Astana Uluslararasi Forumu’nda "Orta Koridor"un bölgesel önemi vurgulandiMeiramgul Kussainova
ASTANA (AA) - Kazakistan’da Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev’in ev sahipliginde düzenlenen Astana Uluslararasi Forumu'nda "Orta Koridor'a" iliskin özel oturum gerçeklestirildi.
“Orta Koridor: Avrasya’da Etkilesimin Güçlendirilmesi” basligiyla düzenlenen oturuma çok sayida uluslararasi uzman, is dünyasi temsilcisi ile devlet yetkilisi katildi.
Oturumda Rusya-Ukrayna Savasi'yla bölgedeki ulasim koridorlarinda yasanan sikintilarin ardindan daha stratejik hale gelen "Orta Koridor'un" rolü ve sundugu imkanlar ele alindi.
Uzmanlar, oturumda Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan topraklarindan geçerek Çin’e ulasan "Orta Koridor"un Tarihi Ipek Yolu’nun modern alternatifi oldugunu belirtti.
Özellikle "Orta Koridor"un önemli geçis noktasi olan Uluslararasi Trans Hazar Ulasim Güzergahi'nin potansiyelinin degerlendirildigi oturumda uzmanlar, bu güzergahi gelistirmek için bölge ülkelerince altyapi ve lojistik projelerinin faaliyete geçirilmesi ve uzun vadeli stratejik hedeflerin simdiden olusturulmasi gerektigini vurguladi.
Kazakistan Enerji Bakani Almasadam Satkaliyev, Hazar Denizi’ne yönelik projeleri artirdiklarini ve denizdeki limanlari genisletmeye yönelik yatirim planlarini incelediklerini söyledi.
Satkaliyev, bu baglamda Uluslararasi Trans Hazar Ulasim Güzergahi üzerinden ihracati artirmak için Azerbaycan ile isbirligi projelerini görüstüklerine isaret etti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskan Yardimcisi Selçuk Öztürk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Orta Koridor"un gelistirilmesinin iki kardes ülke Türkiye ile Kazakistan’in karsilikli ticaretini artirmasina önemli katki saglayacagini bildirdi.
Öztürk, 1992 yilinda iki ülke arasindaki karsilikli ticaret hacminin 30 milyon dolar oldugunu belirterek, “Geçen sene bu rakam 5 milyar dolari buldu. 3 binden fazla Türk yatirimcinin Kazakistan’da faaliyeti var. Bizim için Kazakistan hem kardes ülke hem ticari olarak bölgedeki en önemli ortagimiz. Bu 'Orta Koridor'un da ayni sekilde bu bölgedeki ekonominin güçlendirilmesine, ayni zamanda Türkiye-Kazakistan ticari iliskilerinin güçlenmesine önemli bir katkisinin olacagini düsünüyorum.” degerlendirmesinde bulundu.
- Forumda 40’tan fazla oturum düzenlendi
“Diyalog ile zorluklari asmak: Isbirligi, Gelisme ve Ilerleme Yolunda” basligiyla dün baslayan Astana Uluslararasi Forumu, çesitli oturumlarla devam etti.
Iki gün süren forum kapsaminda dis politika, güvenlik ve sürdürülebilirlik, enerji ve iklim degisikligi, ekonomi ve finans gibi 4 temel küresel konu üzerinde 40’tan fazla oturum düzenlendi.