Türkiye makine sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Plani Raporu yayimlandiFatma Eda Topcu- TIM Baskani Mustafa Gültepe: - "Makine imalatçilarimizdan beklentimiz, çevreci inovatif girisimleri destekleyerek bütün sektörlerimizin rekabetçiligini artiracak yeni çözümler ortaya çikarmalari" - Makine Ihracatçilari Birligi Baskani Kutlu Karavelioglu: - "Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari'ni tüm alt baslik ve göstergeleriyle analiz ederek olusturdugumuz Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Plani Rap
ISTANBUL (AA) - Makine Ihracatçilari Birligi (MAIB), imalatçilarin sürdürülebilir deger zincirine sahip olabilmeleri ve Ikiz Dönüsüm'e hizla uyum saglayabilmeleri için Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Plani Raporu'nu yayimladi.
Birlesmis Milletler bünyesinde belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkinma Amaci'nin, 169 alt basligin ve 241 göstergenin incelenmesi sonucunda olusturulan strateji raporu, sürdürülebilirligi ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluga dair uluslararasi norm ve standartlar boyutuyla ele aliyor.
Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) TIM Baskani Mustafa Gültepe, konuya iliskin degerlendirmesinde, ihracatçi sektörlerin yesil dönüsüm planlamalari için yaptiklari strateji çalismalarini desteklediklerini ve bundan sonra da yenilikçi proje tasarimlariyla bu süreçleri gelistirmeyi amaçladiklarini belirterek, sunlari kaydetti:
"Ülkemizin 2053 yili net sifir karbon hedefi dogrultusunda, ihracat ailesi olarak Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari ve göstergelerini büyük bir titizlikle takip ediyoruz. Sektörlerimiz kendi dinamiklerini gözeterek hazirladiklari sürdürülebilirlik stratejileriyle ihracatçi firmalarimizi uluslararasi rekabette güçlü kilacak unsurlari belirlemeye çalisiyor. Hazirlik asamalarina katki saglamak üzere çalistigimiz bu stratejilerin her birinin özgün yanlari var. Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Plani Raporu'nun, izledigi yöntemle diger sektörlerimiz için de ilham kaynagi olacagina inaniyorum.
Karbon salimini asgariye indirecek makine ve üretim yöntemlerine ihtiyaç hizla artiyor. Temiz teknolojileri çesitlendirip gelistirmekte ilgili sektörlerimize büyük sorumluluk düsüyor. Makine imalatçilarimizdan beklentimiz, çevreci inovatif girisimleri destekleyerek bütün sektörlerimizin rekabetçiligini artiracak yeni çözümler ortaya çikarmasi. 27 ihracat sektörümüzün tamaminda baslayan dönüsüm sürecinin yerli teknolojilerimizle ilerlemesi cari dengemiz adina da büyük önem arz ediyor."
- "Makineler, sürdürülebilir teknoloji ve sistemlerin merkezinde"
MAIB Baskani Kutlu Karavelioglu da makine sanayinin, endüstriyel gelismeleri yakindan izleyen ve imalatçilarinin dünyayla entegrasyonuna liderlik eden örnek pozisyonuna dikkati çekerek, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari'ni tüm alt baslik ve göstergeleriyle analiz ederek olusturduklari Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Plani Raporu'nun, sektörel bazda yapilmis çalismalar arasinda yöntem ve yaklasim tarziyla bir ilk oldugunu vurguladi.
Karavelioglu, "Bizi hazirligi aylar süren bu çalismayi yapmaya iten temel motivasyon, cari üretim teknolojilerini gelistiren sektör olmak sifatiyla sürdürülebilir yöntemler gelistirme konusunda da kendimizi sorumlu hissetmemizdir. Daha az ham madde ve enerji sarf ederek daha çok is ve üretim yapan yöntemler gelistirmek, emisyonu, firesi, atigi düsük makine ve tesisler tasarlamak, yesil enerji üretimiyle ilgili yeni teknoloji ve sistemler ortaya çikarmak hedefi, sektörümüzü ve ürünlerini büyük dönüsümde merkezi bir konuma yerlestirmektedir." ifadelerini kullandi.
