Atil ve verimsiz araziler "Edirne kirmizisi" bitkisiyle canlanacakCihan Demirci-Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan: - "Kök boya bitkisini ana ürünlerimizin alternatifi gibi görmüyoruz, bu bitki ancak verimi çok düsük olan kumlu, çakilli tarim arazilerinde üreticiler için alternatif olacak"

Atil ve verimsiz araziler "Edirne kirmizisi" bitkisiyle canlanacakCihan Demirci-Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan:
- "Kök boya bitkisini ana ürünlerimizin alternatifi gibi görmüyoruz, bu bitki ancak verimi çok düsük olan kumlu, çakilli tarim arazilerinde üreticiler için alternatif olacak"

EDIRNE (AA) - Trakya'da bugday, ayçiçegi ve çeltikte verim alinamayan atil ve verimsiz arazilerin Edirne kirmizisina rengini veren kök boya bitkisi (rubia tinctorum) ile canlandirilmasi hedefleniyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) ev sahipliginde Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "II. Uluslararasi Edirne Kirmizisi Sempozyumu" çesitli sunumlarla sürüyor.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, AA muhabirine Edirne kirmizisi bitkisinin tarim, bu kökten elde edilen renginde tekstil ve kozmetik alanlarinda kullanildigini söyledi.

Üniversite olarak 4 yildir bitkinin yetistirilmesi, rengin tekstil ve çesitli alanlarda kullanilmasi alanlarinda ciddi çalismalar yaptiklarini belirten Tabakoglu, "Görüyoruz ki bu bitki bu topraklarda ekilmis, dogal olarak var. Yeniden saglikli bir yasam için toksik boyalardan kurtulup, dogal boyalara geçtigimiz günlerdeyiz. Bu kapsamda tekrar bunun ekonomik degeri ortaya çikiyor. Üreticimize öneriyoruz. Ilk yil ekildikten sonra ikinci ve üçüncü yillarda köklerinin artarak çiktigini görüyoruz. " dedi.

Tabakoglu, rubia tinctorum bitkisinin verimsiz arazilerde ekiminin artirilmasi için çalismalar yapildigini ifade etti.

TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan da kök boya bitkisinin bölgenin ekolojisine uygun oldugunu anlatti.

Bitkinin tarim alanlarinda alternatif ürün olarak degerlendirilecegini anlatan Tan, "TÜ'nün çesitli birimlerinde arastirma ve çalismalar devam ediyor. Bugday, ayçiçegi ve çeltik bölgemizin önemli ürünlerinden ve ana ürünlerimiz. Kök boya bitkisini ana ürünlerimizin alternatifi gibi görmüyoruz, bu bitki ancak verimi çok düsük olan kumlu, çakilli tarim arazilerinde üreticiler için alternatif olacak." dedi.

Kök boya bitkisinin kar getirici ve aranan bir ürün haline geldigini anlatan Tan, bitkinin tohumunu bulmak isteyen üreticilerin arttigini ifade etti.

- Edirne kirmizisinin öyküsü

Dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan Edirne kirmizisi, 15'inci yüzyilda sehirde kök boya olarak üretildi.

"Tugla kirmizisinin daha parlagi" olarak nitelenen rengi elde eden ve adina "Edirne kirmizisi" diyen iki boya ustasi, formülünü bir süre sonra Fransa'ya götürerek bu rengin Avrupa'daki tekstil sanayinde yayginlastirilmasini sagladi.

Fransa'da 1740'li yillarda üretildikten sonra "Rouge d'Adrinople" (Edirne kirmizisi) adiyla sektörde yer edinen renk, özellikle tekstil alaninda kullanildi.

Edirne'de tarihi yapilarin süslemelerinde ve sehrin geleneksel el sanatlarinda kullanilan renk, aradan geçen süreçte unutulmaya yüz tuttu.

Trakya Üniversitesi iki yil önce akademik anlamda baslattigi çalismalarla rengin dogdugu topraklarda yeniden gündeme gelmesi için çalismalarini sürdürüyor.