Çin'de Istiklal Marsi'nin kabulü ile Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yil dönümü kutlandiEmre Aytekin

Çin'de Istiklal Marsi'nin kabulü ile Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yil dönümü kutlandiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Türkiye'nin Pekin Büyükelçiligi, "12 Mart Istiklal Marsi'nin Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü" ile "18 Mart Sehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin Yil Dönümü" vesilesiyle anma programi düzenledi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan programda Istiklal Marsi'nin kabulünü ve Çanakkale Deniz Savasi'ni anlatan sinevizyon gösterisi izlendi.

Pekin Büyükelçiligi Birinci Müstesari ve Geçici Maslahatgüzari Alp Atakcan, yaptigi konusmada, Istiklal Marsi'nin, Kurtulus Savasi'nin en çetin günlerinde isgal güçlerine karsi milletin yekvücut bagimsizlik mücadelesi verdigi bir ortamda kabul edildigini belirterek, "Elbette her milletin istiklalinin timsali olan birer milli marsi vardir ancak her misrasi gözyaslariyla kabul edilen bir baska mars muhtemelen yoktur." dedi.

Istiklal sairi Mehmet Akif'in ulusal bellege kazinan essiz dizeleriyle Türk milletinin daima hür yasayacagini tüm dünyaya haykirdigini vurgulayan Atakcan, "Milli Mücadele'yi zafere tasiyan, bagimsizlik ve özgürlüge olan sarsilmaz inancimiz, Cumhuriyet'imizin nice 100 yillarinda da rehberimiz olmaya devam edecektir." ifadesini kullandi.

Akif’in Istiklal Marsi'ni kaleme almasindan tam alti yil önce Türk milletinin Çanakkale'de insanüstü mücadelesi ve vatan sevgisiyle, müstevlilere “Çanakkale geçilmez.” dedirttigini hatirlatan Atakcan, "Mart 1915'teki Çanakkale Deniz Zaferi ve takip eden aylardaki kara zaferleri, Türk milletinin boyunduruk altina alinamayacagini kanitlamistir. Çanakkale Destani, Kurtulus Savasi'mizin da adeta habercisi olmus, bagimsizlik mücadelesi için gerekli ruhu ortaya çikarmistir." degerlendirmesinde bulundu.

Çanakkale Savaslari'nin ayni zamanda dünya tarihinin akisina yön verdigine, sömürge yönetimindeki pek çok mazlum millete örnek teskil ettigine dikkati çeken Atakcan, "Akif’in 'Çanakkale Sehitlerine' siirinde 'Gömelim gel seni tarihe desem, sigmazsin' diye seslendigi sehitlerimizin aziz hatiralarini ve bizlere miras biraktiklari dayanisma ruhunu yasatmak boynumuzun borcudur. Zira Büyük Atatürk’ün dedigi gibi, milli benligini kaybeden milletler, baska milletlerin sikari yani avi olurlar. Tarih ve yasadigimiz cografya, bunun örnekleriyle doludur." diye konustu.

Atakcan, Sehitleri Anma Günü vesilesiyle Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari basta olmak üzere hayatini ülkesine adamis tüm kahramanlari sonsuz minnet, sükran ve rahmetle andigini sözlerine ekledi.