Ukrayna ekonomisi 2022'de yüzde 29,1 küçüldüBahattin Gönültas- Ukrayna hükümeti, küçülmeye neden olarak Rusya ile Subat 2022’den beri devam eden savasin altyapiyi yok etmesi ve ekonomik faaliyetleri sekteye ugratmasini gösterdi
BERLIN (AA) – Rusya ile 24 Subat 2022'den beri devam eden savasin altyapiyi yok etmesi ve ekonomik faaliyetleri sekteye ugratmasinin ardindan Ukrayna ekonomisi 2022'de yüzde 29,1 küçüldü.
Ukrayna Federal Istatistik Ofisi, Ukrayna’nin gayrisafi yurt içi hasilasina (GSYH) iliskin 2022’yi kapsayan nihai büyüme verilerini açikladi.
Buna göre, Ukrayna’nin GSYH’si geçen yil 29,1 küçüldü. Istatistik Ofisi, neredeyse ülke ekonomisinde 3’te bir oraninda küçülmeye bir "neden" belirtmezken, Ukrayna hükümeti Rusya ile Subat 2022’den beri devam eden savasin altyapiyi yok etmesi ve ekonomik faaliyetleri sekteye ugratmasini düsüse neden olarak gösterdi.
Ukrayna hükümetine göre, söz konusu savas nedeniyle ülke, bagimsizlik tarihindeki en büyük kayip ve hasari yasarken, geçen yil GSYH'da yüzde 29,1’lik daralma, uzmanlarin savasin basladigi Subat 2022'de öngördügü ülke ekonomisinin yüzde 40 ila yüzde 50 küçülecegi tahminin altinda kaldi.
Dünya Bankasi'nin verilerine göre savas öncesi 2021'de Ukrayna'nin GSYH’si bir önceki yila göre yaklasik yüzde 3,4 artisla yaklasik 200 milyar dolara ulasmisti.
Öte yandan, Ukrayna hükümeti, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankasi’nin Eylül 2022’de yayinlanan “Ukrayna Hizli Hasar ve Ihtiyaç Degerlendirmesi” raporunda, Ukrayna'nin mevcut yeniden yapilanmasi ve toparlanmasinin maliyetinin 349 milyar dolar oldugu tahmin edilmisti.
Bu rakamin ülkenin 2021 yili GSYH’sinin 1,5 katindan fazla olmasi dikkati çekmisti. Raporda, söz konusu meblagin ülkedeki savas devam ettikçe gelecek aylarda artmasinin beklendigi belirtilmisti.
Bu arada, Türkiye’nin destegiyle Karadeniz üzerinden tahil sevkiyatini yönelik anlasma, son aylarda Ukrayna'nin büyük tarim sektörüne yardimci olurken, yine de bugday gibi tarim ürünlerin ihracati, savas baslamadan önceki düzeyin hala çok altinda bulunuyor.
Ukrayna hükümeti, hizmetlerinin devam etmesi için Batili ülkelerden gelen on milyarlarca dolarlik dis yardima bagli kaliyor.