Iran'da zorunlu basörtüsü kuralina uymayan ögrencilere egitim verilmeyecekMustafa Melih Ahishali

Iran'da zorunlu basörtüsü kuralina uymayan ögrencilere egitim verilmeyecekMustafa Melih Ahishali

ISTANBUL (AA) - Iran'da üniversiteler ve ortaögrenim okullarinda zorunlu basörtüsü kuralina uymayan ögrenciler egitim alamayacak.

Iran medyasina göre, ülkede yüksekögrenim kurumlarinin bagli oldugu Bilim, Arastirma ve Teknoloji Bakanligi ile Milli Egitim Bakanligi konuyla ilgili ayri ayri duyuru yayimladi.

Her iki bakanligin duyurusunda, örtünme kanununa riayet etmeyen ögrencilerin egitimden yararlanamayacaklari ifade edildi.

- Iran'daki gösteriler ve basörtüsü zorunlulugu

Iran'da geçen yil eylül ayinda, 22 yasindaki Mahsa Emini'nin ahlak polisi tarafindan gözaltina almasinin ardindan hayatini kaybetmesiyle ülke genelinde gösteriler baslamisti.

Protestolar sirasinda 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu basörtüsü yasasinin esnetilmesi talepleri yeniden gündeme gelmisti.

Yaklasik 4 ay süren gösteriler sonrasinda bazi kentlerde kadinlarin, zorunlu olan basörtüsü kurallarina riayet etmedikleriyle ilgili elestiriler yapiliyor.

Sosyal medyada ülkede bazi kadinlarin sokak ve is yerlerinde basörtüsüz dolastiklari görülürken, son günlerde bu durumdan rahatsiz olan rejim yanlisi muhafazakarlar, duruma tepki göstererek, kurallarin uygulanmasi konusunda yetkililere çagrida bulunuyor.