Kirklareli'ndeki kanser hastalari çevre illere gitmek zorunda kalmiyorÖzgün Tiran,Ufuk Ertop- Onkoloji Tani ve Tedavi Merkezinde tedavi gören kanser hastasi Aydin Karakoç:- "Saat 13.30'da geldim, 14.00'te tedavime baslandi. Burasi Kirklareli'nde kanser tedavisi gören hastalar için bulunmaz bir nimet"
KIRKLARELI (AA) - Kirklareli'nde, yaklasik 2 yil öncesine kadar tedavi için çevre illere gitmek zorunda kalan kanser hastalari, Egitim ve Arastirma Hastanesi bünyesinde açilan Onkoloji Tani ve Tedavi Merkezinde saglik hizmeti alabiliyor.
Tibbi Onkoloji Uzmani Doç. Dr. Ali Gökyer ve Cerrahi Onkoloji Op. Dr. Aytaç Biricik, son iki yildir merkezde kanser hastalarina hizmet veriyor.
Gökyer, AA muhabirine, dünyada uygulanabilen kanser tedavilerinin hepsinin Kirklareli'nde de uygulanabildigini söyledi.
Hastanede akilli ilaç uygulamalari, immünoterapiler ve kemoterapi uygulamalari basta olmak üzere kanser ameliyatlarinin yapilabildigini anlatan Gökyer, 20 yatakli servisin de hastalara hizmet verdigini kaydetti.
Kemoterapi sonrasi ihtiyaci olan hastalarin tedavilerine serviste devam ettiklerini anlatan Gökyer, "Hastalar daha önce Edirne'ye, Istanbul'a, uzak illere gitmeye çalisirken yaklasik 2 yildir burada kanser hastaliginin tedavisini yapabilmekteyiz. Hastalar dünya standartlarinda tedavi alabilmekte." dedi.
Kanserin çok ciddi bir halk sagligi problemi oldugunu kaydeden Gökyer, söyle devam etti:
"Dünyada, bir yilda yaklasik 20 milyon kisi kansere yakalaniyor. Bunlarin 10 milyonu hayatini kaybetmekte. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye'de de buna oranla ayni sekilde hasta sayisi mevcut. Özellikle akciger, kolon ve meme kanseri, bunlarin önde gelenlerinden. Türkiye'de de dünyada da bunlar en sik görülen kanser türleri. Biz de burada en çok bunlarla karsilasiyoruz. O yüzden hastalik son evreye geçmeden erken taramayla teshis edilmesi ve ona yönelik çözümler alinmasi çok daha akilci yaklasimlar."
Op. Dr. Biricik ise kanser hastalarini, gerektigi durumda ameliyatlarla sagliklarina kavusturduklarini ifade etti.
Kanserin uzun süre tedavi gerektiren, hasta ve hasta yakinlarini ciddi bir süreçten geçiren zor bir hastalik oldugunu dile getiren Biricik, sunlari kaydetti:
"40-70 yas arasindaki kadinlarda 2 yilda bir meme kanseri taramasi yapilabilir. Yine 30-65 yas arasi kadinlarda rahim agzi kanseri için 5 yilda bir tarama önerilmekte. 50-70 yas gruplarindaki erkek ve kadinlar için kalin bagirsak kanserleri için 2 yilda bir tarama programlari uygulanmakta. Vatandaslarimiz ücretsiz bir sekilde bunlara ulasabilmekte."
- Hastalar hizmetlerden memnun
Kemoterapi ünitesinde tedavisini sürdüren Aydin Karakoç, artik kanser hastalarinin kilometrelerce yol gitmeden yasadiklari kentte tedavi olabildiklerini söyledi.
Tüm vatandaslarin kanser taramalarini yaptirmaya özen göstermesi gerektigini ifade eden Karakoç, 5 yildir kanser ile mücadele ettigini anlatti.
Kanserden korkulmamasi gerektigini vurgulayan Karakoç, "Kanser tedavisi, gerçekten gittikçe kolaylasan bir tedavi. 10 yil önce hastalarimiz gerçekten zor sartlarda tedavi oluyorlardi. Ama bugün saglanan akilli ilaçlar ve diger ilaçlar, kanser tedavisinde çogu zaman basarili olmaya basladi. Hiçbir zaman umutsuzluga düsmemek gerekir." diye konustu.
Iki yil önce Edirne'ye gitmek için sabah erkenden yola çiktiklarini anlatan Karakoç, "Sabah 6'da yola çikiyordum, 7.30'a kadar sira almak zorundaydim. 7.30'da sira alamazsam ne kan verebiliyordum ne de doktorlara yetisebiliyordum. Sira ve önceden randevu almak gerekiyordu. Bazen uzun zaman randevu alamiyordunuz. Buraya gelince islemler daha hizli oldu. Saat 13.30'da geldim, 14.00'te tedavime baslandi. Burasi Kirklareli'nde kanser tedavisi gören hastalar için bulunmaz bir nimet." ifadelerini kullandi.
Kolon kanseri ameliyati olan 83 yasindaki Nilüfer Özgen de sagligina yeniden kavustugu için çok mutlu oldugunu söyledi.
Hastanede kendilerine her türlü hizmetin sunuldugunu anlatan Özgen, "Buradaki hizmetler fevkalade, Allah razi olsun." dedi.