KPSS A grubu ve B grubu nedir? KPSS A ve B meslek grupları nelerdir?

KPSS A grubu ve B grubu, kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışabilmek için KPSS sınav başvurusu yapmaya başlayan adayların gündeminde yer alıyor. Kamuda kadro ve pozisyonlarına yerleştirmede uygulanan KPSS kadroları A grubu ve B grubu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? KPSS A ve B meslek grupları nelerdir?Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan KPSS sınavlarıyla birlikte kamuda görev alacak olan vatandaşlar, A ve B grubu kadrolarını merak etmeye başladı. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? KPSS A ve B meslek grupları nelerdir? KPSS A GRUBU NEDİR? A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atanacaklar için yapılacak işlem ve sınavları kapsar. KPSS B GRUBU NEDİR? b) B Grubu Kadrolar; Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere, atanacaklar için yapılacak işlem ve sınavları kapsar. İlgili Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar.

KPSS A grubu ve B grubu nedir? KPSS A ve B meslek grupları nelerdir?
KPSS A grubu ve B grubu nedir? KPSS A ve B meslek grupları nelerdir?

KPSS A grubu ve B grubu, kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışabilmek için KPSS sınav başvurusu yapmaya başlayan adayların gündeminde yer alıyor. Kamuda kadro ve pozisyonlarına yerleştirmede uygulanan KPSS kadroları A grubu ve B grubu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? KPSS A ve B meslek grupları nelerdir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan KPSS sınavlarıyla birlikte kamuda görev alacak olan vatandaşlar, A ve B grubu kadrolarını merak etmeye başladı. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? KPSS A ve B meslek grupları nelerdir? KPSS A GRUBU NEDİR? A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atanacaklar için yapılacak işlem ve sınavları kapsar. KPSS B GRUBU NEDİR? b) B Grubu Kadrolar; Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere, atanacaklar için yapılacak işlem ve sınavları kapsar. İlgili Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar.