Deprem bölgesindeki üreticilere Metro Türkiye’den 4 bin ton meyve sebze alim destegiAbdulkadir Günyol- Metro Türkiye Satin Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç: - "Hasadin devam ettigi sezon sonuna kadar rutin olarak bölgeden gerçeklestirdigimiz satin almalardan ayri olarak zorda kalan çiftçilerimize destek olmak amaciyla yürüttügümüz meyve sebze alimlarinin 1000 tonu asmasini planliyoruz"
ISTANBUL (AA) - Yerel üretimi ve tarimda sürdürülebilirligi destekleyen projeler gerçeklestiren Metro Türkiye, deprem bölgesinde üreticinin yaninda olarak destek alimlariyla bölgeyi kalkindirmaya destek oluyor.
Sirketten yapilan açiklamaya göre, 1990 yilindan bu yana tüm çalismalarini Türk mutfagini ve degerlerini koruma ilkesi ile sürdüren Metro Türkiye, çiftçiler ve üreticilerden yeme-içme sektörüne kadara tüm is ortaklarina yönelik projeleriyle gastronomi ekosisteminin gelisimine destek veriyor.
Sirket, üretim olmadan gastronomi sektörünün var olamayacaginin bilinciyle, yerel ürünleri ve üreticileri koruyan, tanitan ve Türkiye ekonomisine katma deger saglayacak çalismalara öncülük ediyor.
Metro Türkiye, Türkiye'yi derinden sarsan depremler nedeniyle zorlu bir süreçten geçen çiftçilere ise bölgeden sürekli olarak yaptigi ve her geçen gün yeni bir çesit ekledigi ürün alimlariyla güç veriyor.
Bugüne kadar toprakta ya da dalinda kalan yaklasik 300 ton meyve sebze alimini gerçeklestiren sirket, sezon sonu olan eylül ayina kadar depremzede çiftçilere destek amaciyla bölgeden temin ettigi ürün miktarini 1000 tona çikaracak. Bölgeyi yakindan takip ederek ihtiyaç sahibi üreticilere ulasan Metro Türkiye’nin eylül ayi itibariyla baslayacak yeni sezon için ise hedefi bu rakami 4 katina çikararak 4 bin tonluk meyve sebze alimina imza atmak.
- Bölge kalkinmasi için tarimda sürdürülebilirlik
Açiklamada görüslerine yer verilen Metro Türkiye Satin Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, Metro Türkiye olarak hiçbir zaman ürünleri sadece tedarik edip raflara tasimakla yetinmediklerini, asil hedeflerinin üretimden yeme-içme sektörüne uzanan ekosistemde tüm sürece deger katmak oldugunu ifade etti.
Alkaç, deprem nedeniyle büyük bir yara alan afet bölgesine de bu anlayisla ilk günden bu yana yardim eli uzattiklarini söyledi. Türkiye'nin tarim açisindan en verimli topraklarini barindiran afet bölgesinde üreticilerin büyük zorluklarla karsi karsiya kaldigina dikkati çeken Alkaç, sunlari aktardi:
"Tam 33 yildir yeme-içme sektörünün, çiftçinin, üretici örgütlerinin ve kooperatiflerin en önemli is ortaklarindan biriyiz. Sahip çikmayi görev edindigimiz ‘yerel’ yaklasimimizla yillardir üretici, yerel ürünler ve Cografi Isaret tescili olan veya olabilecek degeri bulunan ürünlere yönelik çalismalara imza atiyoruz. Iste bu anlayis ve sorumlulukla felaketin yasandigi ilk andan itibaren yerel üreticiyi destekleme amaciyla, bölgede mücadele veren çiftçilerimize ulasmaya çalistik.
Ne yazik ki üreticilerimizin yetistirdikleri ürünleri toplamak için ekipmanlari hasar aldi. Öncelikle onlara ekipman desteginde bulunduk ve ardindan bugüne kadar yaklasik 300 ton meyve sebzeyi çiftçilerimizden tarlalara birebir ziyaret ederek çiftçilere ulasarak satin alip tüm magazalarimizda müsterilerimize sunmaya basladik."
Alkaç söyle devam etti:
" Metro Türkiye olarak bölgedeki üreticilerin elinde kalmis ürünleri satin almamiz, bu ürünleri raflarimiza tasimanin çok ötesinde üreticilere önümüzdeki yillar için umut olmak anlamina geliyor ki, bu çok önemli. Bölgenin tekrar kalkinabilmesi ve tarimda sürdürülebilirligin saglanabilmesi için üreticilerimize ihtiyacimiz var. Bu nedenle onlara uzatilan her elin, verilen her destegin çok kiymetli olduguna inaniyoruz. Ayrica, bu ürünlerin hem üreticilerine hem de ülkemize kalici bir ekonomi olusturabilmesi için bölgedeki ilgili kurum ve kuruluslarla Cografi Isaret Tescili basvuru sürecini de yürütüyoruz. Metro Türkiye olarak her zaman oldugu gibi bu dönemde de yine üreticilerimizin yaninda olmaya devam edecegiz."
- "Bölgeye kalici ve uzun vadeli katki gerekiyor"
Bölgeden temin edilen ürünleri korumak ve ürünleri koruyabilmek ve kalici bire ekonomik deger olusturmak amaciyla Cografi Isaret tescili alma çalismalarina da yöneldiklerini kaydeden Alkaç, "Alimini yaptigimiz Hatay Kirikhan siyah havucunun Cografi Isaret tescili bulunuyor. 10 yilini geride biraktigimiz Cografi Isaretli Ürünler projemiz kapsaminda deprem bölgesinden aldigimiz ve tescil alma potansiyeli yüksek olan Hatay beyaz balkabaginin tescil basvuru sürecini afetten kisa bir sonra baslattik. Antakya Ticaret Sanayi Odasi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya Meslek Yüksek Okulu Asçilik Bölümü Ögretim Görevlileri is birliginde yürütülen Hatay beyaz balkabaginin tescil basvurusunun geçen hafta Türk Patent Enstitüsü’ne yapildigini açiklamak isterim.
2 aydan kisa bir sürede, özellikle afet bölgesine özel bir ürünün basvurusunun tamamlanmis olmasi gurur verici. Deprem bölgesindeki potansiyeli olan diger ürünler için de tescil basvuru çalismalarini yürütüyoruz. Metro Türkiye olarak bölgedeki kurum, kurulus ve sivil toplum kuruluslarina Cografi Isaretli ürünler konusunda öncülük yapmaya, yol göstermeye devam edecegiz. Bu ürünlerin Cografi Isaret Tescili almasi hem yerel ürünlerimizin korunmasi hem de kooperatiflerimize daha verimli ve sürdürülebilir bir gelir yaratilmasi anlamina geliyor. Biz bir kerelik alim almak üzerine ilerlemiyor, bölgeye kalici bir etki birakmaya çalisiyoruz." açiklamasinda bulundu.
- Kooperatifler basrolde
Alkaç, bölgede ihtiyaci olan üreticilere ulasma konusunda kooperatiflerin köprü görevi gördügünü ve Metro Türkiye olarak tüm alimlari kadin kooperatifleri araciligi ile gerçeklestirdiklerini vurgulayarak "Amacimiz bu alimlari sürdürülebilir hale getirerek daha çok çiftçimize ulasmak ve böylece bölgeye sürekli bir destek saglamak. Bu konuda kooperatifiler, üreticiler ile aramizda köprü kuruyor. Özellikle de kadin kooperatiflerimiz ile isbirlikleri gerçeklestiriyoruz. Örnegin bugüne kadarki ürünleri Mersinden Kadin Kooperatifi ve Zahide Ana Kadin Kooperatifi üzerinden aldik." degerlendirmesini yapti.
Alkaç sunlara vurgu yapti:
"Kooperatifler araciligi ile bölgeyi yakindan takip ederek yeni ürün alimlarimizi gerçeklestiriyoruz. Bugüne kadar kooperatiflerle desteklenen bir ekonomik modelin hepimiz için çok daha verimli ve kazançli olacagina inanarak üreticileri bu yönde destekledik. Bu süreçte kooperatiflerin üstlendigi görevin önemine bir kez daha sahit olduk. Bölge özelinde çalisacak kooperatifler araciligiyla ürün çesitliligi ile birlikte destek alimlarimizi da genisletecegiz. Hedefimiz, eylül ayi itibariyla baslayacak yeni sezonda bu rakami 4 katina çikararak 4 bin tonluk ürün alimina imza atmak."
- Daha fazla üreticiye ulasarak ürün çesitliligini de artiriyor
Satin alimi gerçeklestirilen ürünler arasinda Hatay Arsuz limonu, Hatay beyaz balkabagi, Hatay Kirikhan havucu, Hatay Kirikhan siyah havucu, tatli patates, lahana ve marul gibi bölgede yetisen yesillikler bulundugunu kaydeden Alkaç, "Bölgeden yaptigimiz destek amaçli ürün alimlarini artirmayi ve bu sayede bölgeye daha fazla katki saglamayi hedefliyoruz. Hasadin devam ettigi sezon sonuna kadar, rutin olarak bölgeden gerçeklestirdigimiz satin almalardan ayri olarak zorda kalan çiftçilerimize destek olmak amaciyla yürüttügümüz meyve sebze alimlarinin 1.000 tonu asmasini planliyoruz. Bölgeyi yakindan takip ederek ihtiyaci olan üreticilere ulasiyoruz.
Bu sayede hem hayata tutunmasi için gerekli maddi kaynaga ihtiyaç duyan daha fazla üreticimizle bulusuyor hem de temin ettigimiz ürün çesitliligini artiriyoruz. Ayrica, Metro Türkiye bünyesi altinda yer alan Gastronometro’da bölge ürünleriyle yeni tarifler gelistirerek bu ürünlerin sektördeki kullaniminin yayginlastirilmasini amaçliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Alkaç, destek alimi yapilan ürünlerin yani sira önceden beri rutin olarak bölgedeki tedarikçiler üzerinden gerçeklestirilen taze ve dondurulmus su ürünleri alimlarina devam ettiklerini sözlerine ekledi.