Avustralya Ticaret Bakani Farrell, AB’yi ticaret anlasmasini imzalamamakla tehdit ettiIbrahim Hakki Çetinkaya

Avustralya Ticaret Bakani Farrell, AB’yi ticaret anlasmasini imzalamamakla tehdit ettiIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Avustralya Ticaret Bakani Don Farrell, Avrupa Birligi’ni (AB) tehdit ederek, blokun ortak pazari Canberra’ya açilmadigi takdirde ticaret anlasmasini imzalamayacaklarini söyledi.

Financial Times’in haberine göre, Farrell, Brüksel’de AB heyeti ile görüsmeden önce Avrupa ile imzalanmasi söz konusu olan ticaret anlasmasina iliskin konustu.

Pekin yönetimine ticari konulardaki anlasmazliklari gidermek için "zeytin dali" uzattiklarini ve böylelikle iliskilerin iyilesmeye basladigini belirten Farrell, AB'nin Avustralya’nin ticaret ortaklarindan sadece biri oldugunu ve blok pazarini Avustralya tarim ürünlerine daha fazla açmadigi takdirde ticaret anlasmasini imzalamayacaklarini vurguladi.

Farrell, AB ile "Avustralyali çiftçileri diger tedarikçilerle rekabete sokmamasi" taleplerini dikkate almasi halinde anlasmayi imzalayabileceklerini dile getirdi.

Yenilenebilir enerjiye dayali bir süper güç olacaklarina dikkati çeken Farrell, “Avrupalilar sahaya çikip topla oynamak zorunda. Gelecegin bir parçasi olmak mi istiyorlar yoksa baslarini topraga gömüp geçmisin bir parçasi olarak mi kalmak istiyorlar?” sorusunu yöneltti.

"Onlarin (AB) bu büyümenin bir parçasi olduklarindan emin olmak istiyoruz, ancak sürekli göz kirpmayi durdurmalari gerekiyor." ifadesini kullanan Farrell, Avrupalilarin sadece “Aman Tanrim! Fransiz çiftçilerle ve Italyan sarap üreticileriyle sorunlarimiz var.” diyerek kendi iç meseleleriyle bogustuklarini kaydetti.

Farrell, “Büyük düsünmek zorundalar. Bu, su an onlar için bir firsat. Su anda dans partnerlerimiz eksik degil ve Avrupalilar bir karar vermek zorunda." uyarisinda bulundu.

Anlasmanin gerçeklesecegine dair umutlu oldugunu aktaran Farrell, Canberra'nin Hindistan ile gerçeklestirdigi son ticaret anlasmasini derinlestirecegini söyledi. Farrell, ABD liderliginde gelisen Hint-Pasifik ekonomik alanina ve Birlesik Krallik’in Avustralya’yi da kapsayan Pan-Pasifik ticaret blokuna atifta bulunarak, AB ile anlasmanin kendileri için çok önemli olmadiginin altini çizdi.

Farrell, Çin ile iliskilerinin geçen yil iktidara gelen Isçi Partisi hükümeti döneminde isindigini, ikili dis ticaret hacminin 200 milyar dolari geçerek rekor seviyeye ulastigini anlatti.

Çin’in, Avustralya’nin bazi narenciyeler ve çekirdekli meyveler üzerindeki blokajini bu hafta kaldirdigini ifade eden Farrell, Avustralyali kerevit ihracatçilarinin Çin'e erisimini saglamak için de çalistiklarini söyledi.

Farrell, bu kazanimlari ulusal güvenlik veya çikarlar konusunda taviz vermeden elde ettiklerini sözlerine ekledi.