Arastirma: Sizofreni hastalari sigara içmeye genetik olarak daha yatkin olabilirNuri Aydin

Arastirma: Sizofreni hastalari sigara içmeye genetik olarak daha yatkin olabilirNuri Aydin

ANKARA (AA) - Bilim insanlari, sizofreni hastalarinin sigara içmeye genetik yatkinliginin oldugunu ortaya koydu.

Medicalxpress'in haberine göre, Oslo Üniversitesindeki Norveç Zihinsel Bozukluklar Arastirma Merkezinden Dr. Linn Rodevand liderligindeki arastirma ekibi, sizofreni ile kardiyovasküler hastalik (KVH) risk faktörlerinin iliskisini inceledi.

Bilim insanlari, sizofreni ile KVH risk faktörleri, özellikle de sigara içmeye baslama ve vücut kitle indeksi arasinda kapsamli bir genetik örtüsme tespit etti.

Arastirmacilar, sizofreni ile sigara içme arasindaki genetik örtüsmenin, sizofreni hastalarinin nikotinin bagimlilik yapici özelliklerinden daha fazla etkilenebilecegi anlamina geldigine isaret etti.

Özellikle sizofreni hastalarinin nikotinin daha fazla güçlendirici etkilerini deneyimledigi ve nikotin eksikliginde ise daha siddetli "yoksunluk belirtileri gösterdigini" öne süren bilim insanlari, bu kisiler için "sigara içmenin bir tür kendi kendine ilaç tedavisini temsil edebilecegini" ifade etti.

Arastirmada, sizofreni hastalarinin genetik olarak düsük vücut kitle indeksine yatkin olduklarina dikkat çekildi.

Ayrica, arastirmada, sizofreni ile sistolik ve diyastolik kan basinci, tip 2 diyabet, lipidler ve koroner arter hastaligi arasinda da birkaç ortak konum bulundugu kaydedildi.

Arastirma, Amerikan Psikiyatri Dergisi'nde yayimlandi.

Sizofreni, kisilerin gerçekligi anormal olarak yorumladiklari ve gerçek ile gerçek disini birbirinden ayiramadiklari zihinsel bozukluk olarak biliniyor.