Bilecik'te 47 ülkeden 500 uluslararasi ögrenci Türkçe ögreniyorMuhsin Arslan
BILECIK (AA) - Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi (BSEÜ) Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezinde (TÖMER), 47 ülkeden 500 uluslararasi ögrenciye Türkçe ve Türk kültürü egitimi veriliyor.
BSEÜ TÖMER Müdürü Ögretim Görevlisi Cansu Umut Yalçin, gazetecilere yaptigi açiklamada, 2016 yilinda 8 ögrenciyle faaliyete baslayan merkezde bugüne kadar yurt disindan yaklasik 1500 gencin egitim aldigini bildirdi.
Su anda 47 ülkeden 500 ögrenciye hizmet verdikleri merkezin gerek yurt disi akademik deneyime sahip gerekse yurt içi sektöre hakim kadrosuyla faaliyetini sürdürdügünü belirten Yalçin, yabanci uyruklulara Türkçe ögretilmesi için kurslar düzenlediklerini aktardi.
Dil ögrenme sürecinin güçlü altyapi ve zengin egitim içerigi gerektirdigini vurgulayan Yalçin, sözlerini söyle sürdürdü:
"Farkli ülkelerden gelen yabanci uyruklu ögrencilerin Türkçeyi ögrenme ve üniversiteye alisma sürecini en iyi sekilde geçirmelerini saglayan birimimizin temel hedeflerinden biri, ögrenci sayimizi, ögrenci niteligimizi artirmak ve ögrencilere Türkçe ögretirken, ögrettigimiz Türkçenin de niteligini gelistirmektir. TÖMER, Türkçe ögretmenin yani sira Türk dilini, Türk kültürünü ögretmenin ve Türkiye’yi tüm dünyaya tanitmanin gayretinde olan köklü bir dil merkezi oldu. TÖMER'de görevli akademisyenlerimiz, akademi, is, uluslararasilasma ve kisisel gelisim gibi birçok alanda gerekli olan yabanci dil nitelikleri üzerinde çalismalar yürütmekte ve bu dogrultuda egitim yöntemi ve materyalleri hazirlamaktadir. Merkezimizde dil egitiminde olmasi gereken tüm becerilerin, okuma, yazma, konusma ve dinleme metotlariyla es zamanli olarak gelistirildigi bir sistemle çalisilmaktadir. Derslerimiz görsel ve isitsel ögelerle zenginlestirilen sunumlar sayesinde ögrencilerimiz Türkçeyi eglenerek ögrenirler."
Son yillarda Türkiye'ye gelen yabanci uyruklu ögrenci sayisinda artis olduguna deginen Yalçin, bu durumun BSEÜ'ye de yansidigini kaydetti.
Bilecik'teki uluslararasi ögrencilerin önemli bir bölümünün egitim ögretim görecek kadar Türkçe bilmedigini aktaran Yalçin, "Merkezimizde, bu ögrencilere Türkçe ögretmek için egitimler düzenlenmektedir. Ögrencilerimiz, hangi seviyede olduklarini tespit etmek amaciyla sinava tabi tutulmaktadir. Sinav sonucuna göre uygun siniflara yerlestirilen ögrencilere egitimlerini tamamladiklarinda sertifika verilmektedir." ifadesini kullandi.
Sudanli ögrenci Ömer Hassan Babiker Andin, Bilecik'in güzel bir sehir oldugunu, mühendislik egitim almak istedigini belirtti.
Kazakistanli ögrenci Bagdar Yrysbay ise hazirlik sinifinda oldugunu, tip fakültesinde okuyup doktor olmayi hayal ettigi bilgisini verdi.