Israil istihbarat sefi, protestolarin hedefindeki Basbakan Netanyahu’yla görüsmek için konutuna geldiMücahit Aydemir

Israil istihbarat sefi, protestolarin hedefindeki Basbakan Netanyahu’yla görüsmek için konutuna geldiMücahit Aydemir

KUDÜS (AA) - Israil Iç Istihbarat Teskilati Sin-Bet (Sabak) Baskani Ronen Bar, hükümetin tartismali “yargi reformu”nun ülkede yarattigi siyasi krizi görüsmek için Basbakan Binyamin Netanyahu’nun konutuna geldi.

Binyamin Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören "yargi reformu", ülke genelinde 12 haftadir protestolara neden olurken, düzenlemenin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Yoav Gallant'in pazar aksami görevden alinmasi bardagi tasiran son damla oldu. Gallant'in görevden alinmasi üzerine yüz binlerce Israilli sokaklara döküldü.

Haaretz’in aktardigina göre, Sin-Bet Baskani Ronen Bar, tartismali yargi düzenlemesinin yarattigi siyasi kriz üzerine, protestolarin hedefindeki Basbakan Netanyahu ile görüsmek için Basbakan’in Bati Kudüs’teki evine geldi.

Bölgedeki protestocularin, Bar'a, "Demokrasiyi kurtar" seklinde sloganlar attigi kaydedildi.

Sin-Bet Baskani Bar ve Israil Genelkurmay Baskani Herzi Halevi gibi üst düzey devlet yetkilileri, daha önce yaptiklari açiklamalarda ve Netanyahu ile gerçeklestirdikleri degerlendirme toplantilarinda, hükümetin yargi düzenlemesine karsi endiselerini dile getirmislerdi.

- Netanyahu hükümetinin tartismali "yargi reformu"

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yogun sekilde elestirilmisti.

Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.

Israil ordusunda savas pilotlari, denizalti subaylari, siber güvenlik uzmanlari, özel kuvvetler gibi birimlere bagli binlerce yedek asker, hükümetin tartismali yargi düzenlemesini uygulamasi durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya egitimlere katilmayacaklarini açiklamisti.

Israil'de iç ve dis istihbarat teskilatlari, diger güvenlik kurumlarinin çalisanlari da yaptiklari açiklamalarla hükümetin yargi düzenlemesine karsi itirazlarini duyurmustu.

Devam eden tartisma ve tepkilere ragmen "yargi reformu" kapsamindaki "basbakanin görevden alinmasini zorlastiran" yasa tasarisi 23 Mart'ta Meclisten geçmisti.

Bugün Meclise getirilmesi planlanan diger yasa tasarisi, hükümetin, Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesinde öncelikli söz sahibi olmasini ve böylelikle Yüksek Mahkeme baskanini belirleyebilmesini öngörüyor.

Netanyahu öncülügündeki koalisyon, yargi düzenlemesine karsi çagri yapan Gallant ve diger Likud milletvekillerinin hükümetten destegini çekmesi durumunda tartismali yargi paketini geçirmekte Meclis çogunlugunu kaybetme tehlikesiyle karsi karsiya kalabilir.