Uzmanlara göre Türkiye nükleer enerji konusunda Afrika ülkeleri için örnek teskil ediyorGülsüm Incekaya- UAEA Genel Müdür Yardimcisi Mikhail Chudakov, Afrika ülkelerinin nükleer enerji çalismalari konusunda Türkiye'yi örnek alabilecegini söyledi - Nükleer Is Platformu Genel Müdürü Zaf Coelho: - "(Türkiye) Nükleer enerji pazarina girmek isteyen ve bu konuda bilgi edinmek isteyen Afrika ülkeleri için iyi bir örnek ve bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanabilirler"

Uzmanlara göre Türkiye nükleer enerji konusunda Afrika ülkeleri için örnek teskil ediyorGülsüm Incekaya- UAEA Genel Müdür Yardimcisi Mikhail Chudakov, Afrika ülkelerinin nükleer enerji çalismalari konusunda Türkiye'yi örnek alabilecegini söyledi
- Nükleer Is Platformu Genel Müdürü Zaf Coelho:
- "(Türkiye) Nükleer enerji pazarina girmek isteyen ve bu konuda bilgi edinmek isteyen Afrika ülkeleri için iyi bir örnek ve bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanabilirler"

ISTANBUL (AA) - Uganda'da düzenlenen Afrika Nükleer Is Platformu Konferansi'nda konusan uzmanlar, Türkiye'nin küresel çapta hizla büyüyen bir nükleer enerji pazarina sahip oldugunu belirterek, Afrika ülkelerinin nükleer enerji çalismalari konusunda Türkiye'yi örnek alabilecegini söyledi.

Dogu Afrika ülkesi Uganda'nin baskenti Kampala'da üç gün sürecek Afrika Nükleer Is Platformu Konferansi'nda konusan Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Genel Müdür Yardimcisi Mikhail Chudakov, Afrika ülkelerinin nükleer enerji çalismalari konusunda Türkiye'yi örnek alabilecegini belirtti.

Chudakov, nükleer enerji programi olusturmak için UAEA'ya basvuran ülkelerin yaklasik üçte birinin Afrika ülkesi oldugunu aktardi.

Afrika ülkelerinin, iklim degisikligiyle mücadele ve karbon salinimini azaltma hedeflerini gerçeklestirmesi gerektigine dikkati çeken Chudakov, bu ülkelerin nükleer enerji çalismalarini bir an önce baslatmasi çagrisinda bulundu.

- Türkiye nükleer enerji çalismalari için örnek bir ülke

Nükleer Is Platformu Genel Müdürü Zaf Coelho ise AA'ya yaptigi açiklamada, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin, nükleer enerjiye yönelmek isteyen Afrika ülkeleri için uygun bir örnek oldugunu kaydetti.

Coelho, "Türkiye küresel olarak hizli büyüyen önemli pazarlardan biri. Nükleer enerji pazarina girmek isteyen ve bu konuda bilgi edinmek isteyen Afrika ülkeleri için iyi bir örnek ve bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanabilirler. Nükleer enerjiye yeni adim atan ülkeler için, bu ayni zamanda yeni istihdam alanlarinin açilmasi anlamina da geliyor." dedi.

Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) Nükleer Enerji Ajansi Politika ve Koordinasyon Baskani Daniela Lulache de nükleer enerjinin alternatif ve güvenilir bir elektrik kaynagi oldugunu belirtti.

Lulache, Uganda'nin ekonomik kalkinma ve istikrarli elektrik arzi hedeflerine ulasmak için nükleer enerji çalismalarina baslamasi gerektigini ifade etti.

Sahra Alti Afrika'da sadece Güney Afrika Cumhuriyeti'nde aktif nükleer enerji santrali bulunurken Uganda, Gana, Nijerya, Sudan, Ruanda, Kenya ve Zambiya da 2030-2037 yillarinda nükleer enerjiye sahip olmayi planliyor.

Nükleer Is Platformu Konferansi, Türkiye Nükleer Teknik Destek Anonim Sirketi (NÜTED AS) ev sahipliginde gelecek yaz Antalya'da düzenlenecek.