Almanya'daki irkçilik, Türklerin basarilarinin ve sorunlarinin görmezden gelinmesine neden oluyorEnes Taha Ersen- SETA dis politika arastirmacisi Dr. Haci Mehmet Boyraz:- "Almanya'da asiri sag gruplar söylem ve eylemde Türk ve Müslümanlari hedef aliyor çünkü karsilastiklari en büyük etnik ve dini grup Türkler ve Müslümanlar. Asiri sagcilar için de 'Müslüman esittir Türk' anlayisi söz konusu"- "Alman Islami kisvesi altinda basta Türkler olmak üzere Almanya'daki tüm etnik gruplarin inançlarinin

Almanya'daki irkçilik, Türklerin basarilarinin ve sorunlarinin görmezden gelinmesine neden oluyorEnes Taha Ersen- SETA dis politika arastirmacisi Dr. Haci Mehmet Boyraz:- "Almanya'da asiri sag gruplar söylem ve eylemde Türk ve Müslümanlari hedef aliyor çünkü karsilastiklari en büyük etnik ve dini grup Türkler ve Müslümanlar. Asiri sagcilar için de 'Müslüman esittir Türk' anlayisi söz konusu"- "Alman Islami kisvesi altinda basta Türkler olmak üzere Almanya'daki tüm etnik gruplarin inançlarinin

ISTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Arastirmalari Vakfi (SETA) dis politika arastirmacisi Dr. Haci Mehmet Boyraz, "Almanya'daki irkçilik nedeniyle Türklerin basarilari görmezden gelindigi gibi sorunlari da görmezden geliniyor. Bu konuda Alman enstitülerinin de dogrudan yaptigi çalismalar var. Arastirmalar Türklere veya farkli etnisitedeki kisilere yönelik ön yargiyi açikça gösteriyor." dedi.

Boyraz, AA muhabirine, editörlügünü yaptigi nisanda okuyucuyla bulusan "60 Yilin Ardindan Türkiye-Almanya Iliskileri ve Almanya'daki Türkler" kitabini ve Almanya'daki Türklerin maruz kaldigi ayrimciligi anlatti.

Kitabin yazimina 16 arastirmaci ve akademisyenin katkida bulundugunu belirten Boyraz, "Almanya'da asiri sag gruplar söylem ve eylemde Türk ve Müslümanlari hedef aliyor çünkü karsilastiklari en büyük etnik ve dini grup Türkler ve Müslümanlar. Asiri sagcilar için de 'Müslüman esittir Türk' anlayisi söz konusu." diye konustu.

Boyraz, Müslüman ve göçmen karsiti Almanya Için Alternatif (AfD) Partisi gibi siyasi olusumlarin popülerliklerini artirabilmek için Türkiye karsitligini kullandigini kaydederek, "AfD milletvekilleri siklikla Türkiye karsitligi üzerinden oy kazanmak için Almanya'daki Türklerle ilgili Federal Meclis'e soru önergeleri veriyor ve bu sayede toplumunun Türkleri ötekilestirmesine öncülük ediyor. Türk karsitligini körüklüyor." görüsünü paylasti.

Almanya'nin Hanau kentinde 19 Subat 2020'de düzenlenen irkçi terör saldirisini animsatan Boyraz, "Ülkedeki asiri sagin yükselisi, yalnizca parlamentoda degil sokakta ve toplumda da kendini gösteriyor ve durumun kamu düzenini ve güvenligini tehdit edecek boyuta ulastigina isaret ediyor." diye konustu.

