Saglik Bakani Koca, Mardin'de basin mensuplarinin sorularini yanitladi:Burcu Çalik Göçümlü,Aziz Aslan- "Kuduz asisiyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok, yeterince asimiz var. Vakalarimiz açisindan hastaneye müracaat eden hastalarimizda da bir artis olmadigini çok rahatlikla söyleyebilirim" - "(Merdiven alti yerlerde yapilan estetik operasyonlar)Bu asla kabul edilebilir bir durum degil. Özellikle saglik turizmi açisindan da algimiz açisindan da son derece önemli. Çok yakin takipteyiz. Buradan öz

Saglik Bakani Koca, Mardin'de basin mensuplarinin sorularini yanitladi:Burcu Çalik Göçümlü,Aziz Aslan- "Kuduz asisiyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok, yeterince asimiz var. Vakalarimiz açisindan hastaneye müracaat eden hastalarimizda da bir artis olmadigini çok rahatlikla söyleyebilirim"
- "(Merdiven alti yerlerde yapilan estetik operasyonlar)Bu asla kabul edilebilir bir durum degil. Özellikle saglik turizmi açisindan da algimiz açisindan da son derece önemli. Çok yakin takipteyiz. Buradan öz

MARDIN (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, Türkiye'de kuduz asisiyla ilgili herhangi bir sorun olmadigini, ayrica hastaneye basvuran kuduz vakalarinda da bir artis görülmedigini bildirdi.

Bakan Koca, Mardin Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Tuncay Akkoyun'u valilikte ziyaretinin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulundu, sorulari yanitladi.

Türkiye'nin dört bir yaninda saglik hizmetlerini daha ileri düzeye, daha nitelikli hale getirmek amaciyla sehir gezilerini sürdürdüklerine isaret eden Koca, Mardin'de bulunmaktan da mutluluk duydugunu vurguladi.

Medeniyetler besigi Mardin'in tarihte bu özelligini tip alaninda da gösterdigine dikkati çeken Koca, "Tarih, bin yil önce bu topraklarda, insani yüce tutan, insanligin gelecegini insani degerlerde gören medeniyetin Anadolu'yu sifahanelerle donattigina, hangi inançtan ve etnik kökenden olduguna bakmaksizin, ihtiyaç duyan her insana saglik hizmeti sunduguna sahit olmustur. Bu medeniyet, bir benzetme yaparsak, hekim ruhlu bir medeniyetti. Bir hekimin, hastanin kim olduguna bakmamasi gibi, insanlarin arasinda fark gözetmedi." degerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye Yüzyili vizyonuyla saglikta da bölgesel ve küresel kosullarda zirveyi hedefliyoruz"

Bakan Koca, "insana, insan ayirmadan, bir gözle bakan" hekimlik ruhunun her zaman saglik hizmetlerinin düsturu oldugunu, salgin döneminde de devletin bütün gücünü insani için seferber ettigini vurgulayarak, Türkiye'nin saglik altyapisinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde "önce insan, önce saglik" anlayisiyla 22 yillik istikrarli bir büyüme ve modernlesme süreci yasadigini söyledi.

Türkiye'nin dört bir yaninda dünyanin en modern saglik tesislerinin insa edildigini ve insa edilecegini, Anadolu'yu, Mardin'i 21. yüzyilin sifahaneleriyle donattiklarini aktaran Koca, sözlerini söyle sürdürdü:

"Cumhurbaskanimizin ilan ettigi Türkiye Yüzyili vizyonu ile saglik yatirimlari, bilgi, teknoloji ve saglik hizmeti üretimi noktasinda bölgesel ve küresel kosullarda zirveyi hedefliyoruz. Türkiye Yüzyili vizyonumuzun, her seyi insanin hizmetine sunan medeniyetimizden güç alarak, insan merkezli bir kalkinma anlayisiyla küresel basarilar hedefledigini vurgulamak istiyorum. Bu küresel hedefin mesruiyetini, saglik hizmetlerini Türkiye'nin dört bir yanina esit sekilde ulastirarak sagladik. 85 milyon insanimiza, adil, esit ve kapsayici saglik hizmeti sunma hedefi dogrultusunda çok önemli mesafeler katettik."

