Kadin basketbolunda Avrupa'nin en büyük takimi belli oluyorEmre Dogan- FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final heyecani, yarin Çekya'nin baskenti Prag'da baslayacak- Organizasyonda Türk temsilcileri Fenerbahçe Alagöz Holding ile ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi'nin yani sira Çekya'da ZVVZ USK Prag ve Italya'dan Beretta Famila Schio mücadele edecek- Fenerbahçe organizasyonda 4 kez finale yükselmesine ragmen sampiyonluga ulasamadi

Kadin basketbolunda Avrupa'nin en büyük takimi belli oluyorEmre Dogan- FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final heyecani, yarin Çekya'nin baskenti Prag'da baslayacak- Organizasyonda Türk temsilcileri Fenerbahçe Alagöz Holding ile ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi'nin yani sira Çekya'da ZVVZ USK Prag ve Italya'dan Beretta Famila Schio mücadele edecek- Fenerbahçe organizasyonda 4 kez finale yükselmesine ragmen sampiyonluga ulasamadi

ISTANBUL (AA) - EMRE DOGAN - Basketbol FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final heyecani, yarin Çekya'nin baskenti Prag'da baslayacak.

Kadin basketbolunda Avrupa'nin kulüpler düzeyindeki bir numarasinin belli olacagi organizasyonda Türk temsilcileri Fenerbahçe Alagöz Holding ile ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi'nin yani sira Çekya'dan ZVVZ USK Prag ve Italya'dan Beretta Famila Schio mücadele edecek.

Kralovka Arena'nin ev sahipligi yapacagi Dörtlü Final'in ilk gününde yarin yari final maçlari oynanacak. Fenerbahçe Alagöz Holding, TSI 16.00'da Beretta Famila Schio ile karsi karsiya gelecek. ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi ise TSI 19.00'da ZVVZ USK Prag'in karsisina çikacak.

Yari final müsabakalarini kazanan takimlar, 16 Nisan Pazar günü sampiyonluk ipini gögüslemek için sahaya çikacak. Kaybeden ekipler ise ayni gün üçüncülük mücadelesi verecek.

Dörtlü Final'de mücadele edecek takimlardan sadece ZVVZ USK Prag'in sampiyonlugu bulunuyor. Çekya temsilcisi, ev sahipligi yaptigi ve yari finalde Fenerbahçe'yi saf disi biraktigi organizasyonda 2015'te kupanin sahibi olmustu.

- Fenerbahçe 4 kez final oynadi

Fenerbahçe, FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde üst üste 3, toplamda ise 9. kez son 4 takim arasinda yer almayi basardi.

Sari-lacivertli takim, turnuvada 4 kez final oynamasina ragmen kupayi müzesine götüremedi.

2013'te Rusya'dan UMMC Ekaterinburg'a 82-56, 2014'te Galatasaray'a 69-58 ve 2017'de Rusya'dan Dinamo Kursk'a 77-63 yenilen Fenerbahçe, geçen sezon ise Istanbul'da Sopron Basket'e 60-55 maglup olarak ikincilikle yetindi.

- Sari-lacivertli ekip, son 14 maçini kazandi

Fenerbahçe, FIBA Avrupa Ligi'nde bu sezon oynadigi 16 müsabakada 14 galibiyet ve 2 yenilgi yasadi.

Grup asamasini 12 galibiyet ve 2 maglubiyetle ilk sirada tamamlayan sari-lacivertliler, çeyrek final serisinde ise son sampiyon Sopron Basket'e (Macaristan) 2-0 üstünlük kurarak Dörtlü Final'e yükseldi.

Marina Maljkovic'in basantrenörlügünü yaptigi Fenerbahçe Alagöz Holding, organizasyonda çiktigi son 14 maçin tümünde sahadan galip ayrildi.

- ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi, ilk kez Dörtlü Final'de yer alacak

FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde ilk kez Dörtlü Final heyecani yasayacak ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi, oynadigi 17 maçta 12 galibiyet ve 5 maglubiyet yasadi.

Grup asamasini 10 galibiyet ve 4 yenilgiyle lider bitiren Mersin temsilcisi, çeyrek finalde ise Tango Bourges Basket'e (Fransa) 2-1 üstünlük saglayarak adini son 4 takim arasina yazdirdi.

ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi, organizasyonda Galatasaray, Fenerbahçe ve Yakin Dogu Üniversitesi'nin ardindan Dörtlü Final heyecani yasayacak 4. takim olacak.

- 9 yil sonra 2 Türk takimi Dörtlü Final'de

FIBA Kadinlar Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunda 9 yil sonra 2 Türk temsilcisi sahne alacak.

Turnuvada 2013-2014 sezonunda Galatasaray ile Fenerbahçe, Dörtlü Final'de mücadele etmisti.

Yari finalde rakiplerini maglup eden iki takim, finalde karsi karsiya gelmisti. Galatasaray, Rusya'nin Ekaterinburg kentinde oynanan finalde Fenerbahçe'yi 69-58 maglup ederek kupayi müzesine götürmüstü.

- Kupanin tarihçesi

Kadin basketbolunun kulüpler düzeyinde bir numarali kupasi niteligindeki organizasyon, ilk kez 1958-1959 sezonunda Sampiyon Kulüpler Kupasi adiyla basladi. Turnuvanin ismi, 1996'dan itibaren FIBA Avrupa Ligi olarak degistirildi.

Organizasyonun 1959 yilinda yapilan finalinde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi (SSCB) ekibi Dinamo Moskova'yi hem sahasinda hem de deplasmanda yenmeyi basaran Bulgaristan temsilcisi Slavia Sofya, ilk sampiyonluk kupasinin sahibi oldu.

- Rekor Daugava Riga'da

Bu sezon 65. kez düzenlenen organizasyonda SSCB dönemi ekiplerinden Daugava Riga, kirilmasi güç bir rekoru elinde bulunduruyor.

Letonya temsilcisi, Sampiyon Kulüpler Kupasi adiyla düzenlenen yillarda SSCB bayragi altinda 12'si üst üste olmak üzere toplam 18 kez kupayi kazandi.

Daugava Riga'nin ardindan organizasyonda en çok sampiyonlugu, toplam 6 kez kupayi müzesine götüren Rusya temsilcisi UMMC Ekaterinburg elde etti.

Bu turnuvada 2014 yilinda Sekizli Final'i zirvede tamamlayan Galatasaray, Türk ekipleri adina ilk ve tek sampiyonlugun sahibi oldu.

FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde 2019-2020 sezonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle iptal edilmisti.