- "Almanya'daki kurumsal irkçilik Türk gençliginin egitimine ve is bulmasina engel oluyor"

Boyraz, Almanya'daki Türklerin, henüz çocuk yaslarda, okul siralarinda irkçiliga maruz kaldiginin çesitli raporlara ve çalismalara yansidigina dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Humboldt Üniversitesi bünyesindeki Entegrasyon ve Göç Arastirmalari Enstitüsü ve Alman Vakiflari Bilirkisi Kurulu tarafindan yapilan arastirma, Türk ve Arap kökenli ögrencilere, Alman ögrencilere göre daha az güvenildigini ve bilinçli olarak yanlis yönlendirildigini ortaya koydu. Çalismada, Türk veya Arap kökenli ögrencilerin Alman ögrencilerle ayni puanlari aldigi halde ayrimciliga ugradigi belirtildi. Bu gerçekten çarpici çünkü liseye geçiste yapilan bu hamle, çocugun daha iyi egitim almasinin uzun vadede önünü kapatan, yeteneginden, becerisinden daha düsük okullara gitmesine neden olan ve hatta üniversite egitiminden mahrum kalmasina yol açan bir yönlendirme."

Almanya'da Türklerin ve Müslümanlarin, egitim gibi çalisma hayatinda da ayrimciliga ugradigina isaret eden Boyraz, "Istihdam Arastirmalari Enstitüsünün Bohn kentinde yaptigi arastirmada, bir firmaya 1500 Alman ve Türk'ün öz geçmisi gönderiliyor. Bu basvurularin geri dönüsleri karsilastirildiginda, deneyimler ve beceriler benzer olmasina ragmen Türk isimli kisilere daha az ragbet edildigi ortaya çikiyor." ifadesini kullandi.

- "Türklerin basari hikayeleri 'Almanlastiriliyor'"

Boyraz, Almanya'da son kusak Türklerin dil ögrenip standartlarini yükseltmesine ragmen ayrimciliga maruz kaldigini belirterek, "Almanya'nin entegrasyon diye sundugu sey aslinda dini ve kültürel asimilasyon projesi." görüsünü paylasti.

Entegrasyon söyleminin ardinda eski Almanya Basbakani Angela Merkel döneminde sunulan "Avrupa-Almanya Islami" çalismalarinin olduguna isaret eden Boyraz, "Almanya'da etnik ve dini kimliklerinin zayiflatilmasi gibi bir beklenti var. Avrupa Islami'nin parçasi olarak 'Alman Islami' adiyla bilinen proje bunun örnegi. Alman Islami kisvesi altinda basta Türkler olmak üzere Almanya'daki tüm etnik gruplarin inançlarinin dönüstürülmesi amaçlaniyor." degerlendirmesini yapti.

Boyraz, Alman toplumuna sirayet eden Türk ve Müslüman toplumuna karsi ayrimciliga iliskin, "Almanya'daki irkçilik nedeniyle Türklerin basarilari görmezden gelindigi gibi sorunlari da görmezden geliniyor. Bu konuda Alman enstitülerinin de dogrudan yaptigi çalismalar var. Arastirmalar Türklere veya farkli etnisitedeki kisilere yönelik ön yargiyi açikça gösteriyor." dedi.

Özellikle Türk toplumu içinden çikan basari hikayelerinin Almanlastirildigini, Alman karakterinden siyrilmaya çalisanlarin ise hedef haline getirildigini dile getiren Boyraz, sözlerini söyle tamamladi:

"Almanya'daki Türk toplumu ve bu toplumun basarilari görmezden geliniyor. Bunun Mesut Özil gibi istisnalari olabiliyor. Bu gibi isimleri isteseler de inkar edemiyorlar fakat bu kisilerin basari hikayeleri anlatilirken Türklükleri degil, Alman toplumuna entegre olduklari vurgulaniyor. Bu da aslinda Türklerin basarilarinin görmezden gelinmesine yönelik bir niyetin göstergesi. Mesut Özil her zaman övüldü, sevildi fakat ne zaman ki Almanya'nin hassas noktasina dokundu, bir anda medyanin öfkesi ve saygisiz bir dille karsilasti. Almanya'da Türk veya farkli etnik kökenle ne kadar basarili olursaniz olun sektör fark etmeksizin Alman devletinin istedigi forma girmezseniz basarilarinizin üzeri örtülmeye çalisiliyor."