Türk-Amerikan Üniversiteleri Isbirligi Programi ve Resepsiyonu düzenlendi Dilara Zengin Okay

Türk-Amerikan Üniversiteleri Isbirligi Programi ve Resepsiyonu düzenlendi Dilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - Dünyanin en büyük uluslararasi egitim zirvesi olarak bilinen Uluslararasi Egitimciler Dernegi (NAFSA) Yillik Konferansi ve Fuari kapsaminda Türk-Amerikan Üniversiteleri Isbirligi Programi ve Resepsiyonu düzenlendi.

Bu yil 75'incisi düzenlenen NAFSA Yillik Konferansi ve Fuari, rektörler, uluslararasi ofis yöneticileri ve uluslararasi egitim programlarinin yöneticileri basta olmak üzere bu alanda çalisan profesyonelleri bir araya getirdi.

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Egitim Ekonomisi Is Konseyince Türk Hava Yollari destegiyle "Study in Türkiye" (Türkiye'de Okumak) pavilyonunun kuruldugu fuara, Türkiye'den de 16 üniversite katildi.

Fuar kapsaminda Türkiye'nin Washington Büyükelçiligi Konutu'nda Türk-Amerikan Üniversiteleri Isbirligi Programi ve Resepsiyonu düzenlendi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, burada yaptigi konusmada, Türk üniversitelerinin gelistigini ve birçok yabanci ögrenciyi çekebilir hale geldigini belirtti.

Türkiye'nin uluslararasi ögrenciler için önemli bir destinasyon haline geldigini vurgulayan Mercan, Türkiye'nin uluslararasi ögrenciler için bölgedeki en büyük egitim merkezi oldugunu ifade etti.

Mercan, 198 farkli ülkeden yaklasik 300 bin uluslararasi ögrencinin Türkiye'de egitim gördügünü kaydederek, dünya genelinde uluslararasi ögrencilerin yüzde 2,9'unun Türkiye'de egitim gördügünü aktardi.

ABD Disisleri Bakanligi Egitim ve Kültür Isleri Bürosu Müstesar Yardimcisi Scott Weinhold da ABD ve Türkiye arasinda artan iki tarafli akademik degisimin iki ülkenin karsilikli çikarina oldugunu anlatti.

ABD'nin Türk ögrencilerin en çok tercih ettigi uluslararasi destinasyon olduguna isaret eden Weinhold, geçen yil ABD'deki Türk ögrenci sayisinin yüzde 4 arttigini kaydetti. Weinhold, Türkiye'nin de ABD'deki uluslararasi ögrenciler açisindan en büyük 18. ülke oldugunu ifade etti.

Fulbright Programi'ndaki ortakligindan dolayi Türk hükümetine minnettar olduklarini belirten Weinhold, Türkiye'nin degerli bir NATO müttefiki ve G20 ekonomisi oldugunu, Avrupa'nin en genç nüfusuna ve Avrupa'nin tek mega sehri Istanbul'a ev sahipligi yaptigini, Türkiye'nin ABD'li ögrenciler ve akademisyenler için zengin bir deneyim sundugunu dile getirdi.

DEIK Egitim Ekonomisi Is Konseyi Baskani Prof. Dr. Irfan Gündüz ise Türk üniversitelerinin NAFSA gibi fuarlara katilimini çok önemsediklerini vurguladi.

Türkiye'ye gelen uluslararasi ögrenci sayisinin geçen yil 220 bin oldugunu belirten Gündüz, bu rakamin bu yil 310 bine yükseldigini, hedeflerinin uluslararasi ögrenci sayisini 500 bine çikarmak oldugunu ifade etti.

Öte yandan Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündogan, Türkiye'deki yüksekögretim sistemine iliskin bir sunum yapti. Uluslararasi Egitim Enstitüsü'nden Clare Overmann da ABD'deki yüksekögretim sistemi ve Amerikan yüksekögretim kurumlari ile ortaklik firsatlari hakkinda bilgi verdi.