Israil El Halil'de Filistinlilere ait 70 gayrimenkule el koymaya hazirlaniyorAwad Rjoob,Mahmut Geldi,Hacer Baser- El Halil Yeniden Imar Komitesi Baskani Imad Hamdan:- "Israil'in asiri sagci hükümetinden, Eski Sehir bölgesinde bulunan yaklasik 70 binanin Israil Gaiplerin Mülkiyetleri Dairesi'ne verilecegine dair açiklamalar yapiliyor"

Israil El Halil'de Filistinlilere ait 70 gayrimenkule el koymaya hazirlaniyorAwad Rjoob,Mahmut Geldi,Hacer Baser- El Halil Yeniden Imar Komitesi Baskani Imad Hamdan:- "Israil'in asiri sagci hükümetinden, Eski Sehir bölgesinde bulunan yaklasik 70 binanin Israil Gaiplerin Mülkiyetleri Dairesi'ne verilecegine dair açiklamalar yapiliyor"

RAMALLAH (AA) - Israil'in, isgal altindaki Bati Seria'nin El Halil kentinde Filistinlilere ait 70 gayrimenkule el koymaya hazirlandigi bildirildi.

El Halil Yeniden Imar Komitesi Baskani Imad Hamdan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Israil'in kentte gerçeklestirdigi uygulamalarla Filistinlilere ait 70 gayrimenkule el koymak için zemin olusturdugunu söyledi.

Israil'in söz konusu uygulamalari nedeniyle El Halil'de "felaketin" yasanabilecegi uyarisinda bulunan Hamdan, "Isgal makamlari var gücüyle Eski Sehir bölgesine yönelik hegemonyalarini dayatmaya çalisiyor." dedi.

"Israil'in asiri sagci hükümetinden, Eski Sehir bölgesinde bulunan yaklasik 70 binanin Israil Gaiplerin Mülkiyetleri Dairesi'ne verilecegine dair açiklamalar yapiliyor." diyen Hamdan, bu gayrimenkullerin daha sonra Yahudi yerlesimcilere teslim edilmek üzere ele geçirilmek istendigini ifade etti.

Israil'in 1950 yilinda çikardigi "Gaiplerin Mülkleri Yasasi"na göre, Kasim 1947'ye kadar Israil devleti sinirlarini terk eden veya göç edenler "gaip" olarak tanimlaniyor. Söz konusu kisilerin araziler dahil tüm mülkleri, evleri, banka hesaplari "gaip mülkü" sayilarak mülkiyet hakki devlete devrediliyor.

- "El Halil'in Eski Pazar bölgesinde 5 binayi yiktilar"

Israil makamlarinin son günlerde pes pese attigi adimlarla "planlarina uygun zemin hazirladigini" söyleyen Hamdan, "El Halil'in Eski Pazar bölgesinde 5 binayi yiktilar. Asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir, El Halil'deki Harem-i Ibrahim Camisi'ne baskin düzenledi. Ben-Gvir, ayrica kentteki bir marangoz atölyesine de baskin yaparak atölyenin bosaltilmasi için tebligat verdi." diye konustu.

Hamdan, Israil'in söz konusu uygulamalarina karsi Filistin makamlarinin yargiya basvuracagini kaydetti.

- Haaretz, ocak ayinda duyurmustu

Israil'in "Haaretz" gazetesi ocak ayinda, Israil hükümetinin, Bati Seria'dan yaklasik 13 bin dönümü (13 bin metrekare), El Halil'den de 70 binayi "1948 öncesinde onlara ait oldugu" iddiasiyla yerlesimcilere devretmeyi planladigini yazmisti.

El Halil'in "Eski Sehir" bölgesi, El Halil Protokolü'ne göre tamamen Israil'in kontrolünde bulunuyor.

- El Halil Belediyesi yargiya basvurdu

El Halil Belediyesi, 29 Nisan'da Eski Sehir'deki Filistinlilerin mülklerine yönelik saldirilarin durdurulmasi için Israil Yüksek Mahkemesi'ne dilekçe verildigini bildirmisti.

Dilekçenin, El Halil'deki yasa disi Yahudi yerlesim birimlerini genisletme planinin engellenmesi talebiyle verildigini aktaran El Halil Belediyesi, yerlesim birimleri için hedef alinan gayrimenkullerin "sözlesmeler ve yasal belgeler geregince Filistin vatandaslari tarafindan idare edilen ve isletilen Filistin mülkü" oldugunu kaydetmisti.

- Israil, Filistinlilerin yaptigi sikayetleri dikkate almiyor

El Halil Yeniden Imar Komitesi de dünkü yazili açiklamasinda, Israilli yetkililerin, Filistinlilerin Yahudi yerlesimciler tarafindan mülklerine düzenlenen saldirilara iliskin polis karakollarina yaptigi sikayetleri kabul etmedigini bildirmisti.

Komite, Filistinli Tevfik Arefe'nin hemen her gün Israil Polis Merkezi'ne giderek mülklerine saldiran Yahudi yerlesimciler hakkinda sikayetçi oldugunu ancak sikayet kaydinin tutulmadigini aktarmisti.

- El Halil (Hebron) Protokolü

El Halil'de Israil güçlerinin yeniden konuslandirilmasi için 15 Ocak 1997'de El Halil (Hebron) Protokolü imzalanmisti.

Kentin "H1" ve "H2" isimlendirmeleriyle taksim edildigi protokolde, "H1" olarak adlandirilan ve sehrin yüzde 80'ini olusturan bölgenin Filistin'in kontrolü altinda olmasi öngörülmüstü.

"H2" seklinde isimlendirilen ve Harem-i Ibrahim Camisi ve caminin bulundugu Eski Sehir'i içine alan yüzde 20'lik alani olusturan bölgede ise sivil yönetim Filistin otoritesine ait olurken güvenlik kontrolü ise Israil'in denetimi altinda bulunuyor.