Venezuela'nin Brasilia Büyükelçisi Devlet Baskani Lula da Silva'ya güven mektubunu sunduSinan Dogan

Venezuela'nin Brasilia Büyükelçisi Devlet Baskani Lula da Silva'ya güven mektubunu sunduSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Venezuela'nin yeni Brasilia Büyükelçisi Manuel Vicente Vadell, Brezilya Devlet Baskani Luiz Inacio Lula da Silva'ya güven mektubunu sundu.

Venezuela Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, güven mektubunun Devlet Baskanligi Sarayi Planalto'da, Lula da Silva'nin da katilimiyla gerçeklestigi bildirildi.

Venezuela Disisleri Bakani Yvan Gil, sosyal medya hesabindaki paylasiminda, Devlet Baskani Nicolas Maduro'nun stratejik vizyonu dogrultusunda Brezilya ile iliskilerin yeniden onarildigini belirterek, "Brezilya Devlet Baskani'nin zaferi, iki ülke diplomatik iliskilerini tekrardan kurulmasina olanak sagladi." ifadesini kullandi.

Devlet Baskani Maduro da Twitter hesabindan Lula da Silva'ya tesekkür ederek, "Brezilya ile Venezuela arasindaki ikili iliskilerin cesaret ve kararlilikla yeniden tesis edilmesi büyük bir adimdir. Vadell'in güven mektubunu baskana sunmasi iki kardes ülke arasindaki birligin saglamlastirilmasi için yeni bir baslangiç noktasi olusturdu." degerlendirmesinde bulundu.

- Bolsonaro döneminde iki ülke iliskileri bozulmustu

Brezilya'da devlet baskanligi seçimini kazanan Lula da Silva'nin 1 Ocak 2023'te görevi devralmasinin ardindan Venezuela ile bozulan diplomatik iliskilerin tekrardan onarilmasi için adim atacagi belirtilmisti.

Iki ülke arasindaki diplomatik iliskiler, asiri sagci eski Brezilya Devlet Baskani Jair Bolsonaro'nun Venezuela eski muhalefet lideri Juan Guaido'yu 2019'da Venezuela'nin mesru lideri olarak tanimasindan sonra bozulmustu.

Büyükelçi Vadell, Brezilya'da en son Sao Paulo Baskonsolosu olarak görev yapmisti.