Depremde devrilen Adiyaman'daki 2 bin yillik sütun ayaga kaldirilacakGültekin Yetgin,Seyit Ahmet Eksik- Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan: - "Bu sütun üst üste dizilmis taslardan olusuyor, parçalarinda bir kirilma ve dagilma olmadigi için sansliyiz" - "Buradaki zemini de dikkate almak suretiyle, teknik heyet ve bilim heyeti gözetiminde bu taslari yeniden üst üste dizerek eski haline getirmeyi planliyoruz. Bir iki ay içerisinde bunu tamamlamis olacagiz"

Depremde devrilen Adiyaman'daki 2 bin yillik sütun ayaga kaldirilacakGültekin Yetgin,Seyit Ahmet Eksik- Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan:
- "Bu sütun üst üste dizilmis taslardan olusuyor, parçalarinda bir kirilma ve dagilma olmadigi için sansliyiz"
- "Buradaki zemini de dikkate almak suretiyle, teknik heyet ve bilim heyeti gözetiminde bu taslari yeniden üst üste dizerek eski haline getirmeyi planliyoruz. Bir iki ay içerisinde bunu tamamlamis olacagiz"

ADIYAMAN (AA) - Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Adiyaman'da, Karakus Tümülüsü'nde yikilan 2 bin yillik sütunun kisa süre içerisinde yeniden ayaga kaldirilacagini söyledi.

Demircan, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerde yikildigi belirlenen 2 bin yillik Karakus Tümülüsü içerisinde yer alan tokalasma stelinde incelemelerde bulundu.

Yetkililerden bilgi alan Demircan, burada gazetecilere, depremlerin ardindan bölgedeki tarihi eserlerden hasar görmeyen, az hasar gören ve ciddi hasar görenler oldugunu ifade etti.

Adiyaman ile özdeslesmis Nemrut Dagi'nda depremin etkisinin görülmedigini belirten Demircan, Cendere Köprüsü'nün de, kullaniliyor olmasina ragmen hasar almadigini, çok önemli bir antik kent olan Perre'de de hiçbir sorun olmadigini bildirdi.

Kahta Kalesi, Adiyaman Müzesi ve Arsemia Ören Yeri'nde küçük çapli hasarlar olustugunu aktaran Demircan, bu hasarlari hizli sekilde gidereceklerini vurguladi.

Demircan, Karakus Tümülüsü'nde yer alan dört sütundan birinin devrildigini belirterek, "Bu sütun üst üste dizilmis taslardan olusuyor, parçalarinda bir kirilma ve dagilma olmadigi için sansliyiz. Buradaki zemini de dikkate almak suretiyle, teknik heyet ve bilim heyeti gözetiminde bu taslari yeniden üst üste dizerek eski haline getirmeyi planliyoruz. Bir iki ay içerisinde bunu tamamlamis olacagiz" dedi.

Oynama oldugu tespit edilen, üzerinde kartal heykeli bulunan sütunda tekrar ölçümler yapilacagini kaydeden Demircan, teknik heyetin karari dogrultusunda gerekli adimlarin atilacagini dile getirdi.

Demircan, Adiyaman'da Ulu Cami'nin en büyük hasar alan tarihi yapi oldugunun altini çizerek, "Vakiflar Genel Müdürlügümüz hemen gerekli tesebbüsü yapti, orada yikilan taslari numaralandirip restorasyon için kullanabilir hale getirmek üzere hizli bir sekilde aksiyon aldi. Kab Cami'miz zarar gördü, Çarsi Cami'miz zarar gördü ve kilisemiz zarar gördü." diye konustu.

Demircan'a eslik eden AK Parti Adiyaman Milletvekili Ahmet Aydin ise 2043 yil ayakta kalan sütunun Kahramanmaras merkezli depremlerde yikildigina dikkati çekerek, "Bu bize depremin siddetinin ne kadar büyük, ne kadar sarsici oldugu gösteriyor." ifadesini kullandi.