Konya'lı Sanayicilere Atık Yönetimi Eğitimi

Konya'lı Sanayicilere Atık Yönetimi Eğitimi

Karatay Belediyesi tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantılarıyla sanayiciler, Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) hakkında kapsamlı bilgi sahibi oldu. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen “Sanayi Atıkları Yönetim Toplantısı”nda, sanayilerdeki üretim atıklarının çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi amacıyla hayata geçirilen MoTAT sistemi hakkında detaylı açıklamalar yapıldı. Bu toplantının ardından, Karatay’daki sanayilerde uygulamanın nasıl işleyeceği, Karatay Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından sanayicilere anlatılmaya başlandı.

Sanayi işletmelerinden kaynaklanan imalat atıklarının doğru bir şekilde yönetilmesi, çevresel kirliliği önlemenin yanı sıra, atıkların yol açabileceği olumsuz etkilerin önüne geçilmesi açısından son derece önemlidir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre mevzuatı çerçevesinde tesislerin, firmaların ve bireylerin yükümlülüklerini yerine getirmelerine olanak tanıyan Entegre Çevre Bilgi Sistemi’ni daha da yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye genelinde çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Bu çerçevede, Karatay Belediyesi geçtiğimiz haftalarda Konya Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdürlüğü ile Meram ve Selçuklu Belediyelerinin işbirliğiyle sanayicilere yönelik bir “Sanayi Atıkları Yönetim Toplantısı” düzenledi. Toplantıda, atık türleri, atıkların bertaraf yöntemleri, atık üreticilerinin ve sahiplerinin yükümlülükleri, ilçe belediyelerinin sorumluluğunda olan atıklar ve bilgilendirme sonrası sahada yapılacak çalışmalar hakkında ayrıntılı sunumlar yapıldı.

Karatay’da Sanayi Sektörüne Bilgilendirme Çalışmaları Başladı

Toplantının ardından Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla yapılan saha bilgilendirme etkinliklerinde, bakanlığın Entegre Çevre Bilgi Sistemi uygulamasının nasıl kullanılacağı, Atık Taşıma Talebi (MoTAT) oluşturma süreci, Atık Beyan Sistemi, belediyelerin sorumluluğundaki atık türleri ve saha denetimlerinin nasıl yapılacağı konuları ele alındı. Ayrıca, denetimler sonrası uygulanan olası idari yaptırımlar hakkında da bilgilendirmeler yapıldı.

Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sanayi bölgelerinde mevcut çöp konteynerlerinin değişimini gerçekleştiriyor. Evsel nitelikli atıkların atılabileceği plastik yeşil çöp konteynerleri, ihtiyaca göre uygun yerlere yerleştiriliyor.