- "Insanlarimizin aldigi hizmet orani Ankara'da, Istanbul'da ne ise Mardin'de de aynidir"

Mardin ve bölge iller açisindan AK Parti iktidarlari döneminde saglik alaninda yasanan en büyük degisimin bölgesel adaletsizligin çok büyük ölçüde giderilmesi olduguna isaret eden Koca, hastanelerin 2002'de 49 olan ortalama yasinin 14'lere kadar düstügünü ifade etti.

Bakan Koca, Mardin'de saglik tesislerinin ortalama yasinin 12 oldugunu belirterek, su bilgileri paylasti:

"Nitelikli yatak sayisi 2002'de tüm saglik kurumlarindaki yatak sayisinin yüzde 6'si kadarken, bugün toplam yatak sayisinin yaklasik 70'ine ulasmistir. Mardin ilimizde ise bu oran yüzde 86'yi bulmustur. 2002'den bugüne baktigimizda hastaneye müracaat eden insanlarimizin aldigi hizmet orani Ankara'da, Istanbul'da ne ise Mardin'de de aynidir. Yine dis hekimine müracaat orani, Mugla'da, Izmir'de ne ise Mardin'de de benzer oranda gerçeklesmektedir.

Tibbi cihaz ve görüntüleme hizmetlerinden 112 acil hizmetlerine, aile hekimine düsen nüfus oranindan insan kaynagi dagilimina kadar pek çok gösterge, bölgesel farkliliklarin artik fark edilemez düzeye inmekte oldugunu gösteriyor."

- "Mardin Sehir Hastanemizi en kisa sürede hizmete almak için çalisiyoruz"

Bakan Koca, nüfus olarak ayni düzeyde bir kuzey sehrinin aldigi saglik yatirimlariyla Mardin'deki saglik yatirimlarinin yerlerini degistirilse pek bir fark görülemeyeceginin altini çizerek, insanlarin saglik hizmetlerine adil erisimi konusundaki hassasiyetlerin kendini en belirgin sekilde hissettirdigi bölgelerden birinin de Güneydogu Anadolu oldugunu vurguladi.

2002'den bugüne Mardin'de 10 hastane, 5 ek bina, 1 Agiz Dis Sagligi Merkezi ve 21 birinci basamak saglik merkezi olmak üzere toplam 37 saglik tesisi insa edildigini, hastanelerin yatak kapasitesinin 1746'ya yükseltildigini, uzman doktor, doktor ve diger saglik çalisani sayisinin 1250'lerden 7 bin 700'lere çikarildigini bildiren Koca, söyle devam etti:

"Artuklu'daki 400 yatakli Egitim ve Arastirma Hastanemizi ek hizmet binamizla 700 yatak kapasitesine ulastirdik. 750 yatakli Mardin Sehir Hastanemizi en kisa sürede hizmete almak için var gücümüzle çalisiyoruz. Yine 110 yatakli Kiziltepe Devlet Hastanemizi, Nusaybin ve Midyat Agiz Dis Sagligi Merkezlerimizi en kisa sürede Mardinli vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz.

Bu saglik tesislerimiz de hizmete girdiginde, Mardinlileri, bugünün degil, gelecegin saglik ihtiyaçlarini karsilayacak bir saglik altyapisina kavusturmus olacagiz. Mardin'i 'Health Türkiye' markasinin simge sehirlerinden birisi yapmak için kararli, hizli adimlarla yolumuza devam edecegiz. Bunu Mardin'in insaniyla birlikte yapacagiz."

- "Kuduz asisiyla ilgili bir sorunumuz yok, vakalarda artis bulunmuyor"

Bakan Koca, açiklamalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Piyasada kuduz asisinin bulunamadigi ve kuduz vakalarinin görülme sikliginin arttigina iliskin iddialara yönelik soru üzerine Koca, "Asiyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok, yeterince asimiz var. Bizim teknoloji transferiyle yerlilestirecegimiz 3 asidan birisi de kuduz asisi, diger iki asi da Hepatit A ve su çiçegi. Vakalarimiz açisindan hastaneye müracaat eden hastalarimizda da bir artis olmadigini çok rahatlikla söyleyebilirim." dedi.

