Türkiye’deki kullanicilarin yüzde 43’ü esleri ve partnerleriyle fotograf paylasmiyorMehmet Kadir Kilinç- Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Ilkem Özar: - "Kisisel veya baska bir kisiyle paylasilan, beraberinde açiklama içeren bir fotografi yayinlamadan önce, böyle bir yayinin herhangi birine zarar verip vermeyecegini düsünmek ve gönderiyi yayinlamadan önce izin istemek önemlidir"
ISTANBUL (AA) - Kaspersky, Dijital Batil Inançlar anketi sonuçlarini açikladi.
Sirketten yapilan açiklamaya göre, Kaspersky tarafindan gerçeklestirilen Dijital Batil Inançlar anketi, Orta Dogu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki katilimcilarin yarisindan fazlasinin (yüzde 55) partnerleri veya esleriyle sosyal aglarda fotograf paylasmadigini ortaya koydu. Türkiye’de bu oran yüzde 43 olarak belirlendi.
Kisisel fotograflarin sosyal medyada paylasilmasinin bazi olumsuz sonuçlari olabiliyor. Veri ihlalleri nedeniyle fotograflar istenmeyen kisiler tarafindan ele geçirilebiliyor ve kisisel bilgilerin açiga çikmasi riski dogabiliyor. Sonrasinda siber suçlular bu fotograflari kimlik hirsizligi veya oltalama saldirilari için bilgi toplamak amaciyla kullanabiliyor. Fotograflara gömülü konum verileri, kullanicinin nerede oldugunu açiga çikararak fiziksel güvenligi dahi tehlikeye atabiliyor.
Kullanicilar sevdikleriyle fotograf paylasmaktan kaçinmalarina dair farkli nedenler sunuyor. Türkiye’de insanlarin yüzde 60’i özel hayatlari hakkinda kimsenin bilgi sahibi olmasini istemiyor. Her bes katilimcidan biri (yüzde 19) fotograflardaki görünümünü begenmiyor. yüzde 20’si partnerlerinin ortak fotograflarinin herkese açik olarak paylasilmasini istemedigini söylüyor (erkekler bu görüsü kadinlardan daha sik dile getiriyor). Türkiye’den ankete katilan her dört kisiden biri (yüzde 25) fotograflarin herkese açik olarak paylasilmasi halinde kendilerinin veya iliskilerinin ugursuzluga ugrayacagindan korkuyor.
- "Olasi risklerden biri de doxing saldirilariyla karsi karsiya kalmak"
Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Ilkem Özar, Bazi durumlarda, sosyal aglardaki fotograflarin davetsiz misafirler ve siber suçlular için bilgi kaynagi haline gelebildigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Özellikle fotograflara açiklamalarin veya cografi etiketlerin eslik ettigi durumlarda bu geçerli. Olasi risklerden biri de doxing saldirilariyla karsi karsiya kalmak. Bu, kötü niyetli kisilerin kurbanin itibarina zarar vermek veya sorun yasamasina neden olmak için hakkindaki bilgileri kamuya açik bir sekilde yayinladigi bir saldiri seklidir. Doxing yapanlar örnegin kisiyi zor durumda birakabilecek kisisel fotograflar veya videolar, genellikle baglamindan koparilmis kisisel yazisma parçalari, ev adresi, telefon numarasi, is yeri hakkinda bilgiler kullanirlar. Bu nedenle kisisel veya baska bir kisiyle paylasilan, beraberinde açiklama içeren bir fotografi yayinlamadan önce, böyle bir yayinin herhangi birine zarar verip vermeyecegini düsünmek ve gönderiyi yayinlamadan önce izin istemek önemlidir."
Kaspersky, sosyal aglarda paylasilan fotograflarin risk olusturmamasi için sunlari öneriyor:
"Taranmis belgeler gibi gizli veriler içeren fotograflar yüklemeyin. Hesabiniz herkese açiksa, arkadaslariniz ve aile üyeleriniz hakkindaki bilgileri sosyal aglarda paylasmayin. Sosyal aglardaki gizlilik ayarlarinizi kontrol edin. Profilinizi gizli tutun ve sadece kisisel olarak tanidiginiz kisileri arkadas olarak eklemeyi tercih edin. Her hesap için güçlü ve farkli parolalar kullanin. Bunlari periyodik olarak degistirin ve parola olusturmak ve saklamak için parola yöneticileri kullanin. Platform izin veriyorsa iki asamali kimlik dogrulama kullanin. Diger kisiler hakkindaki verileri onlarin izni olmadan üçüncü kisilere aktarmayin."