Tunus’taki kuraklik çiftçileri "kurakliga dayanikli ürünler" arayisina sevk ediyorMehmet Akif Turan - Tunuslu genç çiftçi Muhammed Bin Dav: - "Tirmanici bir bitki olan ejder meyvesi, beslenebilmek için havadaki köklerinden yararlaniyor. Bu yüzden çok fazla suya ihtiyaç duymuyor"
TUNUS (AA) - MEHMET AKIF TURAN/YUSRA VENNAS - Tunuslu çiftçiler, son yillarda meydana gelen kurakligin gölgesinde suya çok ihtiyaç duymayan ürünler yetistirmeye yöneldi.
Tunuslu çiftçi Muhammed Bin Dav, kuraklik karsisinda çareyi tropikal meyvelerden "ejder meyvesini" yetistirmekte buldu.
Mornegiyye bölgesindeki aile çiftliginde ejder meyvesi yetistiriciligine baslayan Bin Dav, Güney Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya özgü bu meyvenin Tunus’ta yetistirilmesi için yillarca çaba sarf etti.
Her yil temmuz ayindan aralik ayina kadarki süreçte meyve veren ejder bitkisi, ormanlik alanlarda yetisen, içinde siyah küçük çekirdekleri olan beyaz, kirmizi veya mor etli bir meyve.
Tunuslu genç çiftçi Bin Dav, yillar süren “ejder meyvesi” yetistirme serüvenini AA muhabirine anlatti.
- Yillar süren arastirmanin sonucu
Ülkedeki su kitligindan dolayi kurakliga dayanikli bir ürün arayisina girdigini belirten Bin Dav, "Fransa’da tropik meyve yetistiren bir arkadasim var. Onun da destek vermesiyle ondan aldigim tropik meyve fidelerini Tunus ikliminde denemeye basladim. 2015 yilinda baslayan bu süreç yaklasik 3 yil sürdü. Ilk ürünlerimizi 3 yil devam eden bakim ve takibin ardindan elimize alabildik." dedi.
Bin Dav, ejder meyvesinin yetistiriciligi için büyük alanlara ihtiyaç olmadigina dikkati çekerek, "Yaklasik 6 dönümlük araziye 6 bin ejder meyvesi fidesi diktik. Bu meyve agacinin en önemli avantaji, kökleri kütüklü olmadigi için çok genis alana ihtiyaç duymamasi. Bu yüzden fideleri birbirlerine yakin dikebiliyoruz." diye konustu.
- "Isin sirri elle yapilan tozlasmada"
Ejder meyvesi fidelerinin meyve verebilmesi için özel olarak döllenmesi gerektigini vurgulayan Bin Dav, söyle devam etti:
"Tunus’ta ejder meyvesi fideleri var ama süs agaci olarak kullaniliyor. Bu agacin meyve verebilmesi için elle tozlasma yapilmasi suretiyle döllenmesi gerekiyor. Diger meyvelerden ayri olarak bu meyvenin en büyük farkliligi bu. Isin sirri elle yapilan tozlasma."
Bin Dav, ürün elde etme denemelerini basariyla tamamlamasinin ardindan tarim alanindaki tesviklerden yararlanmak için Tunus Tarim Bakanligina basvurdugunu belirtti.
Tunuslu çiftçi, "Tarim Bakanliginin, projemi uygulanabilir seklinde degerlendirmesinin ardindan bu isi profesyonel olarak yapmaya basladim. Tarimsal Yatirim Kooperatifi kapsaminda aldigim tesvikle kendi isimi kurarak ejder meyvesi üreticiligine kendi sirketimle adim attim. Su an geldigimiz noktada birçok Tunuslu çiftçi bizden ejder meyvesi fidesi satin aliyor." ifadelerini kullandi.
- Ejder meyvesi bol suya ihtiyaç duymuyor
Ejder meyvesinin günesin dogrudan isiklarindan korunmasi gerektigini vurgulayan Bin Dav, "Genelde Tunus’ta ejder meyvesi yetistiricileri ürünlerini seralarda yetistiriyor. Biz meyve fidelerini Tunus iklimine uyum saglayacak sekilde gelistirdik." dedi.
Meyveler, dogrudan günes isinlarina maruz kalmadigi müddetçe herhangi bir sorun yasamadiklarini söyleyen Bin Dav, diger önemli durumun ise bitkinin donmasina karsi tedbir alinmasi oldugunu aktardi.
Bin Dav, bundan dolayi ürünün, seralarda daha korunakli alanlarda yetistirilmesinin kalitesini de artirdigini dile getirdi.
Tropik bölgelerin yüksek neme ve sicak bir iklime sahip oldugunu hatirlatan Bin Dav, sözlerini söyle tamamladi:
"Tirmanici bir bitki olan ejder meyvesi, beslenebilmek için havadaki köklerinden yararlaniyor. Bu yüzden çok fazla suya ihtiyaç duymuyor. Nemli bir ortam saglandigi takdirde çok az suyla bu bitkinin büyümesi saglanabiliyor. Kuraklikla bogusan Tunus için suya gereksinimi az olan bitkiler çok önemli. Bu yüzden biz de böyle bir meyvenin üretimini gerçeklestirdik."