iyi ana muharebe tanklarindan biri olarak kabul edilmesi nedeniyle Almanya'nin üzerinde bir halef gelistirme konusunda çok az baski oldugu belirtiliyor.
Handelsblatt'in haberinde, bazi sektör temsilcilerinin bir Fransiz-Alman tank modelinin ortaklasa gelistirilmesinin basari sansinin çok az oldugunu belirttigi aktarilarak, adinin açiklanmasini istemeyen bir kisinin "MGCS'ye artik inanmiyoruz" dedigi kaydedildi.
Haberde, Rheinmetall ve KNDS'nin konu hakkinda yorum yapmadigi belirtildi.
- Fransizlar Rheinmetall'dan rahatsiz
Fransa'nin özellikle Rheinmetall'in entegrasyonundan rahatsiz oldugu aktarilan haberde, Rusya-Ukrayna savasiyla birlikte Alman sirketin Almanya ve Avrupa'da silahlanmanin ana tedarikçisi haline geldigi belirtildi.
Haberde, ana muharebe tanki projesinin "yaklasan basarisizliginin", Berlin ve Paris arasindaki silah üretiminde is birliginin genel olarak zayif durumunu vurguladigi aktarilarak, FCAS'ta ilgili sirketler olan Airbus ve Dassault'un, projede bir sonraki asamaya geçme konusunda anlasmakta zorlandigi ve Alman hükümetinin, Fransiz-Alman Tiger saldiri helikopterinin modernizasyonundan çekildigi kaydedildi.
Haberde, ortak silahlanma projelerinde Fransa'nin her zaman mümkün oldugunca çok bilesenin kendi ülkesinden gelmesini istedigi, yüzeysel olarak savunmada Avrupa egemenliginden söz edildigi ancak Paris'in daha çok yerel istihdam ve deger olusturma derdinde oldugu iddia edildi.
Bu arada Paris, Italya'yi MGCS'ye daha fazla dahil etme hedefini sürdürürken, bunun "Fransa'nin Rheinmetall'i kontrol altinda tutmak için bir manevra olarak" görüldügü kaydedildi.
Haberde, Alman hükümet çevrelerinde Italyanlarin tank projesine katilmasinin projeyi daha da karmasik hale getirme tehdidi tasiyacagina inanildigi aktarildi.