Stefan Kuntz, EURO 2024 için heyecanli Hilmi Sever- A Milli Takim Teknik Direktörü Stefan Kuntz: - "Kesinlikle seneye Almanya'daki turnuvaya katilmamizi bekleyebilirsiniz. Bir Alman olarak Türk Milli Takimi'yla Almanya'da bulunmak en çok istedigim sey"

Stefan Kuntz, EURO 2024 için heyecanli Hilmi Sever- A Milli Takim Teknik Direktörü Stefan Kuntz:
- "Kesinlikle seneye Almanya'daki turnuvaya katilmamizi bekleyebilirsiniz. Bir Alman olarak Türk Milli Takimi'yla Almanya'da bulunmak en çok istedigim sey"

ISTANBUL (AA) - A Milli Futbol Takimi Teknik Direktörü Stefan Kuntz, bir Alman olarak en büyük isteginin, Almanya'da düzenlenecek UEFA 2024 Avrupa Sampiyonasi'nda (EURO 2024) Türk Milli Takimi'nin basinda bulunmak oldugunu söyledi.

Stefan Kuntz, ay-yildizli ekibin EURO 2024 Elemeleri'nde 25 Mart'ta deplasmanda Ermenistan ve 28 Mart'ta da Bursa'da Hirvatistan ile oynayacagi karsilasmalar öncesi Riva'daki Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri'nde basin toplantisi düzenledi.

EURO 2024'e katilacaklarina inandiklarini belirten Kuntz, "Kesinlikle seneye Almanya'daki turnuvaya katilmamizi bekleyebilirsiniz. Bir Alman olarak Türk Milli Takimi'yla Almanya'da bulunmak en çok istedigim sey. Göreve geldigimizden bu yana takim halinde iyi adimlar attik, gelisiyoruz. Ancak önümüzde atacagimiz daha çok adim var. Burada FIFA siralamasinda bizden üstün takimlari yenmemiz gerektigini de biliyoruz. Hirvatistan iki büyük turnuvada son 4'e kalan takimlardan biri. Takimimizda bulunan oyuncular kalite ve performans olarak Almanya'ya gidebilecek seviyede. Ayni zamanda alacagimiz skorlarla deprem felaketi nedeniyle üzülen insanlarimizin yüzünü güldürebilirsek, bu da bizi mutlu edecektir." ifadelerini kullandi.


- "A Milli Takim'i seçmeleri için büyük çaba sarf ettik"

Alman teknik adam, kadroya ilk kez davet edilen Schalke 04 oyuncusu Mehmet Can Aydin ay-yildizli ekibi seçimesiyle ilgili, "Mehmet Can ve Salih Özcan'in yanina Ferdi'yi (Kadioglu) de ekleyebiliriz. A Milli Takim'i seçmeleri için büyük çaba sarf ettik. Yönetimimizle konustugumuzda, ileriye dönük neleri daha iyi yapabilecegmizi görüstügümüzde, bu konu önemli bir siradaydi. Hamit (Altintop) Bey de önceki zamanlarindan çok iyi bilir. Federasyonun Avrupa bürolari vardi. Biz de bu konu hakkinda istisare ediyoruz. Hamit Bey'in ve benim çevrem olsun, federasyonun içinde farkli çevrelere uzanabilecek insanlarin yardimiyla bu tarz oyunculari biraz daha rahat ve hizli ikna edebiliyoruz. Böylece ileriye dönük oyunculari kesfetmeye çalisacagiz." seklinde konustu.

Mehmet Can'in ay-yildizli ekibe alismasi için süre gerektiginin altini çizen Kuntz, "Mehmet Can bugüne kadar hiç Türk Milli Takimi düzeyinde oynamadi. Kampa dahil etmemizin nedenlerinden biri, bu aile ortamina biraz daha katki saglayabilmesi. Almanya 20 Yas Alti Milli Takimi'ni seçip, kamplarina katilabilirdi ama onun çok net bir durusu vardi. Bu da bizi sevindiriyor. Bu ayarda, kadromuza katabilecegimiz 17-18-19 yaslarinda çok yetenekli oyuncu var. Bunlarin üzerinde de çalisacagiz. Üzerinde durabilecegimiz üç konu var. Birincisi; bu oyuncular milli takimda süreklilik görüyorlar. Burada bir olusum bulundugunu, teknik ekibe zaman verildigini görüyorlar. Bu durum oyunculari ikna ediyor. Almanya'da oynayanlar için bir faktör de gelecek kupanin Almanya'da olmasi. En önemlisi de tabii ki A Milli Takim." degerlendirmesinde bulundu.

