Ispanya'da yaz sonundan beri Kovid-19 vakalarinda büyük artis görülüyorSenhan Bolelli- Antijen testlerinin satisi, hazirana göre eylülde ortalama yüzde 556 artti

Ispanya'da yaz sonundan beri Kovid-19 vakalarinda büyük artis görülüyorSenhan Bolelli- Antijen testlerinin satisi, hazirana göre eylülde ortalama yüzde 556 artti

MADRID (AA) - Ispanya'da yaz mevsiminin sona ermesiyle Kovid-19 vakalarinda patlama yasandi.

Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu Sürveyans Sistemi'nin hastanelerdeki ilk müdahale servislerinden topladigi verilere göre, Kovid-19 vakalarinin artmasina ragmen salginin tüm dünyayi etkiledigi 2020-2021 yillarina nazaran virüsün daha az etkili oldugunun görüldügü kaydedildi.

Ülkede, 11-17 Eylül döneminde her 100 bin kisideki vaka sayisinin ortalama 112,8 olarak tespit edildigi ve hastanede tedavi görenlerin sayisinin çok düsük oldugu ifade edildi.

Ispanya'da her seye ragmen özellikle 60 yas üstündekilere, kronik hastalara ve bebeklere dikkatli olmalari yönünde uyarilar yapildi.

Vakalardaki artis ülkede Kovid-19 testlerinin satisina da yansidi. Bazi arastirma sirketlerinin anketlerinde, antijen testlerinin satisinin hazirana göre eylülde ortalama yüzde 556 arttigi belirtildi.

Eczanelerden temin edilen bu testlerin satisindaki artis, Ispanya'nin bölgelerinden Extremadura'da yüzde 1374, Castilla La Mancha'da yüzde 1265, Castilla y Leon'da yüzde 991, Valensiya'da yüzde 848'e kadar çikti.

Yetkililer, bu artisa ragmen satislarin 2022'nin en düsük seviyesine bile ulasmadiginin altini çizdi.

Ispanya'da Saglik Bakanligi, Nisan 2022'den itibaren Kovid-19 önlemlerini kaldirip, daha sonrasinda kirilgan is kollarinda bile karantina uygulamasina son vermis ve Kovid-19 salginina grip muamelesi yapilmasi karari almisti.

Sadece hastane ve eczanelerde uygulanan maske takma zorunlulugu da bu yaz sona erdirilmisti.

- Kovid-19 ve grip için birlikte asi kampanyasi baslatildi

Diger yandan Ispanya'nin bazi özerk yönetimlerinde solunum yolu enfeksiyonlarina karsi sonbahar asi kampanyasi baslatildi.

Asi kampanyasinda Kovid-19 ve grip asilari yaptirmak isteyenlere birlikte uygulaniyor. Geçmisten farkli olarak yaslilar ve kronik hastaliklari olanlarin yani sira bebeklere de ilk kez "solunum sinsityal virüs (RSV)" asisi yapilacagi açiklandi.

Halk Saglik Komisyonu, Kovid-19 ve grip asilarinin birlikte yapilmasi uygulamasini son 3 yildir tavsiye ederken, Kovid-19 asilarinin Pfizer ve Ispanyol asisi Hipra oldugu bildirildi.

Ayrica saglik personeli, güvenlik ve sivil koruma kurumlari çalisanlarina ve sigara içenlere de Kovid-19 ve grip asilarini yaptirmalari tavsiye edildi.