TZOB Genel Baskani Bayraktar'dan internetten satilan zeytinyaginda taklit ve tagsis uyarisi:Mustafa Çalkaya- "Zeytinyagi fiyatlari rekor kirarken, özellikle e-ticaret yoluyla satilan zeytinyagi fiyatlarinin bu kadar düsük olmasi akillara taklit ve tagsisi getirmektedir" - "Tüketicilerimiz yaglarini güvenilir satis yerlerinden ve markalardan almalidir"

TZOB Genel Baskani Bayraktar'dan internetten satilan zeytinyaginda taklit ve tagsis uyarisi:Mustafa Çalkaya- "Zeytinyagi fiyatlari rekor kirarken, özellikle e-ticaret yoluyla satilan zeytinyagi fiyatlarinin bu kadar düsük olmasi akillara taklit ve tagsisi getirmektedir"
- "Tüketicilerimiz yaglarini güvenilir satis yerlerinden ve markalardan almalidir"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, internetten satilan bazi zeytinyaglarinin fiyatlarinin düsük olmasinin akillara taklit ve tagsisi getirdigini belirterek, "Tüketicilerimiz yaglarini güvenilir satis yerlerinden ve markalardan almalidir." ifadesini kullandi.

Bayraktar, yazili açiklamasinda son günlerde zeytinyagi fiyatlarindaki farkliligin dikkati çektigini vurguladi.

Farkli adlar altindaki 5 litrelik zeytinyaglarinin internet satislarinda fiyatinin 350-500 lira arasinda degistigine isaret eden Bayraktar, "Son yaptigimiz agustos ayi fiyat çalismamizda alinan zeytinyagi üretici fiyati 168 lira, market fiyati ise 900 liradir. Kamuoyunda bilinen markalarin 5 litrelik zeytinyagi fiyatlari 900 lira ile 1400 lira civarlarindadir. Zeytinyagi fiyatlari üretim düsüklügü yüzünden Avrupa'da ve Türkiye'de rekor kirarken, özellikle e-ticaret yoluyla satilan zeytinyagi fiyatlarinin bu kadar düsük olmasi akillara taklit ve tagsisi getirmektedir. Zeytinyagi Akdeniz ülkelerinde üretilen, içerdigi fonksiyonel nitelikteki bilesenler nedeniyle ön plana çikan ve en fazla taklit ve tagsis uygulanan gida maddelerindendir." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Ayvalik ve Milas zeytinyaglarinin AB cografi ürün tescili aldigina ve iç piyasalarda taklit ve tagsis mücadelesinin devam ettigine isaret ederek, zeytinyagi tüketici satis fiyatlarinin yüksek olmasi nedeniyle çesitli hileler uygulanarak fiyatlarin düsürülmesinin hem ekonomi hem de saglik açisindan büyük sorunlar yarattigini belirtti.

Tüketicilerin satin aldigi zeytinyaginin sahte olup olmadigini anlamasinin çok mümkün olmadigina dikkati çeken Bayraktar, sunlari kaydetti:

"Tüketiciler aldiklari yagi rengine, kokusuna ve tadina bakarak degerlendirebilir olmalarina ragmen, zeytinyaginin hileli olup olmadigi ancak belirli laboratuvar testlerinin yapilmasiyla anlasilabilir. Bu nedenle tüketicilerimiz yaglarini güvenilir satis yerlerinden ve markalardan almalidir. Yapilan denetimler sonucunda uygulanan cezai islemler caydirici nitelikte olmadigi için zeytinyaginda yapilan sahtekarlik önlenememektedir. Bu durumda en büyük zarari tüketiciler görmektedir. Tüketiciler zeytinyagi diye litresine 80-100 lira ödedigi yagin aslinda çok daha ucuz olan pamuk yagi, kanola, aspir yagi oldugunun çogu zaman farkinda bile olmamaktadir."

Bayraktar, internet üzerinden satilan ve nerede üretildigi, stoklandigi belirlenemeyen, insan sagligi için tehdit teskil eden ürünlerin Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan takip edilmesi ve denetlemesi gerektigini belirterek, denetimlerin sikilastirilmasinin, ceza alanlarin kamuoyuna duyurulmasinin önemli oldugunu ifade etti.