AIHM, Güney Osetya Savasi nedeniyle Rusya'yi Gürcistan'a tazminat ödemeye mahkum ettiEsra Taskin

AIHM, Güney Osetya Savasi nedeniyle Rusya'yi Gürcistan'a tazminat ödemeye mahkum ettiEsra Taskin

PARIS (AA) - Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM), 2008'deki Güney Osetya Savasi ile ilgili davada Rusya'nin Gürcistan'a 129 milyon avrodan fazla manevi tazminat ödemesini kararlastirdi.

Merkezi Strazburg'da bulunan AIHM'in Büyük Dairesi, Güney Osetya Savasi ile ilgili 2009'da Rusya'ya karsi açilan, Gürcistan'i hakli buldugu davaya iliskin yeni bir karar açikladi.

Rusya'nin artik Avrupa Konseyi'ne üye olmamasinin yargilanmasina engel teskil etmedigi belirtilen kararda, Güney Osetya ve tampon bölgedeki sivil ölümler ve çatismalar sirasindaki yüzlerce ölümün yeterince arastirilmamis olmasi, en az 23 bin Gürcistan vatandasinin Güney Osetya ve Abhazya'daki evlerine dönüsünün engellenmesi gibi farkli gerekçelerle Rusya'nin 129 milyon avrodan fazla manevi tazminat ödemesine hükmedildi.

Mahkeme, tazminatin 3 ay içinde ödenmesini kararlastirdi.

- Güney Osetya ve Abhazya sorunu

Gürcistan ordusu ile Rusya'nin destekledigi Abhazyali ayrilikçilar arasinda 1992-1993'te 13 ay boyunca savas yasanmisti.

Rusya ile Gürcistan arasinda 2008'de Güney Osetya Savasi olarak bilinen çatismalar çikmisti. Savasin ardindan Rusya'nin destekledigi Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek tarafli bagimsizligini ilan etmisti.

Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bagimsizligini tanimisti. Gürcistan ise buna karsilik olarak Rusya ile diplomatik iliskileri kesmisti. Iki ülke arasinda diplomatik iliskilerin kesilmesi sonrasi arabuluculuk rolünü Isviçre üstlenmisti.

AIHM, 2008'deki Güney Osetya Savasi sirasinda Rusya'nin, Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin birkaç maddesini ihlal etmekle suçladigi karara iliskin açiklamayi 21 Ocak 2021'de yayimlamisti.

Mahkemenin elindeki delillere göre, Güney Osetya güçlerince Gürcü savas esirlerine yönelik iskence ile çesitli suçlarin islendigi ve Rus güçlerinin bunu engellemediginin ortaya çiktigi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedilmisti:

"Her ne kadar Rus güçlerinin dogrudan katilimi her durumda açikça gösterilmese de savas esirlerinin Rusya'nin yetki alanina girmesi ile Rusya'nin da söz konusu esirlerle ilgili sorumlu oldugunu gösteriyordu. Rus kuvvetleri sahada olmasina ragmen bu tür muameleye (iskence) karsi önlem almadi."

Söz konusu kararda AIHM, Rusya'yi, Güney Osetya'daki etnik Gürcülerin güvenlik, özel ve aile hayati ile mülkiyetini koruma, egitim haklari ve hareket özgürlügü ile ilgili uluslararasi ilkeleri ihlal etmekle de suçlamisti.