Amasra'da maden ocaginda baraj kaldirma çalismasinda yangin çiktiSelim Bostanci- 250 kotundaki çalismalar sirasinda kömür tozu yangini çikmasi üzerine, yikimina baslanan baraj yeniden insa edilerek çalismalar durduruldu

Amasra'da maden ocaginda baraj kaldirma çalismasinda yangin çiktiSelim Bostanci- 250 kotundaki çalismalar sirasinda kömür tozu yangini çikmasi üzerine, yikimina baslanan baraj yeniden insa edilerek çalismalar durduruldu

BARTIN (AA) - Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocaginda, geçen yil 14 Ekim'de yasanan patlama sonrasi hava sizdirmazligini saglayarak çikan yanginin sönmesi için insa edilen 4 barajin kaldirilmasi amaciyla baslatilan çalismada toz yangini çikmasi üzerine barajlar yeniden kapatildi.

TTK Amasra Müessesesine ait maden ocaginda 14 Ekim'de yasanan patlama sonrasi çikan yangini tamamen söndürmek için baslatilan çalisma kapsaminda hava sizdirmazligini saglamak için yapilan barajlarin kaldirilma çalismalari sirasinda kömür tozu yangini meydana geldi.

TTK Armutçuk Müessesesinden gelen tahlisiye ekiplerinin asansörle indikleri ocakta - 250 kotunda yapilan beton barajin kaldirilmasi sirasinda, tamamen hava sizdirmazliginin saglanarak yanginin söndügü bölgenin yeniden oksijenle bulusmasiyla çiktigi ögrenilen yanginin ardindan yikimina baslanan baraj yeniden insa edildi.

Baraj kaldirma çalismalarinin durduruldugu maden ocagina giris de yasaklanirken ilerleyen günlerde yapilacak ölçümlerin ardindan çalismalara baslanabilecegi ögrenildi.

30 kisilik tahlisiye ekibiyle Maden Mühendisleri Odasindan 10 kisinin de gözlemci olarak 13 Mart'ta gaz tüpü ve maskelerle girdikleri maden ocaginda yangin olan bölümündeki giris ve çikisa yapilan 2 baraj ile -100 kotuna yapilan 2 baraj olmak üzere 4 barajin kaldirilmasi için çalisma baslatilmisti.

- Süreç

Bartin'in Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocaginda 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 siralarinda meydana gelen patlamada 41 isçi hayatini kaybetmis, 10 isçi yaralanmisti. Bir isçi ise sevk edildigi hastanede 4 Kasim 2022'de yasamini yitirmisti.

Haklarinda dava açilan, aralarinda Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulundugu tutuklu 4 müessese yöneticisinin 42 kez "olasi kastla öldürme" ve 4 kez "olasi kastla yaralama" suçundan toplam 1062'ser yila kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor.

Ayrica, diger 4'ü tutuklu 19 süphelinin ise "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 22 yil 6'sar aya kadar hapsi talep ediliyor.