Ankara'da "üçlü negatif meme kanseri"ne yönelik bilgilendirme toplantisi Neriman Senanur Torun- Ankara Etlik Sehir Hastanesi Tibbi Onkoloji Kliniginden Prof. Dr. Öksüzoglu: - "Meme kanserlerinin çogu 60 yasin üzerinde teshis edilirken üçlü negatif meme kanseri hastalari siklikla 50 yasindan önce teshis edilmektedir. Yani meme kanserinin üçlü negatif meme kanseri alt tipi genç kadinlari daha çok etkilemektedir"

Ankara'da "üçlü negatif meme kanseri"ne yönelik bilgilendirme toplantisi Neriman Senanur Torun- Ankara Etlik Sehir Hastanesi Tibbi Onkoloji Kliniginden Prof. Dr. Öksüzoglu:
- "Meme kanserlerinin çogu 60 yasin üzerinde teshis edilirken üçlü negatif meme kanseri hastalari siklikla 50 yasindan önce teshis edilmektedir. Yani meme kanserinin üçlü negatif meme kanseri alt tipi genç kadinlari daha çok etkilemektedir"

ANKARA (AA) - Ankara Etlik Sehir Hastanesi Tibbi Onkoloji Kliniginden Prof. Dr. Ö. Berna Öksüzoglu, meme kanseri vakalarinin çogu 60 yas üzerinde teshis edilirken üçlü negatif meme kanseri tanisinin siklikla 50 yasindan önce konuldugunu bildirerek, "Yani meme kanserinin üçlü negatif meme kanseri alt tipi genç kadinlari daha çok etkilemektedir." dedi.

Meme kanserinin zorlu bir türü olan "üçlü negatif meme kanseri"nin evreleri ve tedavi yöntemlerine iliskin farkindaligin artirilmasi amaciyla bir otelde bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Toplantida Ankara Etlik Sehir Hastanesi Tibbi Onkoloji Kliniginden Prof. Dr. Ö. Berna Öksüzoglu ve Üsküdar Üniversitesi Tip Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalindan Prof. Dr. Umut Demirci hastalik hakkinda bilgi verdi.

Öksüzoglu ve Demirci, meme kanserinin, kanser türlerinde kadinlarda ilk sirada yer alan, kendi içinde alt türlere ayrilan, her birinin seyri ve tedavisi farkli olan bir hastalik oldugunu belirterek, bunun alt türlerinden "üçlü negatif meme kanseri"ni "karsilanmamis tedavi ihtiyacinin en yüksek oldugu tür" seklinde tanimladi.

Dünya Saglik Örgütü verilerine göre dünyada her yil yaklasik 10 milyon kisinin kanser sebebiyle hayatini kaybettigini ifade eden doktorlar, dünyada her yil 19,3 milyon olan yeni kanser vakasinin da 2040'ta 30 milyonun üzerinde olacaginin beklendigini anlatti.

- Tüm meme kanseri vakalarinin yüzde 10-15'ini olusturuyor

Prof. Dr. Öksüzoglu "üçlü negatif meme kanseri"nin küresel ölçekte tüm meme kanseri vakalarinin yaklasik yüzde 10-15'ini olusturdugunu belirterek, sunlari söyledi:

"Üçlü negatif meme kanserinde diger türlere kiyasla klasik tedavilerle istenilen sonuçlar alinamamaktadir. Bu nedenle yenilikçi tedavi seçeneklerinin kullanilmasi beklenmektedir. Meme kanserlerinin çogu 60 yasin üzerinde teshis edilirken üçlü negatif meme kanseri hastalari siklikla 50 yasindan önce teshis edilmektedir. Yani meme kanserinin üçlü negatif meme kanseri alt tipi genç kadinlari daha çok etkilemektedir."

Üçlü negatif meme kanserinin teshis edildigi anda vücuda yayilma olasiligi bulundugunu belirten Öksüzoglu, "Bu hastaligin dogasi ve buna bagli olarak tedavi alternatifleri hastaya uygun olarak hekim-hasta iletisiminde degerlendirilmelidir. Genç yasta bu agresif hastalikla mücadele edenler ve yakinlari için gelistirilen tedaviler büyük kiymet tasimaktadir." dedi.

Prof. Dr. Demirci de üçlü negatif meme kanserinin vücuda yayilmasindan sonra, klasik tedaviler ile basarisinin istenen düzeyde olmadigini bildirerek, sunlari kaydetti:

"Üçlü negatif meme kanserinde pek çok hasta tamamen iyilesebilecegi bir asamada teshis edilmekle birlikte yaklasik yüzde 10-15’lik bir kismi ileri asamada teshis edilmektedir. Bununla birlikte kanserin vücuda yayilma ihtimali göz ardi edilemez. Metastatik üçlü negatif meme kanseri diger alt tiplerin yayilmis hallerine kiyasla daha kötü ilerleyise sahiptir ve kemoterapiye daha düsük oranda yanit verir."