Türkiye Grameen Mikrofinans Programi'nin mikrokredi destegi 1,5 milyar TL'yi astiFatma Eda Topcu- Türkiye Israfi Önleme Vakfi Kurucusu Prof. Dr. Aziz Akgül: - "Mikrokredi destegi, ulusça çok zor günlerden geçtigimiz su dönemde hayati önem tasimakta. 2030 yilina kadar dar gelirli mikrogirisimci kadinlara 10 milyar lira finansman destegi saglamayi hedefliyoruz"
ISTANBUL (AA) - Türkiye Grameen Mikrofinans Programi (TGMP), 1 milyar 500 milyon lirayi asan mikrokredi destegiyle 210 bin dar gelirli kadini ekonomik hayata dahil etti.
Türkiye Israfi Önleme Vakfi'ndan yapilan açiklamaya göre, TGMP, 2003 yilindan beri Türkiye Israfi Önleme Vakfi bünyesinde mikrokredi faaliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye'de mikrokredi uygulamasi, ilk defa Diyarbakir'da 18 Temmuz 2003'te her biri 500 lira olan çeklerle 6 yoksul kadina toplam 3 bin lira mikrokredi verilerek baslatildi.
Açiklamada görüslerine yer verilen Türkiye Israfi Önleme Vakfi Kurucusu Prof. Dr. Aziz Akgül, çalismalara iliskin su bilgileri verdi:
"TGMP'nin 20 yildir faaliyetlerini basariyla sürdürdügünü duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. TGMP, mikrokredi dagitim faaliyetleriyle yoksullugun olmadigi Hepitalist bir Türkiye için kuruldugu günden beri dar gelirli kadin girisimcileri desteklemek için çalismaktadir. TGMP, 20 yili askin süredir 'Yoksullugun Olmadigi Hepitalist bir Türkiye' amaciyla dar gelirli kadinlara yönelik küçük bir sermaye olan mikrokredi faaliyetini 69 ilde 100 subede sürdürüyor. Toplumdaki rolümüzün geregini yaparak hangi siyasi düsüncede, yasta, cinsiyette, dini anlayista, etnik yapida olursak olalim, 'farkliligin birlikteligini' esas alan 'Yoksullugun Olmadigi Hepitalist Türkiye' hedefine ulasabiliriz.
Türkiye'de finansal zorluk içinde olanlarin orani nüfusun yaklasik yüzde 27'si kadardir. Insan mutlulugunu esas alacak sekilde, dar gelirli kadinlarin kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarini ve ihtiyaç duyduklari finansal kaynaklara erisimini kolaylastirmak için büyük gayret göstermekteyiz. Mikrokredinin dünyadaki öncüsü Nobel Baris Ödüllü Prof. Dr. Muhammed Yunus'un benzer kosullarda defalarca uygulayip basarili sonuçlar aldigi örnekler göz önünde bulunduruldugunda, mikrokredi destegi, ulusça çok zor günlerden geçtigimiz su dönemde hayati önem tasimaktadir."
- "Kadinlarin istihdam orani, erkeklerin yarisindan daha az"
Prof. Dr. Aziz Akgül, Türkiye'de yoksullugun azaltilmasinda uygulanan ana stratejinin hibe seklindeki yardimlar olduguna isaret ederek, hibe seklindeki yardimlarin, çalisamayacak durumda bulunan yasli, engelli ve hastalara evlerine kadar gidilerek ihtiyaç duyduklari nakdi ve ayni sekilde yapilmasi gerektigini aktardi.
"Ancak, çalisabilecek durumda olan yoksullara hibe yardimlari yerine, onlarin yoksulluk sinirinin üzerine çikarilmasina katkida bulunacak sekilde, küçük birer sermaye olan mikrokredi verilerek kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalari saglanmalidir. Hibe yardimlarla asla yoksulluk önlenemez." ifadelerini kullanan Akgül, sunlari kaydetti:
"Her yoksula hibe yardimi yapilmasi da ayrica çok ciddi bir kaynak israfidir. Yoksulluk, yalnizca ekonomik bir olgu degildir; ayni zamanda sosyal, kültürel ve psikolojik bir olgudur. Yoksullugun azaltilmasi, yalnizca hanelerin veya bireylerin gelir ve varliklarinin artirilmasi olarak degil, ayni zamanda bireylerin yoksulluktan kurtulmalarini saglamak veya güçlendirmek olarak da görülebilir. Yoksullugun azaltilmasi tanimi sosyal boyutlari içerdiginde, 2 mikrofinans kurumlarinin ve yoksullugun azaltilmasina yönelik programlari etkili sonuçlar dogurabilmektedir.
Türkiye Istatistik Kurumu'nun (TÜIK) 2022 yili Istatistiklerle Kadin raporu verilerine göre, 2021 yilinda kadin istihdam orani yüzde 28, erkek istihdami orani ise yüzde 62,8 olarak gerçeklesmis olup, kadinlarin istihdam oraninin erkeklerin yarisindan daha az oldugu görülmüstür. Türkiye genelinde mikrokredi vasitasiyla ulasilmasi gereken hane sayisi yaklasik 7 milyondur. 2030 yilina kadar dar gelirli mikrogirisimci kadinlara 10 milyar lira finansman destegi saglamayi hedefliyoruz."
- "TGMP, 2022'de sagladigi 220 milyon lira mikrokredi destegiyle 880 milyon liralik bir sosyal deger olusturdu"
Türkiye Israfi Önleme Vakfi Kurucusu Akgül, TGMP’nin sagladigi mikrokredi destegiyle olusturdugu sosyal etki ve yatirimin sosyal getirisinin de ölçüldügünü bildirdi.
Social Value UK tarafindan onaylanan raporda, mikrogirisimcilerin yani sira TGMP ve TGMP'ye fon saglayan kurumlarin da yapmis olduklari yatirimlarin analiz edildigine isaret eden Akgül, su degerlendirmelerde bulundu:
"Analizin sonucunda, TGMP olarak yaklasik 20 yildir sürdürmekte oldugumuz mikrokredi faaliyetlerinde mikrogirisimcilere saglanan 1 TL'nin 4 TL degerinde sosyal etkiye sahip oldugu verisine ulasilmistir. Bu durumda TGMP’nin 2022 yilinda sagladigi 220 milyon lira mikrokredi destegiyle 880 milyon liralik bir sosyal deger olusturdugunu söyleyebiliriz.
TGMP, Birlesmis Milletler 17 Sürdürülebilir Kalkinma Hedefi'nin bir numarali hedefi olan, 2030 yilina kadar yoksullugu ortadan kaldirmak amaciyla hareket ederek insanliga hizmet vermeyi sürdürmektedir. Türkiye genelinde yaklasik 7 milyon kadinin, yoksulluk sinirinin üzerine çikarilmasina yönelik mikrokredi faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için daha fazla finansman kaynagina ihtiyaç vardir. TGMP'nin uzun vadeli hedefi, mikrokredi faaliyetleriyle Türkiye'deki tüm dar gelirli kadinlarin yoksulluk sinirinin üzerine çikararak ekonomik hayata katilimlarini saglamaktir."