ABD'de imalat sanayi PMI eylülde beklentileri astiDilara Zengin Okay- Ülkede, imalat PMI eylülde aylik bazda 1 puan artarak 48,9 ile 2 ayin en yüksek seviyesine çikti - Hizmet sektörü verisi ise ayni dönemde 0,3 puan azalarak 50,2 ile 8 ayin en düsük seviyesine geriledi

ABD'de imalat sanayi PMI eylülde beklentileri astiDilara Zengin Okay- Ülkede, imalat PMI eylülde aylik bazda 1 puan artarak 48,9 ile 2 ayin en yüksek seviyesine çikti
- Hizmet sektörü verisi ise ayni dönemde 0,3 puan azalarak 50,2 ile 8 ayin en düsük seviyesine geriledi

WASHINGTON (AA) - ABD'de imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde aylik 1 puan artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçeklesti.

S&P Global, ABD'nin eylül ayina iliskin imalat, hizmet ve bilesik PMI öncü verilerini açikladi.

Buna göre, imalat sanayi PMI, eylülde geçen aya kiyasla 1 puan artarak 48,9 degerine yükseldi.

Piyasa beklentilerinin üzerinde artis kaydederek 2 ayin en yüksek seviyesine çikan endeksin bu dönemde 48 degerini almasi öngörülüyordu. Bu dönemdeki artisa ragmen imalat sektöründeki daralmanin sürdügüne isaret eden endeks, agustosta 47,9 olmustu.

- Hizmet sektörü verisi beklentilerin altinda kaldi

ABD'de hizmet sektörü PMI ise eylülde geçen aya göre 0,3 puan azalarak 50,2 degerine geriledi.

Piyasa beklentilerinin altinda kalan ve 8 ayin en düsük seviyesine inen endeksin 50,6 degerini alacagi tahmin ediliyordu. Bu dönemdeki düsüse ragmen hizmet sektöründeki genislemenin devam ettigini gösteren endeks, agustosta 50,5 olarak kaydedilmisti.

Imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bilesik PMI da eylülde aylik bazda 0,1 puan azalisla 50,1'e indi. Söz konusu dönemde 7 ayin en düsük seviyesine gerileyen endeks, agustosta 50,2 olmustu.

- "Eylül ayi verileri endiseleri artirdi"

Açiklamada görüslerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Basekonmisti Sian Jones, eylül ayi PMI verilerinin faiz artislari ve yükselen enflasyonun ardindan ABD ekonomisindeki talep kosullarinin gidisatina iliskin endiseleri artirdigini belirtti.

Hizmet sektörünün daha da ivme kaybettigine isaret eden Jones, "Maliyetlerin yeniden hizli bir sekilde artmasiyla birlikte enflasyonist baskilar belirgin kalmaya devam etti." ifadesini kullandi.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde degerler almasi sektörde genislemeye, 50'nin altinda kalmasi ise daralmaya isaret ediyor.