Kuntz, sakatligi nedeniyle aday kadrodan çikartilan Tayyip Talha Sanuç'un yerine baska bir ismin davet edilmeyecegini dile getirdi


- "Salih Uçan'la konustuk"

Stefan Kuntz, Salih Uçan'in kadroda olmamasiyla ilgili bir soruya, "Medyaya düsen ve olumlu olmayan açiklamalari vardi. Salih burada bir adim atti, beni aradi ve konustuk. Iki tarafin bakis açisini, bu konuyla ilgili olayi görüstük. Görüsmede, yasanan bu durumdan dolayi özür diledi. Yaptigi çok dogruydu. Iki kisi arasinda anlasmazlik varsa, bu iki kisi tarafindan bertaraf edilmeli. Beni aradi ve bu konuyu bertaraf ettik. Konu böylelikle benim için kapandi. Bundan sonra performans odakli degerlendirmesi yapilacak." yanitini verdi.

Kuntz, Ermenistan ile Hirvatistan'in güç anlaminda farkli seviyede takimlar oldugunu ve buna göre hazirlik yaptiklarini aktararak, "Son zamanlarda birçok oyuncuyla birebir görüstüm. Birçok konuya degindik. Bu görüsmeleri söyle bir avantaja dönüstürmeye çalisiyoruz. Bu iki maçin arasindaki farkliligi onlara yansitmaya çalisiyoruz. Burada yapmamiz gereken temel yapilanma saglam olmali. Bu ne kadar saglam olursa, farkli rakiplere karsi hazirlik da iyi olur. Bu dönemde ögrendigim farkli konular da vardi. Ermenistan'la olan ülkeler arasi konular... Yasamis oldugumuz üzüntülü deprem olaylarinin oyuncular üzerinde nasil etki yaptigiyla ilgili ve kampin ortasinda Ramazan ayina girilecek olmasi. Bu konularda da bilgiler topladim." diye konustu.

Çaglar Söyüncü'nün de arasinda bulundugu bazi önemli isimlerin takimlarinda yeterli zamani alamamasiyla ilgili soru üzerine ay-yildizli çalistirici, su görüslerini paylasti:

"Bazi oyunculari kadroya neden davet ettigimizin gerekçeleri degisebiliyor. Çaglar'in aldigi süreyle ilgili, Türkiye'de oynayan bir oyuncuyu davet etmesem kimse bir sey demeyecektir. Çaglar'i neden davet ediyoruz? Burada takim içi dengeleri oturtuyoruz. Çaglar'la ilgili birçok bilgiye sahibim. Hem mental hem kontrat durumuyla ilgili birçok bilgim var. Premier Lig seviyesinde idmanlarini yapiyor. Orada ufak maçlarda da süre aliyor. Temel yapilanma konusunda da Çaglar gibi bir oyuncu çok önemli. Buraya ne zaman geldiyse elinden gelenin en iyisini yapti. Farki oyuncular bu durumda kiyaslanabilir. Irfan Can'in da zor zamanlari oldu, o da bizim için önemli bir oyuncu. Tecrübeli oyunculardan bahsettik ama genç oyuncularimiz da var. Örnegin Ismail (Yüksek). Biz onu Sevilla maçindan önce listemize kattik, buraya gelecegi belliydi. Baris Alper (Yilmaz) iyi bir ivme yakaladi, buraya gelmeye hak kazandi. Cenk (Özkacar) Valencia'da birçok önemli maça çikti. Bizlerin bu tarz oyunculara sadik kalmasi gerekiyor. Çünkü onlar ileriye dönük yükleri sirtlanabilecek oyuncular."

Milli takima ilk kez davet edilen Umut Nayir'den beklentisini dile getiren Kuntz, "Ligde iyi bir performans gösteriyor. Takiminda skora etkisi oluyor. Böylece milli takim kapisi onun için açildi. Umut'u gördügümde, 'Ben de Almanya Milli Takimi'na 29 yasimda seçildim. 25 maç yaptim ama Avrupa sampiyonu oldum.' dedim. Hiçbir zaman geç olmadigini söyledim." seklinde konustu.

Alman teknik adam, kaleci tercihi hakkinda ise, "Son hazirlik maçlarinda deneme amaçli kaleciler konusunda degisiklikler yaptik. Normal sartlarda bir periyot oynuyorsaniz, sabit bir oyuncuyla devam etmeniz daha avantajli oluyor. Bana birkaç gün daha süre verin. Mert (Günok) bizim dönemimizde milli takima geri dönüyor. Onun için de tek kaleciyle mi yoksa rotasyonla mi oynariz henüz belli degil. Birkaç gün sonra netlik kazanir." açiklamasinda bulundu.

Görevde bulundugu 1,5 yili askin süreyi degerlendiren Kuntz, sözlerini söyle tamamladi:

"Dünya Kupasi sansimizi play-off maçlarina tasidigimiz için memnunduk, Portekiz'i yenemedigimiz için tabii ki memnun degildik. Avrupa Uluslar Ligi'nde C Ligi'nden B Ligi'ne çiktik. Haziran ayinda oynadigimiz 4 maç beni memnun etmisti. Ayni zamanda oynadigimiz son 2 Uluslar Ligi maçindan memnun degildim. Son hazirlik maçlarinda birçok seyi denedik ve oldukça memnun kaldim. Avrupa Kupasi'yla ilgili tek memnun kalacagim sey, oraya katilmamiz olacaktir."