Sirbistan'da, TIKA'nin destekleriyle basilan "Novi Pazar Hazire Sahideleri" kitabi tanitildiAleksandar Niciforovic,Lejla Biogradlija

Sirbistan'da, TIKA'nin destekleriyle basilan "Novi Pazar Hazire Sahideleri" kitabi tanitildiAleksandar Niciforovic,Lejla Biogradlija

NOVI PAZAR (AA) - Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi'nin (TIKA) destekleriyle basilan "Novi Pazar Hazire Sahideleri" isimli kitabin tanitimi Sirbistan'da Bosnak nüfusun yogun yasadigi Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'da yapildi.

Novi Pazar'daki Bosnak Ulusal Konseyi (BNV) merkezinde düzenlenen tanitima kitabin Türk ve Novi Pazarli yazarlarinin yani sira Türkiye'nin Novi Pazar Baskonsolosu Basar Basol, Türkiye Mezunlari Dernegi (ASMAT) yetkilileri ile çok sayida davetli katildi.

TIKA Sirbistan Koordinatörü Mehmet Mete Anaç, Osmanli mirasi açisindan Novi Pazar'in oldukça zengin oldugunu ifade ederek, "Novi Pazar'daki 9 caminin mezar taslarinin Kirklareli Üniversitesi akademisyenleri ve ASMAT üyeleri tarafindan fotograflandigini" söyledi.

BNV Baskani Misala Pramenkovic de kitapta anlatilan mezar taslarinin Novi Pazar'in tarihine isik tuttugunu belirterek, "TIKA ile birlikte kitabin tanitim ve basimina verdigimiz destekten büyük memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Yasin Yayla, Ensam Alemdar, Halil Ibrahim Erol, Mehmet Tuncer ve Nesip Pepic tarafindan kaleme alinan kitapta, Novi Pazar'daki Osmanli mirasi camilerdeki 320 mezar tasi incelenirken, 181'inin yazili oldugu belirtildi.

Mezar taslarinin üzerindeki yazilar ilk olarak Bosnakça'ya tercüme edilirken, en eski mezar tasinin 18'inci yüzyilda Hüseyin isimli bir askere ait oldugunun bulundugu aktarildi.