Turkcell Global Bilgi robotlarinin hizmet verdigi sektör sayisi 23'e yükseldiAbdulselam Durdak- Robotik Süreç Otomasyonu teknolojisinin kullanildigi 23 sektörde 6 ayda toplam 350 bin saate yakin bir tasarruf saglandi

Turkcell Global Bilgi robotlarinin hizmet verdigi sektör sayisi 23'e yükseldiAbdulselam Durdak- Robotik Süreç Otomasyonu teknolojisinin kullanildigi 23 sektörde 6 ayda toplam 350 bin saate yakin bir tasarruf saglandi

ISTANBUL (AA) - Turkcell Global Bilgi'nin rutin isleri insana ihtiyaç duymadan yapan "dijital çalisani" Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), operasyon süreçlerini kolaylastirdigi sektörlerin sayisini artirmaya devam ediyor.

Turkcell'den yapilan açiklamaya göre, zaman ve kaynak tüketen rutin islerin insana ihtiyaç duymadan gerçeklestirilmesine imkan saglayan RPA teknolojisi, 2023'te hizmet verdigi sektör sayisini 23'e yükseltti. Daha önce pek çok farkli alanda is yükünü alan robotlar; bu yil enerji, turizm ve tekstil sektörlerinde operasyonlara katildi.

RPA teknolojisi, yilin ilk yarisinda en yogun telekom sektöründe kullanildi. Sadece bu sektörde 291 robot 219 kisinin isini yapti, 231 bin 413 saat tasarruf sagladi.

Robotlarin varlik gösterdigi diger sektörler ise sirasiyla havacilik, bankacilik ve finans, magazacilik ve perakende, e-ticaret, araç kiralama ve satis, sigorta, enerji, dijital TV, hizli tüketim, beyaz esya ve tesis yönetimi oldu. RPA teknolojisinin kullanildigi 23 sektörde 6 ayda toplam 350 bin saate yakin bir tasarruf saglandi.

- Operasyonlarda hata payini sifirliyor

Turkcell Global Bilgi'nin robotlari en çok backoffice süreçleri, operasyonel raporlama, takip-talep ve sikayet yönetimi ile finans ve insan kaynaklari departmanlarinin is süreçlerinde kullanildi.

Bunlarla birlikte robotlar regülatif uyum gerektiren süreçlerde de aktif olarak yer aldi. Tüm bu is alanlarindaki insan eforunu alan tekrarli isleri otomatize eden robotlar, 7 gün 24 saat çalisma esasiyla hata payini sifira düsürdü.

RPA, Türkiye geneline finans-muhasebe, üretim ve perakende sektörlerinde daha fazla tercih edilirken, globalde bunlara ek olarak saglik ve müsteri hizmetleri sektörleri de robotlari yogun bir sekilde kullandi.

- "RPA, çalisanlarin önünü açacak"

Açiklamada konuya iliskin degerlendirmelerine yer verilen Turkcell Global Bilgi'nin Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Hakan Kendirci, baslangiçta robotlarin insanlarin isini elinden alacagi yönünde bir kaygiyla karsilastiklarini belirterek, sirketlere yapay zeka ve robotik süreçlerin faydasini gösterdikten sonra kaygilari ortadan kaldirdiklarini bildirdi.

Kendirci, "Egitimlerimizle müsterilerimize kendi süreçlerini tasarlamalari için cesaret veriyoruz. Sirketlerin kendi çalisanlarinin robot tasarlamaya baslamasiyla kisisel gelisimlerine RPA tasarimi, süreç optimizasyonu gibi yeni yetenekler ekleyebildigini, bunun da insan kaynaklari açisindan hem sirket içi gelisim hem de kisisel kariyer gelisimi adina faydalar sagladigini gördük." ifadelerini kullandi.

RPA teknolojisinin kisisel gelisim anlaminda da çalisanlara büyük fayda saglayan bir teknoloji oldugunu kaydeden Kendirci, su bilgileri verdi:

"RPA'nin istihdam ve is gücü alanlarini degistirmekten ziyade is yapis seklimizi degistirecegi kesin. Bilinirligi artikça çalisanlar kendilerine yük olan isleri yapmak istemeyecek ya da otomatize edilmesini, RPA'nin yapmasini bekleyecek. Hatta çalisanlar aldiklari egitimlerle, Turkcell Global Bilgi RPA'daki gibi kod bilgisi gerektirmeyen bir süreç gelistirme imkani bulabiliyorsa, bu süreçleri kendileri gelistirmek isteyecek. Böylelikle RPA, çalisanlarin mevcut is faaliyetlerini daha nitelikli yapilabilmesinin önünü açacak. Çalisanlarin daha fazla insan zekasi gerektiren alanlara vakit ayirmasini saglayacak."