Türk dijital lojistik girisimi 600 milyon dolarlik e-ihracata araci olduTolga Yanik- Navlungo Kurucu Ortagi Alp Çiçekdagi: - "Gönderi yaptigimiz ürünler arasinda tekstil, ayakkabi, ev dekorasyon malzemeleri ön planda" - "Firmalarimizin satis yaptigi en büyük pazarlar ABD, Almanya, Ingiltere, Hollanda, Polonya ve Birlesik Arap Emirlikleri"
ISTANBUL (AA) - TOLGA YANIK - Navlungo Kurucu Ortagi Alp Çiçekdagi, dünyada e-ticaretteki hacmin e-ihracata kaymaya basladigini belirterek, "Geçen yil Türkiye'deki yaklasik 600 milyon dolarlik çevrim içi ihracat bizim üzerimizden geçti." dedi.
World E-Commerce Forum (WORLDEF) etkinliginin 10'uncusu Istanbul Fuar Merkezi'nde basladi. E-ticaret alaninda çok sayida firmanin katildigi etkinlik 10 Haziran'a kadar ziyaretçilerini agirlayacak.
Uluslararasi dijital lojistik platformu Navlungo'nun Kurucu Ortagi Alp Çiçekdagi, etkinlik kapsaminda e-ihracata iliskin yapilan oturumda konustu.
Çiçekdagi, etkinlikte AA muhabirine yaptigi açiklamada, e-ticaretin ve agirlikli olarak e-ihracatin lojistigini gerçeklestirdiklerini belirterek, bunu hem küçük e-ticaret saticilari, perakende firmalari hem de üretici KOBI'ler için hayata geçirdiklerini söyledi.
Bu saticilarin satacaklari ürünlerin kategorisine ve hedef pazarlarina odaklandigini aktaran Çiçekdagi, "Geriye kalan her seyi satislarina entegre bir teknolojiyle ve operasyon yapisiyla yönetebiliyoruz. Bu noktada e-ticaret lojistiginin önde gelen yapilarindan biri haline geldik." diye konustu.
- "Dünyadaki e-ihracat hacmi yaklasik 720 milyar dolar civarinda"
Çiçekdagi, e-ticarette dünyada yaklasik 5,5 trilyon dolarlik bir hacim oldugunu hatirlatarak, sunlari kaydetti:
"E-ticaretteki bu hacmin yaklasik yüzde 20'si e-ihracata kaymaya basladi. Firmalar artik sadece kendi ülkelerinde ve pazarlarinda degil baska ülkelerdekilere ulasmaya basladi. Bu da onlara çok ciddi bir döviz getirisi sagliyor. Türkiye de simdi bu yolda ilerlemeye basladi. Dünyadaki e-ihracat hacmi yaklasik 720 milyar dolar civarinda. Biz ise ülke olarak 1,5 milyar dolar civarindayiz. Türkiye olarak büyük bir ekonomiyiz ve gidecek çok yolumuz var.
E-ihracati firmalarimiz için çok kolaylastirdik. 3 senelik bir startup konumundayiz ama geçen yil Türkiye'deki saticilarimizin 600 binden fazla e-ihracat gönderisini yurt disindaki alicilara ulastirdik. Gönderi hacimlerine bakildiginda geçen yil Türkiye'deki yaklasik 600 milyon dolarlik bir çevrim içi ihracat bizim üzerimizden geçti. Türkiye'deki e-ticaretçilerin yaptigi yurt disi hacminin yaklasik yüzde 25'ini sadece biz tasidik. Çok hizli büyüyoruz ve hacmimizi de büyütüyoruz."
En küçükten en büyüge tüm firmalara hizmet verebildiklerini anlatan Çiçekdagi, "Türk firmalarimizin satis yaptigi en büyük pazarlar ABD, Almanya, Ingiltere, Hollanda, Polonya ve Birlesik Arap Emirlikleri. Bu ülkelerin hepsinde gönderilerimiz var ve ayni zamanda da kendi islettigimiz depolarimiz mevcut. Dünya çapinda 7 futbol sahasi büyüklügünde depo hacmine ulastik." dedi.
- "Tekstil, ayakkabi, ev dekorasyon malzemeleri ön planda"
Çiçekdagi, Türkiye'nin çok büyük bir üretim üssü olduguna dikkati çekerek, bunu fark eden birçok yabanci e-ticaret firmasinin tedarikini Türkiye'den yaptigini söyledi.
Bu yabanci firmalarin ürünlerini Türk firmalardan alip kendi depolarina getirip buradan da yurt disina gönderimlerini yaptiklarini anlatan Çiçekdagi, sözlerini söyle tamamladi:
"Gönderi yaptigimiz ürünler arasinda tekstil, ayakkabi, ev dekorasyon malzemeleri ön planda. Bunlar, Türkiye olarak kaliteli ürünleri iyi fiyatlara ürettigimiz ürün kategorileri. Kuru gida gibi gönderileri de yapmaya basladik. Türkiye'deki KOBI'lerin sadece yüzde 25'i e-ticaret yapiyor. Bunlarin da yüzde 4'ü yurt disina e-ihracat yapmaya basladilar. Daha açilacak çok alanimiz var.
Biz de buna imkan veren en önemli oyuncu olarak degerimizi hizla artiriyoruz. Navlungo olarak gönderi hizmetlerimizin ulastigi seviyeyi göstermek adina dünyanin en prestijli lojistik agi olan WCAworld'e pandemiden bu yana Türkiye'den üye olarak kabul edilen tek firma olduk. 3 sene içerisinde 500 milyon dolarlik bir sirket olacagiz. Devamindaki 5 senede de Türkiye lojistik tarafinda bir unicorn çikaracak."