Tunus, ramazan ayina ekonomik krizin gölgesinde girdiMehmet Akif Turan- Ülkede yillardir süren ekonomik krizden dolayi hayat pahaliligi derinden hissedilen Tunus’ta, bazi temel gida maddelerine ise ulasilamiyor - Tunuslu Muhammed Saban: - "Pazardaki fiyatlar çok yüksek. Ramazan ayi olmasina ragmen insanlar tüm ihtiyaçlarini karsilayamiyor. Almak istedigimiz ürünleri mecburen azaltmak zorunda kaliyoruz"
TUNUS (AA) - MEHMET AKIF TURAN/YUSRA VENNAS - Tunuslular, ramazan ayini ülkede uzun yillardir devam eden ekonomik krizin gölgesinde idrak ediyor.
Yillardir süren ekonomik krizden dolayi hayat pahaliliginin derinden hissedildigi Tunus’ta bazi temel gida maddelerine ise ulasilamiyor.
Son yillarda seker, süt ve un kitligi çekilen ülkede Tunuslular, özellikle tatli tüketiminin arttigi ramazan ayinda seker bulmakta zorluk çekiyor.
AA ekibi, baskentteki en büyük pazar olan Merkez Çarsisi'nda halka mikrofon uzatti.
Sebze ve meyvenin yani sira et, balik, süt ürünleri ve hurma pazarina ev sahipligi yapan çarsida ramazan ayinin ilk günlerinin yogunlugu yasaniyor.
- Her sey mevcut ancak alim gücü yok
Ramazan alisverisine çikan Muhammed Saban, "Uzun süre pazarda dolastim fakat sadece biraz tursu alabildim. Pazardaki fiyatlar çok yüksek. Ramazan ayi olmasina ragmen insanlar tüm ihtiyaçlarini karsilayamiyor. Almak istedigimiz ürünleri mecburen azaltmak zorunda kaliyoruz." dedi.
Saban, ülkenin derin bir ekonomik krizin içinden geçtigine dikkati çekerek pazarda her seyi bulabildiklerini fakat alim gücü düstügü için satin alamadiklarini ifade etti.
Tunuslu ev hanimi Necla Zarruk da özellikle rahmet ve bereket ayi ramazanda vatandaslarin alim gücünün dikkate alinarak fiyatlarin belirlenmesi gerektigini, insanlarin dini vecibelerini yerine getirirken daha rahat etmesi gerektigini söyledi.
- "Tunus’taki maaslara göre fiyatlar çok yüksek"
Tunus’taki maaslarin ortalama 800-900 dinar (Yaklasik 255-290 dolar) civarinda oldugunu söyleyen Hamza el-Ayari, fiyatlarin maaslara göre çok yüksek oldugunu vurguladi.
Ramazan ayinda iftar sofrasi için günlük en az 60 dinar (Yaklasik 20 dolar) harcamak gerektigini belirten Ayari, "3-4 kisilik küçük bir ailenin iftar sofrasi bile aldigimiz maaslara göre çok tutuyor. En az 50-60 dinar harcasa aylik 1500-1800 dinar aylik masraf olacak, yani asgari ücretin (600 dinar) çok çok üzerinde. Bu yüzden daha az çesit ve daha ucuz ürünler almaya çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.
Tunuslularin ramazan ayinda bolca balik tükettigini de belirten Ayari, "Maalesef bu yil balik fiyatlari da çok yükseldi. Balik fiyatlari 15-20 dinardan baslayip 60-70 dinara kadar çikiyor. Ahtapotun fiyati ise 40 dinardan basliyor." diye konustu.
- "Yüksek fiyatlardan dolayi esnaf da zorluk çekiyor"
Çarsida manavlik yapan Mahir ise yüksek fiyatlarin esnafi da zor durumda biraktigini aktardi. Mahir, aksama kadar çalisip çok cüzi bir meblag kazandigini dile getirdi.
Mahir, pazardaki bazi ürünlerin fiyatlarina dair ise "Orta kalite hurmanin kilosu 15 dinar, portakalin kilosu 5 dinar, çilek 7 dinar. Domates ve patates ise 2 ile 2,5 dinar arasinda degisiyor." dedi.
Yüksek fiyatlarin tedarik zincirinden kaynakladigini söyleyen Mahir, "Üretici malini toptanciya satiyor, toptanci da bize. Herkes tabii ki karini koyuyor ama yüksek maliyetlerden dolayi fiyatlar daha çok yükseldi. Düsük kar marjimiza ragmen maalesef fiyatlar yüksek kaliyor." ifadelerini kullandi.