Koca, bazi sehirlerde ishal, kusma sikayetlerinde artis olduguna yönelik soru üzerine, sunlari kaydetti:

"Yer yer, bölgesel sebekeden, su aritmadan kaynakli ishal vakalarini görüyoruz. Halk sagligi ekiplerimiz sahada, yaygin bir sekilde analizlerini çok siki bir sekilde yapiyor. Klorlamayi yakindan takip ediyoruz. Gerektiginde filyasyon yaparak, kaynagina inerek, hastaligin kaynagini ortadan kaldirmak noktasinda da bir gayret ve çaba içinde oluyoruz. Bir salgin, genel bir salgin oldugundan söz etmek mümkün degil."

- Uzaktan saglik uygulamasi "Telemedicine" basliyor

Hastalarin hastaneye gitmesine gerek kalmadan bazi islemlerinin uzaktan, online sistemle gerçeklestirilebilmesine olanak saglayacak "Telemedicine" uygulamasina iliskin soruya karsilik Koca, sistemin özellikle takipli ve kronik hastalar için uzaktan rapor ve reçete ihtiyaci açisindan önemine dikkati çekti.

Bazi kronik hastalarin laboratuvar tetkiklerinin önden talebinin bu sistemle yapilabilecegini, sonuçlarinin da uzaktan gösterilebilecegini dile getiren Koca, "Hastaneye gelisi mümkün mertebe azaltabilecek bir yaklasim tarzi. Bunu aile hekimlikleri dahil olmak üzere, YASAM dedigimiz Saglikli Yas Alma Merkezlerimizden öncelikle baslamak üzere genel olarak planliyoruz. Yönetmeligi yayimlandi, önümüzdeki süreçte de nerede, nasil baslayacaginin duyurusunu yaparak hayata geçirecegiz." diye konustu.

- "Türkiye Cumhuriyeti vatandaslarina Türkçe disinda reçete yazilimi söz konusu degil"

Saglik Bakani Koca, e-Reçete sistemine 5 dil eklenmesi üzerine gündeme gelen siyasi tartismalarin animsatilmasi üzerine, söyle konustu:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olan kisilere Türkçe disinda reçete yazilimi söz konusu degildir. Altini öncelikle çiziyorum. Yapilmak istenen sudur, özellikle Türkiye her geçen gün saglik turizminin üssü olmaya, önemli üç ülkeden biri olmaya dogru hizli ilerliyor. Yabanci olan hastanin kendi ülkesinde reçetesinin anlasilir olmasini saglamak için yapilan bir düzenlemedir. Birileri konuyu bir yerlere çekmek istiyor, varsin nereye çekerlerse çeksinler. Hakikat bundan öte degildir."

- "Merdiven alti uygulamalarin tepesinde olacagiz"

Koca, kendilerini doktor olarak tanitan kisilerce, "merdiven alti" olarak tabir edilen yerlerde yapilan estetik operasyonlarin önünü geçmek için bir çalisma yürütülüp yürütülmedigi sorusuna karsilik, su bilgileri paylasti:

"Bu asla kabul edilebilir bir durum degil. Özellikle saglik turizmi açisindan da algimiz açisindan da son derece önemli. Çok yakin takipteyiz. Buradan özellikle ifade etmek istiyorum, özel sektör basta olmak üzere bu tarz uygulamalarin tepesinde olacagiz. En ufak bir yanlis veya hizmetin dogru yapilamadiginin ortaya konmasi durumunda affetmeyecegimizi buradan ilan etmek istiyorum. Arkadaslarimiz da sahadalar, yer yer baskinlarin olabilecegini de bilsinler. Her an birçok kurulusumuzu denetliyor olacagimizi buradan söylemek istiyorum. Bunu asla affetmiyoruz."

Koca, Kovid-19 salgininda büyük çaba gösterildiginin animsatilmasi üzerine de saglik çalisanlarinin olaganüstü fedakarligiyla, Cumhurbaskani Erdogan'in liderliginde, 85 milyon vatandasla bir olarak bu mücadeleden basariyla çikildigini vurguladi.