Hirvatistan'da 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Sehitleri Anma Günü programi düzenlendiAhmet Nurduhan
ZAGREB (AA) - Hirvatistan'in baskenti Zagreb'de, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Sehitleri Anma Günü ile 12 Mart Istiklal Marsi'nin kabulünün yil dönümleri vesilesiyle tören düzenlendi.
Türkiye'nin Zagreb Büyükelçiligi ev sahipliginde düzenlenen program, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.
Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kiran, burada yaptigi açiklamada, "Çanakkale sehitlerimizi, Zagreb Büyükelçiligimizde ve Yunus Emre Enstitümüzde hep birlikte yad ediyoruz, ruhlari sad olsun. Bu vesileyle son dönemde yasadigimiz afetlerde hayatini kaybeden vatandaslarimiza da Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifalar diliyoruz." diye konustu.
"Çanakkale ruhunu 108 yil sonra Hirvatistan'da doruklarda yasadiklarini" kaydeden Kiran, 12 Mart Istiklal Marsi'nin kabulü günü vesilesiyle Mehmet Akif Ersoy'u da rahmetle andiklarini ifade etti.
Türkiye'nin Zagreb Büyükelçiligi Askeri Atasesi Albay Özcan Yetis de Çanakkale konulu hitabinda, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren sayani hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalisiniz ki Çanakkale muharebelerini kazandiran bu yüksek ruhtur." sözlerine dikkati çekti.
- "Ersoy'un siiri, 12 Mart 1921'de TBMM tarafindan Istiklal Marsi olarak kabul edildi"
Zagreb Üniversitesi Türkoloji Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Ahmet Cüneyt Issi, Istiklal Marsi ile ilgili yaptigi konusmada, Mehmet Akif Ersoy'a "manevi lider" vasfi verildigini söyledi.
Issi, "25 Ekim 1920'de Maarif Vekaleti yani bugünkü Milli Egitim Bakanligina denk gelen kurum tarafindan Hakimiyet-i Milliye gazetesinde bir ilan verilmis ve bu ilanda milli bir maas için bütün ülke çapinda bir yarisma düzenlenecegi belirtilmistir." dedi.
Birincilik ödülünün 500 lira olarak belirlendigi yarismaya 724 "Istiklal Marsi aday adayi"nin katildigina isaret eden Issi, bu siirlerden sadece 6'sinin ön incelemeye kaldigini kaydetti.
Issi, siirlerin begenilmemesi üzerine Ersoy'a bir siir yazmasi ricasinda bulunuldugunu, Ersoy'un bu teklifi kabul ettigini ve kaleme aldigi siirin 12 Mart 1921'de TBMM tarafindan "Istiklal Marsi" olarak kabul edildigini anlatti.
Program, Türkiye'nin Zagreb Büyükelçiligi Din Isleri Müsavir Ahmet Hamdi Susoglu'nun sehitler ve depremlerde hayatini kaybedenler için verdigi Kur'an-i Kerim tilaveti ve duasi ve Çanakkale sergisinin gezilmesiyle son buldu.???????