Ürdünlüler iftar yemegini paylastiklari "hayir tabagi" gelenegini yasatmaya çalisiyorLaith Al-jnaidi,Zeynep Hilal Karyagdi Duran- Ürdünlü genç Merve Beni Hezil:- "Hayir tabagi gelenegi baskalarini da düsünme yetisi kazandirirken toplumsal dayanismaya katki sagliyor"- Ev hanimi Yusra er-Ramhi:- "Insanlarin yaptigim yemeklerin tadina bakmasi için hayir tabagiyla paylasiyorum. Yemeklerimizi paylasmak, sevgi ve iyiligi artiriyor"
AMMAN (AA) - LEYS EL-CUNEYDI - Ürdünlüler ramazan ayinda komsulariyla karsilikli iftar yemegini paylastiklari "hayir tabagi" gelenegini yeni nesillere asiliyor.
Islam dünyasinin birçok ülkesi gibi Ürdün de ramazan ayina has gelenek ve göreneklere sahip. Bu geleneklerden bazilari yillar geçtikçe unutulmus, bazilari ise zamana direnmeye devam ediyor.
Ürdünlüler, hazirladiklari iftar yemeginden bir tabagi komsulariyla, bazen de tanimadiklariyla karsilikli paylasarak sofralarini bereketlendiren, insanlar arasinda merhamet ve muhabbeti artiran gelenege "hayir tabagi" ismini veriyor.
- "Toplumsal dayanismaya katki sagliyor"
Baskent Amman'da yasayan 35 yasindaki Merve Beni Hezil, sehirlerde kismen unutulmus bu ramazan gelenegini yasatmak için sosyal medyada bir girisim baslatti.
AA muhabirine konusan Hezil, "Ramazan ayinda iftar yemeklerimizi paylastigimiz hayir tabagi gelenegi, baskalarini da düsünme yetisi kazandirirken, toplumsal dayanismaya katki sagliyor. Iftar yemegi yalnizca aileler için degil, diger insanlar için de hazirlaniyor." dedi.
Gelenegin sehirlerde özellikle Kovid-19 salgini sonrasi ve insanlarin kendi mesguliyetlerine dalmalari nedeniyle unutulmaya yüz tuttugunu söyleyen Hezil, bu nedenle canlandirmayi istedigini, hatta 2019'da bu gelenekle alakali bir hikaye yazarak duyurmaya çalistigini belirtti.
Hezil, hikayede, tabagin agzindan bu gelenegin yeni nesillere anlatildigini söyledi.
- "Yemeklerimizi paylasmak, sevgi ve iyiligi artiriyor"
Gelenege sahip çikanlardan biri de 33 yasindaki ev hanimi Yusra er-Ramhi.
Ramhi, "Insanlarin yaptigim yemeklerin tadina bakmasini için hayir tabagiyla paylasiyorum. Yemeklerimizi paylasmak, sevgi ve iyiligi artiriyor." dedi.
Ramhi, ayrica yemegi yalnizca tanidiklariyla degil tanimadiklari kisilerle de paylastiklarini dile getirdi.
Sosyoloji uzmani ve arastirmaci Hüseyin Huzai de konuyla ilgili su degerlendirmeyi yapti:
"Maalesef sehirlesmeyle ve insanlarin yalnizlasmasiyla bu gibi geleneklerin yok olmaya basladigini görüyoruz. Bunlar yeni nesil tarafindan pek bilinmiyor. Eskinin iyi adetlerinin bilinmesi, komsuluk baglarinin güçlendirilmesi için bu gibi girisimler önemli."
Huzai, Hezil'in baslattigi bu gibi girisimlerin yeni nesilleri bilinçlendirmek, onlari iyilik yapmaya özendirmek, toplumsal dayanismayi yaymak için önemli olduguna dikkati çekti.