"Uluslararasi Geometri ve Sanat Çalistayi" atölye çalismalariyla sona erdiAhmet Esad Sani- Çalistayda, bilim ve sanatin kesistigi multidisipliner bir alan olan "geometrik desenler", sanat ve sanat tarihinin yani sira bilim tarihi ve irfani düsünce perspektifleriyle ele alindi
ISTANBUL (AA) - "Uluslararasi Geometri ve Sanat Çalistayi", panel ve egitim odakli atölyelerle Istanbul Teknik Üniversitesi Taskisla Yerleskesi'nde tamamlandi.
Anadolu Ajansinin (AA) Global Iletisim Ortagi oldugu çalistaya iliskin, AA muhabirine açiklama yapan Dr. Serap Ekizler Sönmez, Islam mimarisinde uygulanmis geometrik desenlerin çoklu disipliner bir alan oldugunu söyledi.
Islam tarihinde ve sanatlarinda bu alanin görünenden daha genis bir yelpazede yer buldugunu dile getiren Sönmez, sunlari kaydetti:
"Tarih boyunca hemen her yüzyilda, her cografyada sayisiz örnegini gördügümüz, adeta geometrinin sinirlarini bazi dönemlerde zorlayarak ortaya konulan geometrik desenlerin nedenlerini ve 'Neden bu kadar çok sayida ve bu kadar kompleks tasarimlarla imza atilmistir?' sorusunun cevabini bulmaya çalistiginizda, yolunuz bilim tarihine ve düsünce tarihine dönüyor. Buradan hareketle geometrik desenlerin bilim tarihi baglami, mimarlik ve sanat tarihi baglami kadar önemli bir noktada duruyor."
Sönmez, çalistay kapsaminda 3 gün boyunca konferans ve egitim odakli atölyeler yapildigini belirterek, "Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, Doç. Dr. Elif Baga hocalarimiz özellikle geometri tarihi ve bilim tarihi baglaminda, Prof. Dr. Mahmud Erol Kiliç hocamiz da tasavvuf baglaminda konuyu ele aldilar." degerlendirmesini yapti.
Konferans dizisinin ardindan seçilmis ögrencilerden olusan bir grupla iki gün boyunca atölyeler gerçeklestirildigini aktaran Sönmez, "Bu atölyelerde geometri desenleri insa ederken cetvel pergel konstrüksiyonunu yani öklid geometrisinin ne denli önemli oldugunu, Osmanli özelinde ama tabii mukayeseli bir sekilde Safevi eserlerinde de yer alan geometrik desenlerle birlikte anlamaya ögrencilerimize anlatmaya çalistik." seklinde konustu.
- Çalistay hakkinda
Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, Prof. Dr. Mahmud Erol Kiliç, Doç. Dr. Elif Baga, Dr. Serap Ekizler Sönmez ile Iranli yüksek mimar Saeid Shakouri'nin katilimiyla gerçeklestirilen çalistayda "geometrik desenler", sanat ve sanat tarihinin yani sira bilim tarihi ve irfani düsünce perspektifleriyle de ele alindi.
Çalistayda Osmanli mimarisindeki geometrik desenlerin yapisi ile Safevi ve Babürlü geometrik desenleri arasindaki farklarin islendigi egitimler de gerçeklestirildi.
Uluslararasi Geometri ve Sanat Okulu'nun bir faaliyeti olarak "Mimarlik ve Zanaat Ekseninde Osmanli Eserlerinde Geometrik Desenler" basligiyla düzenlenen etkinlik, Istanbul Teknik Üniversitesi, TSA Travel, Deen Arts Foundation, Brandcom Group ve Stil Ahmet destegiyle hayata geçirildi.