Ukrayna, Vilnius'taki NATO zirvesinde üyelik daveti bekliyorÖmer Tugrul Çam

Ukrayna, Vilnius'taki NATO zirvesinde üyelik daveti bekliyorÖmer Tugrul Çam

BULBOACA (AA) - Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy, Rusya ile savas halindeki ülkesine temmuzda Litvanya'da düzenlenecek NATO Zirvesi'nde üyelik daveti bekledigini söyledi.

Moldova'da Ukrayna sinirina 20 kilometre mesafedeki tarihi Mimi Kalesi'nde düzenlenen Avrupa Siyasi Toplulugu Zirve Toplantisi'na katilan Zelenskiy, ülkesinin Rusya'ya karsi acilen güvenlik garantilerine ihtiyaç duydugunu vurguladi.

Zelenskiy, "Bu yaz Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde Ukrayna'ya üyelik için açik davet yapilmasi, ayrica NATO üyeligi yolunda güvenlik garantilerinin verilmesi gerekli." dedi.

Ülkesinin Avrupa Birligi (AB) sürecine de deginen Zelenskiy, Haziran 2022'de aday ülke statüsü verilen Ukrayna'nin AB'ye katilimi için açik ve net bir karar verilmesi gerektigini belirtti.

Zelenskiy, savasin sonlandirilmasi amaciyla baris formülü hazirladiklarini dile getirerek, baris zirvesi hazirladiklarini, bunun baris formülünün uygulanmasinin yolunu açacagini söyledi.

Devlet Baskani Zelenskiy, "Buna küresel çapta ihtiyaç duyulmaktadir ve artik zamani gelmistir. Artik süphelerin ortadan kaldirilmasi gerekmektedir. Ukrayna için verilecek olumlu kararlar herkes için olumlu olacaktir." diye konustu.

Moldova ve uzun vadede Gürcistan için de benzer sekilde güvenlik temeli olusturulmasini talep eden Zelenskiy, Belarus için de gelecekte benzer bir ihtiyaç duyulacagina inandigini anlatti.

Zelenskiy, modern savas uçaklarina ihtiyaç duyduklarini, F-16 savas uçaklarinin kendilerine verilmesi halinde Rusya'yi yenebileceklerini vurguladi.

- Liderler aile fotografi çektirdi

Moldova'nin ev sahipligi yaptigi Avrupa Siyasi Toplulugu Toplantisi, açilis konusmalarinin ardindan liderlerin aile fotografi çektirmesiyle devam etti.

Zirve sirasinda güvenlik, enerji ve ulastirma basliklarinda liderlerin yuvarlak masa toplantilari yapmalari, ayrica çok sayida ikili ve çoklu görüsme gerçeklestirmeleri planlaniyor.