Seker hastalarina "iftari kademeli yapin" uyarisiMuhammet Emin Horuz- Medipol Çamlica Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzm. Dr. Adnan Yay:- "Hizli emilen karbonhidratlardan, asiri yagli yiyeceklerden, özellikle kalp sagligi açisindan hayvansal yaglardan uzak durun. Iftar ve sahur arasinda bol su içmenin sivi kaybinin yerine konulmasinda önemli bir rol üstlendigi unutulmamali"
ISTANBUL (AA) - Medipol Çamlica Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Adnan Yay, bir anda asiri besin tüketmenin kan sekerini yükselttigini belirterek, "Iftarinizi kademeli bir sekilde yaparsaniz seker dalgalanmasindan sizi korur." ifadesini kullandi.
Medipol Çamlica Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Dr. Adnan Yay, diyabet hastalarini, iftarda hizli bir sekilde besin tüketmemeleri konusunda uyardi.
Yay, bir anda asiri besin tüketmenin kan sekerini yükselttigine isaret ederek, "Iftarinizi kademeli bir sekilde yaparsaniz seker dalgalanmasindan sizi korur." ifadesini kullandi.
Kronik hastaligi olanlarin doktor gözetiminde oruç tutmasi gerektigini vurgulayan Yay, "Sahur ve iftar zamanlarinda hangi ilaci hangi dozda kullanacaklari doktor tarafindan düzenlenmeli." degerlendirmesinde bulundu.
Yay, kronik hastaliklari olanlarin oruç tutarken dikkat etmesi gerekenlere iliskin su bilgileri verdi:
"Kullanilacak ilaçlarin açlik ya da toklukta alinmasi ve etkilesime girmemesi açisindan sahur yapmaya özen gösterin. Sahurda kahvalti tercih edebilir ve protein kisitlamasi yoksa yumurta yiyebilirsiniz. Hipertansiyon krizi oruçta en ciddi risklerden oldugundan tuz tüketimine dikkat edin. Mutlaka büyük bir tabak salata, yesillik, domates, biber, turp ve benzerlerini yiyin. Meyveden alinacak vitamin ve mineralleri salatadan alin. Meyveyi uygun miktarda iftar sonrasinda ara ögün olarak tercih ederseniz kan sekerini de dengelersiniz."
- "Ramazan pidesini sinirli tüketin"
Dr. Adnan Yay, diyabet hastalarinin iftari kademeli yapmasi gerektigini belirterek, "Baslangici bir bardak su, yarim kase çorba ve bir dilim tam bugday ya da çavdar ekmegiyle yapin. Çorbanin hemen ardindan bir kase salata yiyin ve kisa bir ara verin. Sonra ana ögün yapilmasi... Böylelikle uzun süreli açliktan sonra hipoglisemik ataga bagli asiri yemek yiyip kan sekerinizi asiri yükseltmekten, seker dalgalanmasindan sizi koruyacaktir. Ramazan pidesindeki beyaz unun kan sekerini hizli artiracagi unutulmamali ve sinirli tüketilmelidir. Ramazan sofralari simit, börek, reçel ile iftarda baklava gibi sekeri yükseltme riski tasiyan besinlerden olusur. Bu tür hizli emilen karbonhidratlardan, asiri yagli yiyeceklerden, özellikle kalp sagligi açisindan hayvansal yaglardan uzak durun. Iftar ve sahur arasinda bol su içmenin sivi kaybinin yerine konulmasinda önemli bir rol üstlendigi unutulmamali." ifadelerini kullandi.