Kiz kardesinin bagisladigi kök hücre sayesinde lösemiden kurtulduUgur Aslanhan- Gaziantep'te lösemi tedavisi gören KSÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Ayriçay, tedavi gördügü Medical Point Hastanesi'nde kiz kardesinin bagisladigi kök hücre sayesinde hayata yeniden tutundu
ISTANBUL (AA) - Gaziantep'te 9 aydir lösemi tedavisi gören Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi (KSÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Ayriçay, kiz kardesinin kök hücresini bagislamasiyla hastaligi yendi.
Medical Point Hastanesi'nden yapilan açiklamaya göre, 2022 Ekim'de idrar yolu enfeksiyonu süphesiyle gittigi hastanede lösemi oldugunu ögrenen ve birkaç farkli merkezde tedavi gören Prof. Dr. Yücel Ayriçay, tedavisine Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde devam etme karari aldi.
Hastanenin kemik iligi ve kök hücre nakil merkezindeki doktorlarin bilgi ve yetkinligine güvenen Ayriçay, zor geçen tedavi sürecine ragmen umudunu yitirmeyerek ailesinin verdigi büyük destek ve kiz kardesi Elif Elmali'nin ilik nakliyle hayata tutunmayi basardi.
Açiklamada, hastaligin hikayesine iliskin degerlendirmeleri yer alan Yücel Ayriçay, 2004'te oglunun ayni süreçleri yasadigini ve uzun süren tedavinin sonucunda sagligina kavustugunu aktardi.
Ayriçay, "Hastaligin bizde garip bir hikayesi var. 2004'te oglum 4 yasinda lösemi hastaligina yakalandi ve o tarihte o günkü kosullar ve ilaçlar altinda uzun yillar tedavi gördü. Dönem dönem tekrar etti. Daha sonra 2013'te ogluma ilik nakli gerçeklestirildi ve bu ilik nakli neticesinde tamamen sagligina kavustu." ifadelerini kullandi.
- "Ilik nakli sürecinde herhangi bir bedel ödemedik"
Prof. Dr. Ayriçay, lösemiye yakalandiktan sonra tedavi sürecinde hiçbir sikinti yasamadigini ve hastalara uygun, en hijyenik ve üst düzey konfora sahip olan ortamda gerekli tedaviyi ücret ödemeden gördüklerini kaydederek, su açiklamalarda bulundu:
"Geçen yil ekim ayinda bir anda idrar yolu enfeksiyonuyla baslayarak löseminin bir baska türüne yakalandim ve o tarihten beri tedavi görüyorum. Bu hastaneye gelmeden önce farkli bir merkezde kemoterapi aldik, sonrasinda hocamizin bilgisi ve hastalik hakkindaki yetkinligi üzerine Medical Point Gaziantep Hastanesi'ne geldik. Devletimiz de tüm bu süreçte masraflarimizi karsiliyor. Ilik nakli sürecinde herhangi bir bedel ödemeden buradan tedavimizi aldik. Son derece konforlu, steril ve hijyenik bir ortamda gerekli tedaviyi bize sagladilar. Son 1 ayda ilik nakli gerçeklesti ve sagligimiza kavustuk."
- "Kiz kardesim canimiza can oldu"
Lösemiyi yenen Pro.f Dr. Yücel Ayriçay, tedavi sürecinde yasadigi olumsuzluklara ragmen, kiz kardesi Elif Elmali'nin donör olarak bagisladigi ilik sayesinde hayata tutundugunu anlatti.
Hastalik sürecinde yasadigi talihsizlerden bahseden Ayriçay, safra kesesinin alindigini, karacigerde nadir görülen bir tüberküloz tutulumu yasadigini, sonrasinda aile taramasi yapildigini ve kiz kardesinin yüzde 100 uyumlu ilige sahip oldugu için ondan kök hücre transferi yapildigini kaydetti.
"Kardesim bagista bulunarak canimiza can oldu." ifadesini kullanan ve esinin tedavi sürecinde kendisini hiç yalniz birakmadigini vurgulayan Ayriçay, "Esim yillar boyunca çocugumuzun yaninda kaldi ve büyük fedakarliklar yapti. Ardindan hiç hesapta yokken benim hastaliga yakalanmamla 9 aydir sürekli yanimda. Esim olmasaydi bu süreçleri atlatmam çok zor olurdu. Sürekli yanimizdaydi, onun destegiyle süreçleri atlatmis olduk." açiklamasinda bulundu.
- "Kiz kardesinden ilik alarak bu hastaliktan kurtulmasini hedefledik"
Yücel Ayriçay'a uygulanan tedaviler hakkinda bilgiler veren Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmani Prof. Dr. Ilhami Kiki de hastanin baska merkezde tedavi altinda oldugunu ve birtakim talihsizlikler yasadigini bildirdi.
Hasta kendilerine ulastiginda onda birtakim enfeksiyonlar gelistigini ve buna bagli olarak uzun süre antibiyotik kullandigini gördüklerini aktaran Kiki, su bilgileri verdi:
"Hastamiz bazi toksik etkilere de maruz kalmisti. Sonuçta biz tam uyumlu kardesinden ilik nakli yaparak bu hastaliktan kurtulmasini hedefledik. Hastayi yaklasik 1 ay önce servisimize kabul ettik ve burada takip ettik. Sonrasinda kiz kardesinden kök hücre nakli uyguladik. Yaklasik olarak bir hafta hazirlik süreci var ve hastanin toplamda 1 aylik süreci sorunsuz geçti. Hasta titiz bir bakimla oldukça iyi kan degerlerine sahip ve kendi kanini üretmeye basladi. Kan degerleri yükseldi, enfeksiyon riski azaldi. Hasta tabii bundan sonraki süreçlerde de kontrolümüz altinda olacak."
Prof. Dr. Kiki, nakil sonrasi çikacak problemlerde doktorlarin öngörü ve çözüm odakli olmalari gerektigine dikkati çekerek, tedavi sürecinde öngördükleri sorunlarin hastayi etkilememesi için ek tedaviler uyguladiklarini bildirdi.
Kiki, "Örnegin biz bu nakil esnasinda verilen ilaçlarin karacigere olumsuz etkileri olabilecegini öngörerek bunu önlemek için Saglik Bakanligi'ndan onay alarak ek tedaviler verdik. Karaciger koruyucu tedaviler uyguladik. Bundan dolayi hastamizda herhangi bir karaciger problemi de yasamadik." ifadelerini kullandi.
- "Moral vererek destek olduguma inaniyorum"
Prof. Dr. Yücel Ayriçay'in esi Gülcan Ayriçay da hastanede gerçeklestirilen tedavi sürecine iliskin bilgi verdi.
Ilaçlar kadar etkili olan manevi destegini esine gösterdigini belirten Ayriçay, sunlari kaydetti:
"Önce oglumun, sonra esimin hastalik sürecinde hep yanlarindaydim. Benim için ilgilendiren tarafi refakatçi kismi. Özellikle hava sirkülasyonu konusunda, yemekler ve hijyen konusunda bazi merkezlerde sikintilar yasadik. Buradan daha güzel bir ortamda kaldigimizi hatirlamiyorum herkese çok tesekkür ediyorum. Mutlaka bu hastaligin ilaçlar kismindan farkli olarak manevi destekle de yok olduguna inaniyorum. Ben elimden geldigince dualarimla ve de moral vererek destek olduguma inaniyorum."