Sudan Disisleri Bakanligi: Ordu Komutani Burhan, HDK'yi feshetme karari aldiÖmer Erdem,Ahmed Satti- "Bu konu, uluslararasi müdahaleden uzak, Sudanlilarin kendi aralarinda çözecegi bir iç mesele"

Sudan Disisleri Bakanligi: Ordu Komutani Burhan, HDK'yi feshetme karari aldiÖmer Erdem,Ahmed Satti- "Bu konu, uluslararasi müdahaleden uzak, Sudanlilarin kendi aralarinda çözecegi bir iç mesele"

HARTUM (AA) - Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan Hizli Destek Kuvvetlerinin (HDK) feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini ve bu esasa göre davranilacagini bildirdi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, "15 Nisan 2023 Cumartesi günü baslayan talihsiz olaylarin, HDK'nin Sudan Silahli Kuvvetlerine karsi baskentin bazi noktalarinda ve farkli kentlerde isyan etmesinden kaynaklandigini kamuoyuna ve uluslararasi topluma açiklamak istiyoruz." ifadesi kullanildi.

HDK'nin, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in konutuna saldiri düzenledigi ileri sürülen açiklamada, söz konusu saldirinin, Burhan ile yardimcisi ve HDK Komutani Muhammed Hamdan Dagalu arasinda yapilmasi planlanan görüsme ile ayni günde gerçeklestigi ve bunun HDK'nin kötü niyetini gösterdigi ileri sürüldü.

Açiklamada, "Buna göre Silahli Kuvvetler, ülkede güvenlik ve istikrari saglama görevi geregi saldiriyi püskürttü ve HDK'yi, ele geçirmeye çalistigi ordu genel karargahi ve eyaletlerdeki karargahlar, Cumhurbaskanligi Sarayi, Uluslararasi Hartum Havalimani ve resmi devlet televizyonu gibi kurumlardan çikarmak için karsilik verdi." degerlendirmesi yapildi.

- "Silahli Kuvvetler, isyancilari yenmeyi basardi"

Silahli Kuvvetlerin "isyancilari" yenmeyi basardigi ve çok sayida kisiyi teslim olmaya veya savas alanindan kaçmaya zorlayan agir can ve ekipman kayiplari verdirdigi kaydedilen açiklamada, HDK Komutanliginin isyani sonucunda, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Burhan'in, HDK'nin, feshedilmesine, devlete karsi isyanci güç ilan edilmesine karar verdigi ve bu esasa göre davranilacagi bildirildi.

Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"HDK'yi orduya entegre olmaya ikna etmeye çalisan ulusal, bölgesel ve uluslararasi tüm arabuluculuklarin, HDK liderlerinin bu konuyu kabullenmekteki uzlasmazliklari nedeniyle basarisizliga ugradigi belirtilmelidir. Silahli Kuvvetler, feshedilen HDK kalintilariyla halen devam eden çatismalarin ortasinda, siviller ile özel ve kamu mallari arasindaki kayiplari en aza indirmeyi amaçlayan bir savas stratejisi benimsiyor ancak bu, çatismalarin sona ermesini biraz geciktirebilir."

Disisleri Bakanligi, yetkili makamlarin Hartum'da akredite olan diplomatik misyonlarin tüm karargahlarini ve çalisanlarini korumak için gerekli önlemleri aldiklarini kaydetti.

- Iç mesele

Arap ve Afrika ülkelerinin ve uluslararasi toplumun ülkedeki durumu sakinlestirmeye yönelik çabalarinin takdirle karsilandigi belirtilen açiklamada, "Bu konu, uluslararasi müdahaleden uzak, Sudanlilarin kendi aralarinda çözecegi bir iç meseledir." ifadesi yer aldi.

- Ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum'da ve çesitli sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.