MÜSIAD SAMEKS nisanda 56,3'e yükseldiAbdulkadir Günyol- Bu dönemde önceki aya göre 6,4 puan artis kaydeden Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 59,0 seviyesine yükseldi

MÜSIAD SAMEKS nisanda 56,3'e yükseldiAbdulkadir Günyol- Bu dönemde önceki aya göre 6,4 puan artis kaydeden Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 59,0 seviyesine yükseldi

ISTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Satinalma Müdürleri Bilesik Endeksi (SAMEKS), nisan ayinda bir önceki aya göre 4,4 puan artarak 56,3'e yükseldi.

MÜSIAD tarafindan hazirlanan SAMEKS'in Nisan 2023 sonuçlari açiklandi.

Buna göre, 2023 yili nisan ayinda mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis SAMEKS Bilesik Endeksi, bir önceki aya göre 4,4 puan artarak 56,3 degerine yükseldi. Böylece deprem felaketinin etkisiyle subat ayinda daralan SAMEKS’te, mart ayinda gerçeklesen toparlanmanin nisanda hizlandigi görüldü.

Bu dönemde önceki aya göre 6,4 puan artis kaydeden Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 59,0 seviyesine yükselirken, önceki aya göre 4,0 puan artarak 55,1 seviyesine yükselen Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi ise Bilesik Endeks’te gözlenen artista belirleyici rol oynadi.

Yeni siparislerin önceki aya göre belirgin bir sekilde artis kaydetmesi sanayi sektöründe kaydedilen artista etkili olurken, hizmet sektöründe ise girdi alimlarinin yüksek seviyesini korumasi endekste gözlenen ivme artisinin basat faktörü oldu. Bu gelismeler neticesinde her iki sektör genelinde istihdam alt endeksinin artis kaydettigi gözlendi.

Böylece küresel ekonominin duragan ve kirilgan bir toparlanma sürecinden geçtigi bu dönemde mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis SAMEKS Bilesik Endeksi, 56,3 puanla son 11 ayin en yüksek seviyesine ulasti ve reel sektöre yönelik oldukça olumlu bir performansa isaret etti.