Sürücüsüz araç güvenligi projesine ERC'den 1,5 milyon avroluk destekEmirhan Yilmaz- Akademik çalismalarini Koç Üniversitesi bünyesinde yürüten Dr. Ögr. Üyesi Fatma Güney'in projesi erisilebilirlik, yakit verimliligi, zamandan tasarruf, ekoloji gibi birçok alana fayda saglama potansiyeli olan sürücüsüz araçlarin gelecegi için ümit vadediyor

Sürücüsüz araç güvenligi projesine ERC'den 1,5 milyon avroluk destekEmirhan Yilmaz- Akademik çalismalarini Koç Üniversitesi bünyesinde yürüten Dr. Ögr. Üyesi Fatma Güney'in projesi erisilebilirlik, yakit verimliligi, zamandan tasarruf, ekoloji gibi birçok alana fayda saglama potansiyeli olan sürücüsüz araçlarin gelecegi için ümit vadediyor

ISTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Fatma Güney'in, olasi gelecekleri hata payiyla tahmin ederek, sürücüsüz araçlara akil yürütme kapasitesi kazandirmayi amaçlayan projesi, Avrupa Arastirma Konseyi'nden (ERC) 1,5 milyon avro degerinde hibe almaya hak kazandi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi bölümünden Fatma Güney, "ENSURE: Muhtemel Akibetler Rehberligiyle Kazalari Önleyen Tahminler" baslikli projesiyle ERC'den "Baslangiç Destegi" (Starting Grant) almaya hak kazandi.

ERC'nin "Baslangiç Destegi" doktora sonrasi 2-7 yillik deneyimi bulunan ve bilimsel çalismalari büyük umut vadeden arastirmacilarin bagimsiz arastirma projeleri için veriliyor. Akademik çalismalarini Koç Üniversitesi Is Bankasi Yapay Zekâ Uygulama ve Arastirma Merkezi bünyesinde yürüten Güney'in projesi erisilebilirlik, yakit verimliligi, zamandan tasarruf, ekoloji gibi birçok alana fayda saglama potansiyeli olan sürücüsüz araçlarin gelecegi için ümit vadediyor.

- Otonom sürüsün güvenli yayginlasmasini saglayacak

Olasi gelecekleri hata payiyla tahmin ederek, sürücüsüz araçlara akil yürütme kapasitesi kazandirmayi amaçlayan ENSURE projesi, halen kisitli uygulama alani bulunan otonom sürüsün bu sayede güvenli sekilde yayginlasmasina katkida bulunacak.

ENSURE, otonom aracin gerçek dünyanin dinamiklerini kesintiye ugramadan ögrenmeye devam etmesini ve karar alirken hem kendi hatalarini hem de onu çevreleyen nadir olasiliklari göz önünde bulundurmasini hedefliyor. Otonom aracin hareket ederken hangi olasiliklari düsünerek karar verdigini görmek, bu teknolojinin güvenilirligini ve insanlar tarafindan anlasilabilirligini artirarak bu alandaki kritik bir eksiklige çözüm olmasi hedefleniyor.

ENSURE projesi, sürücüsüz aracin gerçek dünyada var olan ihtimalleri dogru sekilde hesaplamasini saglayacak bir "dünya modeli" üzerine kurulu. Bu alandaki mevcut çözümler, gelecek senaryolarinin ayrintili sekilde hesaplandigi planlar ortaya koymaktansa, anlik çözümler sergiliyor.

Ciddi bir güvenlik sorununu da beraberinde getiren bu durum, otonom araçlarin yayginlasmasinin önündeki en büyük engellerden biri. Güney'in projesi, yalnizca dis dünyadaki olasiliklari degil, aracin kendi sistemindeki hatalari da kontrol altina almayi hedefliyor.

Önerilen yöntem, henüz hesaplanmamis, çözümün sinirlarini asabilecek örnegin aracin önüne bir yabani hayvanin atlamasi gibi tehlikeli durumlarda ise aracin kontrolü hizlica sürücüye birakmasini sagliyor. Böylece aracin basa çikamayacagini öngördügü olasi durumlarda kontrol yeniden insana geçiyor.

Henüz olgunlasmamis mevcut çözümlerle büyük tehlike olusturabilecek olan sürücüsüz araçlarin ticari potansiyelinden çok, insan güvenligini önceliklendiren proje, 5 yil devam edecek ve Koç Üniversitesi'nde Güney ve ekibi tarafindan gerçeklestirilecek.

- Türkiye'deki 49 ERC desteginin 27'si Koç Üniversitesi tarafindan yürütülüyor

Verilen bilgiye göre, bu yil 2 bin 696 basvuru arasindan seçilen 400 projeden biri olan ENSURE, ERC tarafindan 1,5 milyon avro destege layik görüldü. Halihazirda Türkiye'ye gelen 49 ERC desteginin 27'si Koç Üniversitesi ögretim üyeleri tarafindan yürütülüyor.

Bu projelerin 19'u ana proje destegi, 8'i ise ticarilestirme amaçli ek ERC destegi olan Kavram Kanitlama destegi aldi. Bugüne kadar Koç Üniversitesi bünyesinde ERC destegi alan projelerin 17'si mühendislik, 7'si sosyal bilimler ve 3'ü de moleküler biyoloji ve genetik alanindaki arastirmalardan olusuyor.