- "Önümüzde zorlu ve zorunlu yaptirimlarla dolu bir yol oldugu çok açik"
Sürecin sürdürülebilir yasamla dogrudan ilgisinin yaninda ekonomik boyutunun da olduguna, AB'nin 2030'a kadar emisyonlarinin yüzde 55 azaltilmasi plani kapsaminda her sanayi kolunun yapmasi gereken ödevlerin varligina dikkati çeken Karavelioglu, sunlari kaydetti:
"2050'de karbon nötr bir dünya hedefinin tutturulabilir oldugu konusunda genis bir mutabakat var ve bahsi geçen hedeflerin tutturulabilmesi için önümüzde zorlu ve zorunlu yaptirimlarla dolu bir yol oldugu çok açik. AB Yesil Mutabakati, 9 ana bölümde çok degisik mevzuatlari kisa süre içinde önümüze getirecek ve biz bunlara uyum politikalarimizi olusturmakla mükellef olacagiz. Her bir baslik kendi içinde devasa bir yönetmelikler silsilesi içerecek olsa da rekabet gücümüzü koruyabilmek için bunlarin üstesinden gelmek zorundayiz. Ikiz Dönüsüm de dahil sürdürülebilirlik bahsindeki bütün çalismalari, 'Dünyaya Sözümüz Var' mottosuyla Mundus+ çati markasi altinda toplayacagiz.
Sürdürülebilirlik Eylem Plani hazirliklarimizda makine imalatçilarimiza yön gösterecek bir model gelistirmeyi amaçladik. Ham madde girdisi ve tedarikçilerden geri kazanim ve ürün yasam süresine kadar sektörümüzün katma deger zincirini olusturan eylem alanlarini tanimladik. Strateji raporumuz; bu eylem alanlariyla iliskili 7’si öncelikli ve dogrudan, 4'ü baglantili toplam 11 küresel amaci dikkate alarak son halini verdigimiz çok kapsamli bir Sürdürülebilirlik Uyum Haritasi içeriyor. Bunun yaninda, en yetkin mercilerin reyting metotlarini irdeleyerek alt sektörler veya isletmeler ölçeginde de öz degerlendirme yapilabilme imkani veriyor. Raporda hem kritik performans ölçütlerini net biçimde tanimliyoruz hem de hangi uluslararasi rapor ve metotlara uyum saglanirsa ileride isimizin kolaylasacagini kapsamli sekilde açikliyoruz."
- "Dijital Terimler Kilavuzu ve Yesil Terimler Kilavuzu yayinda"
Kutlu Karavelioglu, bütünsel bir dönüsüm projesi olarak Mundus+ markasini yeniliklere ve is birliklerine açik, ortak bir düsünme noktasi olarak gelistirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.
Ikiz Dönüsüm basliginda basvuru kaynagi olarak bir kilavuz daha yayimladiklarini aktaran Karavelioglu, su degerlendirmelerde bulundu:
"Güçlü bir eylem birligi olusturmanin yolunun ülke, sektör ve kurumlar olarak ortak dil ve kültür olusturmamizdan geçtigine inaniyoruz. Kavramlari dogru anlamlandirmanin da bunlarin ortaya çiktigi yabanci zihniyet ve kültür dünyasini anlamaktan geçtigini düsünüyoruz. Bugüne kadar binlerce kisinin online erisim sagladigi Dijital Terimler Kilavuzu bir yildir hizmet veriyordu, Yesil Terimler Kilavuzu'nu da kendi adini tasiyan web sitesinde ve mobil cihaz uygulamalarinda yayina almis bulunuyoruz. Kilavuzlarimizda, dijitallesme ve sürdürülebilirlik bahsinde karsimiza çikan 1.000’i askin kavramin nasil anlasilmasi gerektigini Almanca ve Ingilizce karsiliklari ile açiklamakla kalmiyor, bunlarin ortaya çikisindan itibaren geçirdikleri evrimi de kaynaklari ile ortaya koyuyoruz."