Yazar Ayfer Tunç, Sariyer Edebiyat Günleri'ne konuk olduÖmer Faruk Yildiz

Yazar Ayfer Tunç, Sariyer Edebiyat Günleri'ne konuk olduÖmer Faruk Yildiz

ISTANBUL (AA) - Yazar, editör ve senarist Ayfer Tunç, geçmisten bugüne Türk edebiyatini ve yayinciligini anlatti.

"Sakli", "Kapak Kizi", "Dünya Agrisi" ve "Kuru Kiz" gibi eserleriyle taninan usta yazar, Sariyer Belediyesinin düzenledigi Uluslararasi 10. Sariyer Edebiyat Günleri'ne konuk oldu.

"Sakli'dan Kuru Kiz'a" baslikli söyleside konusan Tunç, bugün yayincilikta nitelik ve niceligin birbirine karistigini belirterek, "Niceligin arttigi yerde nitelik azaliyor, bu dogal bir sey. Müthis bir nicelik var piyasada, sayisal artis var ve pek çok yayinevinde dosyalar gelisigüzel seçiliyor. Genç yazarlarin eserlerinin okuruna ulasmasi bizim zamanimizdaki gibi kolay degil artik." dedi.

Tunç, eskiden yayimlanan edebiyat dergilerinin, okurun iyi kitaba ulasmasi yolunda bir isik niteligi tasidigini ifade etti.

Edebiyatin popülizme teslim oldugunu kaydeden Tunç, "Bu sartlarda kitaplar bir reklam araci olarak heba olabiliyor. 'Iyi bir kitabi nasil bulabiliriz' sorusunun cevabi artik iyi okurlari takip etmek oldu. Sosyal medyada okurlar birbirlerine kitap tavsiye ediyorlar." diye konustu.

- "Yapay zeka edebiyatin önünde büyük bir tehdit"

Dijital teknolojideki gelisimin ve yapay zekanin da edebiyatin için bir tehdit olusturdugu görüsünü savunan Tunç, "Yarin ben yeni kitabimi yapay zekaya yazdirirsam kim nereden bilecek? Bunun bir örnegi var. Geçenlerde yapay zeka ile Mozart bestesi yapmis ve müzik zevki olan insanlara dinletmisler. Onlar da bu Mozart'in eseri diye parçayi dinliyor. Dolayisiyla yapay zeka gelecegi ve kültür sanati tehdit eden unsurlardan biri." degerlendirmesinde bulundu.

Tunç, yapay zekanin olusturdugu tehlikenin nasil asilacagi konusunda ise, "Yapay zeka özgün içerik üretemiyor. Dolayisiyla yazarin isi bu özgünlügü yaratmak olacak ve bu da çok nadir olan bir sey. O yüzden çok özgün edebiyat eserleri çikarma sansi artacak." ifadelerini kullandi.

Ilk kitabini çikardigi 1989'dan bu yana edebiyatini besleyen kaynaklarin degiskenligine iliskin bir soruya cevap veren Tunç, sunlari söyledi:

"Çok degisim olmadi. Beni Türk edebiyatindan çok, yabanci edebiyatin besledigini söyleyebilirim. Türk edebiyati da beni çok besledi çünkü ben yazmaya basladigim zaman kitabini okudugum çogu yazar hayattaydi ve bazilarindan bire bir fikir aldigim oldu."

Söylesinin ardindan Ayfer Tunç'a 10. Sariyer Edebiyat Günleri kapsaminda "Beyaz Marti Edebiyat Onur Ödülü" takdim edildi.